article background image

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Γαλάτσι, 12/05

gallery εβδομάδας

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα για να τον ακούσουν. Ο Έντι Ράμα αποθεώθηκε από τους ομοεθνείς του ενώ από τα μεγάφωνα ήχησαν λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς έκπληξη πολλών και σε αντίθεση με ότι προέβλεπε το πρόγραμμα δεν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του μιλώντας στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα» αναφώνησε και στη συνέχεια τόνισε στα αλβανικά: «Ζήτω η δημοκρατική Ευρώπη». Μάλιστα όταν ανέβηκε στο βήμα υπό τις επευφημίες των παρευρισκόμενων είπε στα ελληνικά: «Σιγά ρε παιδί μου σιγά», επειδή ο κόσμος φώναζε δυνατά και τον χειροκροτούσε. (Eurokinissi)

Προπύλαια, 12/05

gallery εβδομάδας

Την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης έδειξαν με την ολονυχτία τους οι φοιτητές στην Αθήνα. Με σκοπό να ενώσουν τις φωνές τους με τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρωθήκαν έξω από τα Προπύλαια. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 8 το βράδυ με γιγαντοπανό που κρέμασαν στο κτίριο της πρυτανείας, ενώ έστησαν δεκάδες αντίσκηνα για να περάσουν εκεί συμβολικά το βράδυ, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Νωρίτερα φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, φώναξαν συνθήματα και άπλωσαν πανό αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. (Eurokinissi)

Εξάρχεια, 13/05

gallery εβδομάδας

Μια διαφορετική όψη έχει από τα ξημερώματα της Δευτέρας η πλατεία Εξαρχείων, καθώς οι λαμαρίνες του εργοταξίου του σταθμού του Μετρό επεκτάθηκαν σημαντικά κλείνοντας την μισή οδό Στουρνάρη. Από τα ξημερώματα στην περιοχή βρίσκονταν μεγάλη αστυνομική δύναμη και συνεργεία με ειδικά οχήματα, τα οποία τοποθέτησαν τις τσιμεντένιες βάσεις για να μπει ο νέος μεταλλικός φράχτης. Οι λαμαρίνες επεκτάθηκαν προς κάθε πλευρά της πλατείας και γι’ αυτό τα καταστήματα εστίασης κλήθηκαν να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. Αυτό το σκηνικό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατηρηθεί για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια. Την ίδια ώρα, η επέκταση του εργοταξίου του Μετρό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής, καθώς όπως τονίζουν με τη νέα περίφραξη παραβιάζονται οι προϋποθέσεις ασφαλείας. Ειδικότερα, οι κάτοικοι τονίζουν ότι ο χώρος που αφήνεται ελεύθερος είναι λιγότερος από τα 3,5 μέτρα που προβλέπει ο νόμος για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορεί να περάσει ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα, (Eurokinissi)

Λωρίδα της Γάζας, 13/05

gallery εβδομάδας

Παλαιστίνιοι προσεύχονται πάνω από τις σορούς ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, δίπλα στο νεκροτομείο στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στα στοιχεία για τους θανάτους που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μετά την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ισραήλ της μεταβολής των αριθμών αυτών. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα την ανάλυση του συνολικού αριθμού των θυμάτων, που ανέρχονται σε περίπου 35.000, σημειώνοντας ότι σχεδόν 25.000 εξ αυτών έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί πλήρως. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν δημοσιοποιήσει εκ νέου τα στοιχεία αυτά. «Το γεγονός ότι τώρα έχουν ταυτοποιήσει 25.000 ανθρώπους είναι ένα βήμα προς τα μπροστά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα» με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. (Associated Press)

Κάννες, 14/05

gallery εβδομάδας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκίνησε επίσημα το βράδυ της Τρίτης, καθώς celebrities περπάτησαν στο κόκκινο χαλί στο πολυτελές Grand Theatre Lumiere για να τιμήσουν την ηθοποιό του Χόλιγουντ Μέριλ Στριπ (Meryl Streep). Το κοινό χειροκροτούσε για λίγα λεπτά για τη Μέριλ Στριπ όταν ανέβηκε στη σκηνή με ένα απλό λευκό φόρεμα και γυαλιά με μαύρο σκελετό. Στην ομιλία της, η Μέριλ Στριπ ευχαρίστησε τις Κάννες που την καλωσόρισαν πίσω μετά από 35 χρόνια, με την τελευταία της εμφάνιση να είναι για το Evil Angels του 1989. Είπε ότι η παρακολούθηση των αναδρομικών αποσπασμάτων της καριέρας της στην τελετή ήταν «σαν να κοιτάω έξω από το παράθυρο ενός τρένου, να βλέπω τη νιότη μου να πετάει στη μέση ηλικία μου, ακριβώς στο σημείο που στέκομαι σε αυτή τη σκηνή απόψε. Τόσα πολλά πρόσωπα και τόσα μέρη που θυμάμαι». Η ηθοποιός ανέφερε επίσης για την τελευταία φορά που βρέθηκε στις Κάννες: «Ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών, ήμουν έτοιμη να κλείσω τα 40 και νόμιζα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει. Αυτό δεν ήταν μια εξωπραγματική προσδοκία για τις ηθοποιούς εκείνη την εποχή. Και ο μόνος λόγος που είμαι εδώ απόψε και που συνεχίστηκε είναι λόγω των πολύ ταλαντούχων καλλιτεχνών με τους οποίους έχω δουλέψει, συμπεριλαμβανομένης της Madame La President», είπε, δείχνοντας την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Γκρέτα Γκέργουϊκ, η οποία τη σκηνοθέτησε το 2019 στην ταινία «Μικρές Κυρίες». (Associated Press)

Λονδίνο, 14/05

gallery εβδομάδας

Το πρώτο επίσημο ζωγραφισμένο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ' μετά τη στέψη του παρουσιάστηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Αυτό το σημαντικό έργο τέχνης, ένα μεγάλο ελαιογραφικό έργο σε καμβά, απεικονίζει τον βασιλιά Κάρολο με την εντυπωσιακή κόκκινη στολή της Ουαλικής Φρουράς. Το έργο, που έχει εντυπωσιακές διαστάσεις, δημιουργήθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη πορτρέτων Jonathan Yeo, ο οποίος έχει ζωγραφίσει στο παρελθόν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Tony Blair, ο Sir David Attenborough και η Malala Yousafzai.Η βασίλισσα Καμίλα, μόλις είδε τον πίνακα, παρατήρησε επιδοκιμαστικά στον Yeo: «Ναι, τον πέτυχες». Σε αυτό το νέο πορτρέτο, ο βασιλιάς Κάρολος απεικονίζεται όρθιος με ένα σπαθί στο χέρι, με μια πεταλούδα να κάθεται απαλά στον ώμο του. Αυτή η συμβολική προσθήκη ευθυγραμμίζεται με τη μακροχρόνια περιβαλλοντική υπεράσπιση του Βασιλιά, συμβολίζοντας τη μεταμόρφωση και την αναγέννηση, όπως αρμόζει σε έναν νεοαφιχθέντα μονάρχη. (Associated Press)

Κίεβο, 14/05

gallery εβδομάδας

Στην Ουκρανία βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την ουκρανική ηγεσία και να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.  Στη συνέχεια όμως επισκέφθηκε υπόγειο κλαμπ και έδειξε τις ικανότητές του στην ηλεκτρική κιθάρα καθώς είχε την ευκαιρία να παίξει με ένα συγκρότημα το «Rockin’ in the Free World» του θρύλου του ροκ Νιλ Γιανγκ. (Associated Press)