Επιστρέφουν οι φοιτητικές εκλογές μετά από 2 χρόνια – Πότε θα διεξαχθούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Από το 2019 έχουν ν΄ αναδείξουν τους εκπροσώπους τους, οι φοιτητές των Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς η πανδημία έπληξε και τις φοιτητικές εκλογές κρατώντας τους νέους, που φοιτούν στα πανεπιστήμια μακριά από τις κάλπες.
Στις 18 Μαΐου οι κάλπες – Η κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα
Έτσι για φέτος οι φοιτητές αποφάσισαν να κάνουν τις εκλογές τους την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώστε να αναδείξουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων. Τελευταία φορά έγιναν εκλογές στα πανεπιστήμια στις 11-4-2019. Φυσικά οι εκλογές θα γίνουν όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή δεν θα υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων για κοινά (αποδεκτά) αποτελέσματα. Η κάθε μια παράταξη θα δώσει δικά της αποτελέσματα (για την ίδια και όλες τις υπόλοιπες) ώστε όλοι να είναι…ευχαριστημένοι. Φαινόμενο το οποίο παρατηρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το οποίο αποκλείει κάθε περίπτωση συμπερασμάτων για τις πολιτικές επιθυμίες των νέων.
Ενιαία ψηφοδέλτια στις εκλογές έχει προτείνει η υπουργός Παιδείας
Πέρυσι η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως, είχε μιλήσει για πλήρη αλλαγή του τρόπου σχεδιασμού των φοιτητικών εκλογών με κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
«Είχαμε συζητήσει και προεκλογικά και είχαμε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων. Αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική βελτίωση στο Πανεπιστήμιο και ότι ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά σε αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση μετεκλογικά», είχε υποστηρίξει η υπουργός κάτι που όμως δεν υλοποιήθηκε.
Οι αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων
Τότε (το 2021) οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πήραν θέση ενάντια στη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων στις φοιτητικές εκλογές. Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, καταδίκασαν με αποφάσεις τους «οποιαδήποτε σκέψη για θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές«».
Σε ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων αναφέρονται τα εξής: «H κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει “ενιαία ψηφοδέλτια” στις εκλογές των φοιτητικών συλλόγων, σε μία προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα!! Η διαδικασία εκλογής στους συλλόγους των φοιτητών δεν ορίζεται δια νόμου, αλλά από τα καταστατικά των ίδιων των συλλόγων!!
Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κ. Κεραμέως, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έρχεται για να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να κατέβει ως μεμονωμένος υποψήφιος! Αυτό προβλέπεται και τώρα στα καταστατικά των Συλλόγων. Αντίθετα, προβαίνοντας σε μία αντιδημοκρατική κίνηση, έρχεται να απαγορεύσει με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου, το δικαίωμα πολλών φοιτητών να συγκροτούν παράταξη, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συμφοιτητών τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για τις σπουδές και τη ζωή μας.
Επιδιώκουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων σε αντιπαράθεση "προσώπων" - "παραγόντων", σε ατομική συνδιαλλαγή εκπροσώπων των φοιτητών με διοικήσεις και υπουργεία. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι το όπλο μας για την οργανωμένη διεκδίκηση για σπουδές και ζωή με δικαιώματα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και όχι “παραμάγαζα” του υπουργείου και των κυβερνήσεων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, δείχνει το φόβο τους για το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, τους χιλιάδες φοιτητές που φέτος βγήκαν μαζικά στο δρόμο, διεκδικώντας να γίνουν ξανά φοιτητές, να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη! Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους θα ακυρώσουμε και τα νέα κυβερνητικά σχέδια».
Η δύναμη των παρατάξεων
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι για 33η συνεχόμενη φορά στις εκλογές των φοιτητών την πρωτιά διατηρεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ταυτόχρονα η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς φαίνεται ότι λίγοι ενδιαφέρονται να πάνε στις κάλπες καθώς δεν φαίνεται ότι οι υπάρχουσες παρατάξεις τους «εκφράζουν» .
Το 2019 στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ΔΑΠ και ΠΚΣ, στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ έρχεται πρώτη με (50,04% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 40,56% σύμφωνα με την ΠΚΣ) και ακολουθεί η ΠΚΣ, με ποσοστό πάνω από 20% (20,34% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 23,29% σύμφωνα με την ΠΚΣ). Ακολουθούν η ΠΑΣΠ (10,94% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 11,71%-στοιχεία ΠΚΣ) και τα ΕΑΑΚ (8,61% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 6,43% σύμφωνα με την ΠΚΣ). Κοντά στο 1% το ΜΠΛΟΚΟ (1,09% σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 1,36% με στοιχεία της ΠΚΣ).
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά το ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr