article background image

«Είναι μία γνήσια entertainer» υπογραμμίζει ο Γιώργος Α. Μηνάς για την Taylor Swift, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα σε συναυλία της τραγουδίστριας στη Λισαβόνα και μοιράζεται με το ethnos.gr τις μοναδικές εμπειρίες που έζησε:

Εδώ και χρόνια ακούω διαρκώς τις ερωτήσεις «Γιατί σου αρέσει τόσο πολύ η Τaylor Swift; Τι ιδιαίτερο έχει; Πώς ξαφνικά απέκτησε τόση επιτυχία;» και νομίζω πως μόλις πρόσφατα έφτασα στην πιο σωστή απάντηση σε όλα τα παραπάνω: είναι η πιο διασκεδαστική ψυχαναλύτρια!

Flashback στα 17 μου, όσο ετοιμαζόμουν να πάω σχολείο (έμενα ακόμα στην Πάτρα τότε), σ' ένα μουσικό κανάλι της τηλεόρασης, έπαιζε κάθε πρωί το «Love Story». Μία μέρα που βρισκόμουν σ' ένα δισκάδικο της πόλης, είδα το άλμπουμ εκείνο που περιείχε το συγκεκριμένο τραγούδι. Από τότε μέχρι σήμερα νιώθω πως είναι δίπλα μου παντού και πάντα. Eχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία άλλωστε και αισθάνομαι πως έχουμε μεγαλώσει μαζί.

Δε μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί κανείς από την καλλιτεχνική της πορεία, δε σταματά ποτέ να γράφει, δε σταματά ποτέ να δημιουργεί. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 11 ολοκληρωμένα άλμπουμ, περισσότερα από 270 τραγούδια και μάλιστα, σε μουσική και στίχους από την ίδια. Και εμείς οι Swifties, όπως ονομάζονται επίσημα οι θαυμαστές της, της χρωστάμε πολλά για όσα μας έχει δώσει!

O Γιώργος Α. Μηνάς στη συναυλία της Taylor Swift

Είναι storyteller, απαγγέλλει ιστορίες της ζωής της

Η επιτυχία της δεν είναι ξαφνική και αυτό που τόσο έντονα ξεχωρίζει στη δική της περίπτωση είναι η ίδια η ταυτότητά της, καθώς είναι δημιουργός, στιχουργός και μουσικός μαζί. Μεγάλωσε δίχως να νοιάζεται για τη γνώμη των άλλων και αυτό την οδήγησε να είναι τόσο ελεύθερη και αυθεντική στην τέχνη της, που δε φοβήθηκε ποτέ να γράψει πολύ αληθινά λόγια για ρεαλιστικές καταστάσεις της ζωής της. Στην πραγματικότητα, είναι storyteller, απαγγέλλει ιστορίες της ζωής της. Και εμείς ακούμε!

Ακριβώς επειδή έχει βάλει την ίδια της τη ζωή στη μουσική της, με πολύ ορατό και αυθεντικό τρόπο στιχουργικά, αυτό είναι το σημείο σύνδεσης με τον κόσμο της, ιδίως για νεαρά κορίτσια και γυναίκες που θεωρούν πως στην Taylor βρίσκουν εδώ και χρόνια συμπαράσταση, εκπροσώπηση τρόπον τινά και μία… φωνή! Καμία άλλη στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής δεν έχει περιγράψει με τόση ακρίβεια το πώς είναι να μεγαλώνεις ως γυναίκα, από την εφηβεία μέχρι και τα 34 που βρίσκεται η ίδια τώρα. Διασκεδαστικό trivia: Δημοσκοπικές έρευνες για όλα τα φύλα στην Αμερική έχουν δείξει ότι 31% του κοινού της Taylor είναι στο ηλικιακό γκρουπ 18 - 29, 33% στο 30 - 44, και 17% στο 45 - 64.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Taylor Swift στη Λισαβόνα (Copyright: Γιώργος Α. Μηνάς)

Αυτή τη στιγμή η Taylor βρίσκεται στην Ευρώπη για τις ανάγκες της παγκόσμιας περιοδείας της, «Eras Tour» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 στην Αμερική, και μέχρι στιγμής δείχνει πως θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024. Συνολικά 149 σόου. Τα ρεκόρ είναι πραγματικά αμέτρητα, όμως ένα είναι το σίγουρο: σε κάθε πόλη από την οποία περνά, η Taylor καταφέρνει να ενισχύει την τοπική οικονομία σε εντυπωσιακά γρήγορους χρόνους.

Κατάφερα για πρώτη φορά να την παρακολουθήσω πριν λίγες ημέρες στη Λισαβόνα, μία εμπειρία που δυσκολεύομαι να βρω τις λέξεις να περιγράψω. Ενα σόου με διάρκεια 3.5 ώρες, με συνολικά περίπου 44 τραγούδια, 16 εμφανίσεις ρούχων, κάθε βράδυ, χωρίς κανένα απολύτως διάλειμμα, σε στάδια των 60 και 80 χιλιάδων ατόμων. Ενα ταξίδι σε όλη της τη δισκογραφία και στις διαφορετικές εποχές της. Κάθε φορά sold out.

Τα «βραχιολάκια φιλίας»

Φτάνοντας στο στάδιο, είδα όλους τους φανς να έχουν αντλήσει έμπνευση για το ντύσιμό τους από κάποιο άλμπουμ της Taylor ή από συγκεκριμένο τραγούδι της! Η μια εμφάνιση πιο ευφάνταστη από την άλλη! Υπάρχει επίσης, και το γνωστό πλέον «έθιμο» με τα «βραχιολάκια φιλίας». Από τον στίχο «so make the friendship bracelets, take the moment and taste it», του τραγουδιού «You’re On Your Own Kid», φτιάχνουμε όλοι βραχιόλια, που κι αυτά αντίστοιχα συμβολίζουν κάποιο τραγούδι ή άλμπουμ, ή μέχρι και φράσεις από συνεντεύξεις της Taylor! Και όταν βρίσκεσαι σε μία συναυλία, γνωρίζεις άλλους Swifties και ανταλλάσσεις αυτά τα βραχιόλια μαζί τους, σαν μια ωραία κίνηση με την αίσθηση της κοινότητας και της παρέας. Στη Λισαβόνα είδα κοπέλες να δίνουν βραχιολάκια μέχρι και στους security και εκείνοι να τα δέχονται με χαρά!

Η ατμόσφαιρα που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η Taylor πριν καν ξεκινήσει το σόου, σου ζεσταίνει την καρδιά κι απλά σε κάνει να χαμογελάς. Οταν ξεκίνησε το countdown clock στην γιγαντοοθόνη, πιστεύω πως απλά έγινε σεισμός στο στάδιο. Σαφώς και ερμήνευσε τα κορυφαία τρία αγαπημένα μου τραγούδια: «All Too Well (10 Minute Version) (Taylor’s Version)», «Blank Space» και «champagne problems», στο τέλος μάλιστα του οποίου, το κοινό δε σταμάτησε να τη χειροκροτεί για 5’, με τους υπεύθυνους να ανάβουν ξαφνικά τα φώτα του σταδίου, για να δει και εκείνη καθαρά από τη σκηνή τι ακριβώς είχε «προκαλέσει», τα πρόσωπα του κοινού για όλο αυτό που γινόταν εκείνη τη στιγμή. Μια στιγμή τόσο μοναδική που θα τη θυμάμαι για πάντα.

Μία γνήσια entertainer

Οι περισσότεροι μπορεί να έχουν δει αποσπάσματα της περιοδείας, κυκλοφόρησε μάλιστα στις κινηματογραφικές αίθουσες και στο Disney+ η αντίστοιχη «Taylor Swift: The Eras Tour» ταινία, όμως ακόμα κι έτσι, ακόμα και εάν θεωρείς πως ξέρεις ακριβώς τι πρόκειται να ζήσεις, η εμπειρία είναι τόσο διαφορετική και έντονη, με χιλιάδες κόσμου να ουρλιάζουν δίχως ανάσα τον κάθε στίχο, σε κάθε τραγούδι και με την Taylor να είναι γεννημένη, για να βρίσκεται με άνεση στη σκηνή, μία γνήσια entertainer.

Ακόμα και εάν δεν είσαι θαυμαστής της, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσεις καλά και αυτό το αποδεικνύουν αμέτρητα βίντεο διαδικτυακά, με ανθρώπους που πήγαν απλά για την εμπειρία και κατέληξαν με την καλύτερη συναυλιακή εμπειρία της ζωής τους. Προσωπικά, παρότι τη θαυμάζω τόσα χρόνια, η εμπειρία της Eras Tour, αυτή η πρώτη επαφή μαζί της, με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο και με έκανε να την τοποθετήσω ακόμα πιο ψηλά. Κάτι που δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να συμβεί!

Δυστυχώς βέβαια, ήταν για άλλη μία φορά μια επίπονη διαδικασία το να βρούμε και να κλείσουμε εισιτήρια, κάτι που συμβαίνει διαρκώς με καλλιτέχνες που θέλουμε να παρακολουθήσουμε ζωντανά στο εξωτερικό. Όταν άνοιξαν οι ουρές αναμονής τον Ιούλιο του 2023, ήταν αδιανόητα μεγάλες και όντως ήσουν τυχερός αν έβρισκες. Το ticketmaster «κράσαρε» διαρκώς και χάναμε κάθε ελπίδα πως αυτό θα είχε θετική κατάληξη, όμως τελικά προχώρησε πλήρως η διαδικασία. Ξέρω αρκετό κόσμο που δεν κατάφερε να βρει εισιτήριο τότε και μέχρι σήμερα ψάχνει την ευκαιρία. Παρ' όλ' αυτά, δεν παρατήρησα κάποια ιδιαίτερη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για τις ημερομηνίες τουλάχιστον των δικών μου συναυλιών, όμως τα έκλεισα και περίπου έξι μήνες πριν.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Taylor Swift στη Λισαβόνα (Copyright: Γιώργος Α. Μηνάς)

Ειδικότερα τα τελευταία 8 χρόνια, έχει καταφέρει να κάνει όλο το fanbase της παγκοσμίως να ανυπομονεί για το επόμενο βήμα της, δημιουργώντας και ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού θα έλεγε κανείς, με easter eggs όπως ονομάζονται, στοιχεία που κρύβει καλά μέσα σε κάθε της κίνηση, για να μπορέσουν οι fans να «προβλέψουν» το μέλλον. Είναι μία 360° καλλιτέχνις, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και έχει κυριολεκτικά δημιουργήσει έναν δικό της μαγικό κόσμο, που μπορεί ακόμα και να μας τρελάνει ενίοτε, περιμένοντας να δούμε εάν πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας για εκείνη ή όχι!

Χωρίς να εμβαθύνω πολύ, αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η Taylor έχει μπει στη διαδικασία να ηχογραφήσει ξανά τα πρώτα 6 άλμπουμ της καριέρας της, καθώς τα τραγούδια της «εκλάπησαν» από τον Scooter Braun, σε συνεννόηση με την τότε δισκογραφική εταιρία στην οποία βρισκόταν, τη στιγμή που η ίδια είχε παλέψει για να τα αποκτήσει. Όμως εφόσον είναι η αδιαμφισβήτητη δημιουργός τους, τα ηχογραφεί όλα ξανά από την αρχή και στο τέλος κάθε τραγουδιού, στις νέες εκδοχές των δίσκων, τοποθετεί τις λέξεις (Taylor's Version), ώστε να ξεχωρίζουν από το παρελθόν. Ρεαλιστικά ναι, κανείς δε μπορεί ν' αρνηθεί ότι βγάζει περισσότερα χρήματα έτσι για τον εαυτό της (είναι εξάλλου η μοναδική που έχει γίνει δισεκατομμυριούχος αποκλειστικά μέσω της μουσικής της), όμως ταυτόχρονα βάζει ένα όριο και δίνει ένα παράδειγμα για τις συμπεριφορές που δεν χρειάζεται πλέον να ανέχονται οι γυναίκες στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.

Δε σταματά να σημειώνει ρεκόρ

Η Taylor είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια κι αν έχει μελετηθεί μέσα από πολλαπλές έρευνες, μέχρι και το Harvard πριν έναν χρόνο δημιούργησε επίσημα μάθημα με την καριέρα της στο επίκεντρο, με τη σημασία που έχει η φιγούρα της στη σημερινή κουλτούρα, με τους μηχανισμούς γραφής και δημιουργίας της. Είναι εκείνη που δε σταματά να σημειώνει ρεκόρ και να σπάει παλαιότερα, ακόμα και ρεκόρ που έχουν αφήσει παρακαταθήκη θρυλικά ονόματα, όπως ο Beatles, ο Elvis Presley, η Whitney Houston και άλλοι. Πλέον σπάει ακόμα και τα ρεκόρ του ίδιου της του εαυτού!

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχία της και είναι δεδομένο πως είναι μία καλλιτέχνις που δεν ταιριάζει σε όλους, δεν τους ενδιαφέρει όλους και δεν πρόκειται όλοι να μπουν στη διαδικασία να κατανοήσουν τη μουσική της, το τι ακριβώς μοιράζεται μαζί μας. Όμως η μουσική στην τελική, είναι ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, είναι το πώς οι άνθρωποι συνδέονται συναισθηματικά, οπότε ο καθένας επιλέγει τι τον εκφράζει, ελεύθερα και χωρίς κριτική.

O Γιώργος Α. Μηνάς μετά τη συναυλία

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατελείωτες για την Taylor Swift, έχει συμβεί εξάλλου, όμως εν τέλει, για μένα η μουσική της είναι μία ζεστή αγκαλιά. Με έναν μαγικό τρόπο, καταφέρνει να ζωντανέψει σε δευτερόλεπτα τις δικές σου εμπειρίες, να νιώσεις ξανά σε κάθε κύτταρο αναμνήσεις που ήταν καλά κρυμμένες μέσα σου, άλλες με πιο «δραματικό» τρόπο και άλλες με πιο ρεαλιστικό. Γίνεσαι ένα με τη μουσική της, τα συναισθήματά σου έχουν βάση και αξία, τα έχεις ζήσει και εκείνη!

Αρκεί πραγματικά να δώσεις μία ευκαιρία, για να ακούσεις τι έχει καταφέρει να δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων (προφανώς και έχω best of playlist, όποιος θέλει μπορει να μου τη ζητήσει). Μεχρι το τέλος του παγκόσμιου τουρ, θα τη δω άλλες δύο φορές, και ακόμα κι αν το έζησα μόλις, ανυπομονώ να βιώσω από την αρχή όλο το υπερθέαμα, να ξαναδώ μπροστά μου τη «βιομηχανία της σύγχρονης μουσικής» που ακούει στο όνομα Τaylor Swift!