copyright: Pixabay

Φέρνει... χάος το «λουκέτο» στα διαγνωστικά

Τελευταία Ενημέρωση
Ξεκινούν από σήµερα οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών που θητεύουν σε ιδιωτικά κέντρα σε όλη τη χώρα, προαναγγέλλοντας µεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ

Κρίσιµα είναι τα επόµενα δύο εικοσιτετράωρα για το µέλλον των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίες ξεκινούν σήµερα σε όλη τη χώρα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά λύση για το χαράτσι που τους επιβλήθηκε και για το οποίο ξεκίνησαν την αποχή τους. Το θέµα θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγµατοποιηθεί έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στους εκπροσώπους του κλάδου.

Ωστόσο, είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει το «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα, αν δεν βρεθεί λύση. Το ερώτηµα παραµένει για τους ασθενείς: Πώς θα εξυπηρετηθούν για όσο διάστηµα διαρκέσει η κινητοποίηση; Αυτό είναι ένα µεγάλο πρόβληµα που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ, δεδοµένου ότι περίπου το 95% των ασθενών εξυπηρετείται για διαγνωστικές εξετάσεις από τον ιδιωτικό τοµέα. Ισως γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιχειρεί την επίσπευση της όποιας λύσης, καθώς αναµένεται να δηµιουργηθεί µεγάλο πρόβληµα για τους πάσχοντες.

Tι πρέπει να γνωρίζετε

Οποιος χρειαστεί διαγνωστικές εξετάσεις το διάστηµα των κινητοποιήσεων θα πρέπει να απευθυνθεί στις δηµόσιες µονάδες υγείας. Οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλουν συµµετοχή όταν διενεργούν εξετάσεις στον δηµόσιο τοµέα (τις πρωινές ώρες), σε αντίθεση µε τον ιδιωτικό τοµέα, στον οποίο καταβάλλουν 15%. Ωστόσο, στις δηµόσιες µονάδες υγείας ελάχιστοι είναι οι τυχεροί που κατορθώνουν να βρουν σύντοµα ραντεβού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά στην Αθήνα, οι ασφαλισµένοι µπορεί να χρειασθεί να περιµένουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα (µπορεί και εβδοµάδες).

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να µεταβαίνουν στα απογευµατινά ιατρεία κάποιου νοσοκοµείου που θα βρίσκεται σε λειτουργία. Οι ασθενείς δεν πληρώνουν για εργαστηριακές εξετάσεις ή πράξεις που διενεργούνται στα απογευµατινά ιατρεία εφόσον αυτές καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Τυχόν εξετάσεις που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταµεία αποζηµιώνονται µε το ισχύον κάθε φορά τιµολόγιο, είτε διενεργηθούν το πρωί ή το απόγευµα. Για διαγνωστικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης µπορεί κανείς να απευθυνθεί επίσης σε Κέντρο Υγείας, σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου ή σε κάποιο πολυϊατρείο που να διαθέτει τα απαραίτητα εργαστήρια. Βέβαια, δεν είναι τυχαία η καθυστέρηση που παρατηρείται τις περισσότερες φορές στη διενέργεια εξετάσεων στον δηµόσιο τοµέα, αφού ο ιδιωτικός τοµέας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο πολύ ανεπτυγµένος τεχνολογικά σε σχέση µε το Εθνικό Σύστηµα Υγείας.

untitled.png

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Τεχνολογίας Νοσοκοµείων, το 2018 καταγράφηκαν συνολικά στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα υγείας 28.230 ιατρικά µηχανήµατα υψηλής τεχνολογίας, εκ των οποίων στα δηµόσια νοσοκοµεία υπάρχει εγκατεστηµένο και λειτουργεί το 29,4% των µηχανηµάτων αυτών. Ενδεικτικά, ο δηµόσιος τοµέας διαθέτει 146 αξονικούς τοµογράφους, ενώ ο ιδιωτικός 338. Το ∆ηµόσιο έχει 51 µαγνητικούς τοµογράφους εγκατεστηµένους και ο ιδιωτικός τοµέας 318. Οσο για τους ψηφιακούς µαστογράφους, το Δηµόσιο έχει 45, ενώ ο ιδιωτικός τοµέας 302.

Πάντως, φαίνεται πως χρόνο µε τον χρόνο θα βελτιώνονται οι συνθήκες και στο δηµόσιο ΕΣΥ, καθώς µε βάση τα στοιχεία από τις υγειονοµικές περιφέρειες η αγορά του απεικονιστικού εξοπλισµού το 2018 ανήλθε στα 46.578.410€, ενώ για το 2019 εκτιµάται ότι µπορεί να ανέλθει στα 104.287.485,97€, αφού έχουν υπογραφεί συµβάσεις αξίας 35.120.471,25€ οι προϋπολογισµοί των διαγωνισµών που είναι σε εξέλιξη είναι της τάξεως των 25.859.860,49€ και οι προϋπολογισµοί εγκεκριµένων προµηθειών (έγκριση σκοπιµότητας, ένταξη στο ΠΕ∆, ένταξη στο ΕΣΠΑ) για ιατροτεχνολογικά είναι αξίας 44.378.670,60€.

Οσοι, πάντως, πραγµατοποιήσαν κάποια εξέταση την εβδοµάδα που πέρασε θα µπορούν να πάρουν τα αποτελέσµατά τους, ακόµα και αν έχει µπει λουκέτο στο διαγνωστικό κέντρο. Οπως έχει επισηµάνει προς τα µέλη του ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Ιατρικών ∆ιαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙ∆ΙΚ), θα πρέπει τις δύο πρώτες ηµέρες της αποχής, δηλαδή σήµερα και αύριο, να λειτουργήσουν µε προσωπικό ασφαλείας για τρεις ώρες το απόγευµα, και συγκεκριµένα από τις 17.00 έως 20.00, για να παραδοθούν τα αποτελέσµατα των εξετάσεων που θα έχουν διενεργήσει την Πέµπτη, Παρασκευή και Σάββατο 6,7 και 8 Ιουνίου, ώστε οι πολίτες που θα έχουν κάνει τις διαγνωστικές τους εξετάσεις στον ιδιωτικό τοµέα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λαµβάνοντας τα αποτελέσµατα που τους αφορούν, αφού, όπως τονίζεται: «Η επαναλειτουργία των µονάδων µας λόγω της αποχής διαρκείας που έχουµε εξαγγείλει δεν µπορεί εκ των προτέρων να προσδιοριστεί».

Με το βλέµµα στην αυριανή σύσκεψη οι εργαστηριακοί γιατροί και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δηλώνουν ανυποχώρητοι και επισηµαίνουν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους έως ότου η κυβέρνηση διαγράψει το χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο clawback (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρηµάτων µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) του β’ εξαµήνου του 2018.

Αλλωστε, οι εκπρόσωποι του κλάδου, αλλά και οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, έχουν διαµηνύσει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ότι τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα βρίσκονται ένα βήµα πριν από τη χρεοκοπία. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι η πρόσφατη πρόταση που µεταφέρθηκε στον κλάδο για ανακατανοµή των κονδυλίων στον ΕΟΠΥΥ από τον έναν «κωδικό» εξετάσεων στον άλλο απορρίφθηκε από τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα, αφού θα προκαλούσε εσωτερικές έριδες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ