Οικονομία|15.04.2020 13:16

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Newsroom

Από το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου, λήξης 2027 από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου.

Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάσει του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων. Η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν στις 28 Ιανουαρίου με με την έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν ξεσπάσει η κρίση ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι θα δανειστεί το 2020 από τις αγορές από 4 έως 8 δισ. ευρώ.

Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για ένα περιορισμένο ποσό, το οποίο θα προσπαθήσει να αντλήσει η χώρα από τις αγορές. Όπως ανέφερε στο Action 24 «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό», διευκρινίζοντας ότι δεν πιέζεται ταμειακά η χώρα και «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το μαξιλάρι ούτε τον Ιούνιο».

Σχολιάζοντας τις «μαύρες προβλέψεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μιλάνε για ύφεση 10% το 2020 και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα ο υπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, που μιλούν για ύφεση 5%- 10% σε όλη την ΕΕ, προσθέτοντας μάλιστα ότι παρά πολλές φορές στο παρελθόν το Δ.Ν.Τ. έχει πέσει έξω εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

ελληνικό Δημόσιοεπταετές ομόλογοΟΔΔΗΧ