Η ομάδα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ
Η ομάδα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ

Κοροναϊός: Το ethnos.gr στο στρατηγείο ανίχνευσης ύποπτων δειγμάτων στη Θεσσαλονίκη

Τελευταία Ενημέρωση
Τρεις γυναίκες γιατροί και ακαδημαϊκοί, η Άννα-Παπά Κονιδάρη, η Γεωργία Γκιούλα και η Μαρία Εξηντάρη συντονίζουν νυχθημερόν τις προσπάθειες διάγνωσης πιθανόν κρουσμάτων κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Μιλούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο ethnos.gr

Πίσω από την βαριά σιδερένια πόρτα του τρίτου ορόφου στο κτίριο Δ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και σε απόσταση αναπνοής από το Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη, το «ΑΧΕΠΑ», βρίσκεται το στρατηγείο ανίχνευσης όλων των ύποπτων δειγμάτων της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί στεγάζεται το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ που είναι Εργαστήριο Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό, SARS-CoV-2, όπου τρεις γυναίκες γιατροί και ακαδημαϊκοί συντονίζουν νυχθημερόν τις προσπάθειες διάγνωσης και εντοπισμού πιθανόν κρουσμάτων κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα δίνοντας το δικό τους αγώνα. Πρόκειται για τη Συντονίστρια και Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άννα-Παπά Κονιδάρη, κα τις Αναπληρώτριες Καθηγήτριες Γεωργία Γκιούλα και Μαρία Εξηντάρη. 

Παρά το γενικό συναγερμό που έχει σημάνει στη χώρα και την έντονη νευρικότητα που επικρατεί όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς, περνώντας το κατώφλι του Εργαστήριου της Μικροβιολογίας στη Θεσσαλονίκη συναντάς μία απροσδόκητη ηρεμία και ψυχραιμία. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η τριμελής ομάδα των γιατρών αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες έχει «γράψει» αμέτρητες ώρες αναλύσεων μέσα στο εργαστήριο και έχει αναλύσει χιλιάδες δείγματα ιών γρίπης,  βιώνοντας μεταξύ άλλων την πανδημία της γρίπης του 2009.  «Είμαστε εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Και με τους αναπνευστικούς ιούς, όπως είναι και ο κοροναϊός, είμαστε εξοικειωμένοι» συμφώνησαν και οι τρεις ακαδημαϊκοί στο ethnos.gr και πρόσθεσαν: «Είναι μια δύσκολη περίοδος. Έχουμε χαθεί από τις οικογένειές μας το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτή την στιγμή προέχει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας». Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε ο κορωνοϊός, το εργαστήριο προετοιμάστηκε με τα ανάλογα αντιδραστήρια, παρέλαβε τα ανάλογα controls ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, και πραγματοποίησε προσομοιώσεις για να σταντάρει τις διαγνωστικές μεθόδους ώστε να είναι έτοιμο για «δράση». 

Οι γιατροί αναλύουν τα ύποπτα δείγματα
Οι γιατροί αναλύουν τα ύποπτα δείγματα

Η πανδημία της γρίπης του 2009 και ο ιός του Δυτικού Νείλου μεγαλύτερη πρόκληση από τον κοροναϊό

Είναι όμως η ανίχνευση του κοροναϊού η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες το εργαστήριο;  «Το καλοκαίρι του 2010 ήταν η πρώτη φορά που αναγνωρίσαμε στο εργαστήριο ότι έχουμε επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ο ιός στη χώρα μας και μάλιστα επρόκειτο για ένα καινούργιο στέλεχος που δεν είχε σχετιστεί με επιδημίες. Η συγκεκριμένη επιδημία του 2010 ξεκίνησε από την περιοχή του Δέλτα του Αξιού. Τότε παρατηρήθηκε πανικός γιατί έπρεπε γρήγορα να ανακαλύψουμε περί τίνος πρόκειται» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Άννα Παπά. Αντίθετα στην παρούσα φάση ήταν γνωστό ότι πρόκειται για κοροναϊό, όπως είπε, «και ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και στη χώρα μας» οπότε στις 26 Φεβρουαρίου, όταν διαγνώστηκε το πρώτο θετικό δείγμα δεν επικράτησε πανικός στο εργαστήριο. «You are not welcome!» ήταν η πρώτη αντίδρασή της κ. συντονίστριας του εργαστηρίου όταν είδε το θετικό αποτέλεσμα. Την ίδια ακριβώς ώρα στο διπλανό κτίριο, πραγματοποιούνταν Σεμινάριο για τον κορωνοϊό που διοργάνωνε το εργαστήριο με την Ελληνική Εταιρεία Ιολογίας, της οποίας η κ. Παπά είναι πρόεδρος και η κ. Γκιούλα αντιπρόεδρος. Σύμφωνα με την κ. Παπά όσο αυξάνονται τα περιστατικά στην Ιταλία τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού για τη χώρα μας. «Καθημερινά κερδίζουμε χρόνο. Οργανωνόμαστε ολοένα και περισσότερο και μαθαίνουμε. Και το συγκριτικό πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός ήρθε αρκετά αργότερα από άλλες χώρες».

Μέσα και 4 ώρες διαρκεί η διάγνωση των ύποπτων δειγμάτων  

Τα τηλέφωνα από τα Νοσοκομεία και τους λοιμωξιολόγους δεν σταμάτησαν να χτυπούν καθ’ όλη  τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα η σιδερένια πόρτα άνοιγε για τη παραλαβή νέων δειγμάτων (φαρυγγικό επίχρισμα ή εκπλυμα), απόρροια της διαδικασίας ιχνηλάτησης των ασθενών. Συνολικά η εξέταση διαρκεί 3 ώρες, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που χρειάζονται επιπλέον επιβεβαιωτικές εξετάσεις. Η ομάδα του ΑΠΘ αφού καταγράψει τα δείγματα που φτάνουν στο εργαστήριο, τα συγκεντρώνει και προχωράει στη διαδικασία διάγνωσης ανά 3-4 ώρες ώστε να δοθούν έγκαιρα τα αποτελέσματα στους κλινικούς γιατρούς.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας Γεωργία Γκιούλα
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας Γεωργία Γκιούλα

Αρχικά οι μικροβιολόγοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο βιοασφάλειας, φορώντας λευκές ποδιές, προστατευτικές μάσκες, ειδικά γυαλιά και γάντια, αποδομούν τα κύτταρα ώστε να ελευθερωθεί το γενετικό υλικό (RNA του ιού). Αυτή η διαδικασία διαρκεί μία περίπου ώρα. Αμέσως μετά ακολουθεί η εξέταση των δειγμάτων με σύγχρονες μοριακές μεθόδους η οποία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Αν ένα δείγμα βγει θετικό, αμέσως εφαρμόζεται ακόμη μία επιβεβαιωτική μέθοδος. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα ύποπτο θετικό δείγμα για την επόμενη μέρα. Προχωρούμε αμέσως στην επιβεβαίωση» είπε στο ethnos.gr η κ. Γκιούλα. Μετά το πέρας των εξετάσεων, ενημερώνονται άμεσα οι  κλινικοί γιατροί (κυρίως οι λοιμωξιολόγοι του Νοσοκομείου Αναφοράς από όπου έρχονται τα περισσότερα δείγματα προς εξέταση) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας. Απαράβατος κανόνας είναι η τήρηση του ιατρικού απορρήτου και η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. 

Η Συντονίστρια του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα-Παπά Κονιδάρη
Η Συντονίστρια του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα-Παπά Κονιδάρη

Η πρωτεΐνη που βοηθά τον κοροναϊό να επιτεθεί στο κύτταρο

Εκτός της εργαστηριακής διάγνωσης, η ομάδα προχωράει και στην ανίχνευση της νουκλεοτιδικής αλληλουχίας του ιού (sequencing) ώστε να γίνει ο γενετικός χαρακτηρισμός του ελληνικού στελέχους του ιού.  Μέχρι σήμερα το εργαστήριο του ΑΠΘ έχει εξετάσει 385 δείγματα, εκ των οποίων τέσσερα βρέθηκαν θετικά για τον κοροναϊό. Τα δείγματα προέρχονται από άτομα που ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και παρατηρείται ίση αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών.  «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στην γρίπη ένα άτομο μολύνει 1,5 άτομα, ενώ ένας ασθενής με COVID-19 (λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2) μολύνει 2-3 άτομα, δηλαδή πρόκειται για μία νόσο που είναι πιο μεταδοτική από τη γρίπη. Κατά κανόνα παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία, αλλά μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή πνευμονία, και δεν υπάρχει εμβόλιο» είπε στο ethnos.gr η κ. Γκιούλα και πρόσθεσε: «Είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Το σημαντικό είναι να καθυστερήσουμε όσο γίνεται τη διασπορά του ιού. Για να το πετύχουμε, έχουμε ευθύνη όλοι μας». Ζητούμενο, σύμφωνα με την ίδια είναι, το πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός με την άνοδο της θερμοκρασίας από εδώ και πέρα. «Αυτό που είδαμε με την πανδημία της γρίπης του 2009, ήταν ότι ο ιός γρίπης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Πάσχα και άντεξε όλο το… καλοκαίρι». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, ιδιαίτερη σημασία έχει  μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού που συνδέεται με τους υποδοχείς των κυττάρων του ανθρώπου. «Πρόκειται για την τριμερή πρωτεΐνη spike. Είναι το ‘κλειδί’ για να μπει ο ιός στο κύτταρο και να το μολύνει». Σχολιάζοντας πιθανά σενάρια αναζωπύρωσης η κ. Γκιούλα εκτιμά ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αποθεραπεία είναι πλήρης.  «Υπάρχουν μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής που εμφάνισαν σημάδια αναζωπύρωσης». 

Όργανα-αντίκες του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ
Όργανα-αντίκες του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ

Καθησυχαστική εμφανίζεται η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Εξηντάρη. Βασικός στόχος, όπως είπε, μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης των θετικών δειγμάτων, να επιτευχθεί  η χαλιναγώγηση της έντονης διασποράς του ιού. «Από εργαστηριακής πλευράς, όσο πιο γρήγορα βγει το έγκυρο αποτέλεσμα, τόσο πιο γρήγορα θα απομονωθούν τα περιστατικά και θα ληφθούν τα μέτρα Δημόσιας Υγείας ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού και σε άλλα άτομα» τόνισε η κ. Εξηντάρη.
Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Παπά υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας (υγιεινή χεριών, αποφυγή επαφής χεριών με το στόμα, μύτη και μάτια, αποφυγή κλειστών χώρων, τήρηση επαρκούς απόστασης από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα), και την συνεχή ενημέρωση των πολιτών για τις οδηγίες που επικαιροποιεί ο ΕΟΔΥ. «Απαιτείται συνεργασία πολλών επιστημόνων και φορέων ώστε να αντιμετωπιστεί και αυτή η επιδημία».  

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας Μαρία Εξηντάρη
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Εξηντάρη
Όργανα-αντίκες του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ
Όργανα-αντίκες του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ

 

Το Εθνικό Κέντρο Γρίπης Βόρειας Ελλάδας
Το Εθνικό Κέντρο Γρίπης Βόρειας Ελλάδας

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ