Οικονομία|15.04.2020 17:50

ΕΦΚΑ: Ποιες αιτήσεις μπαίνουν στην πιλοτική φάση της νέας ψηφιακής σύνταξης

Γιάννης Φώσκολος

Δυο κατηγορίες συντάξεων εντάσσονται στην πιλοτική λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ : 

  • οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου συνταξιούχου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως Ταμείων.
  • οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση

Αυτό σημαίνει πως οι αγρότες που έχουν ασφαλιστεί μόνο στον ΟΓΑ και αιτούνται κύρια σύνταξη γήρατος όπως και οι χήρες / χήροι που αιτούνται σύνταξη χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην νέα ηλεκτρονική φόρμα που λειτουργεί στον ψηφιακό κόμβο του e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δυο αυτές κατηγορίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα:

  • η πρώτη – συντάξεις αγροτών - 34.268 αποφάσεις και
  • η δεύτερη – μεταβιβάσεις - περίπου 12.000 αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, συνολικά οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019. Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρίστος Χάλαρης, δήλωσε πως σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο ίδιος επίσης εξήγησε πως στην νέα πλατφόρμα θα μεταφερθούν δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα, με σκοπό την επίσπευση εκκρεμών αιτήσεων.

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από τα 5 στάδια της ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ειδικότερα:

1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (4670/2020) που πρόσφατα ψηφίστηκε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία  τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και τους Αγρότες του τ.ΟΓΑ. 

2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).

3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.  

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στην πλήρη λειτουργία της, από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»). Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι τέλους του έτους θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες κύριας σύνταξης. Οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων παραμένουν προς το παρόν στο παλαιό ηλεκτρονικό σύστημα. 

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς ασφαλισμένους πολίτες καθώς ξεκινάει για πρώτη φορά στη χώρα μας η εφαρμογή της πιλοτικής λειτουργίας της απονομής της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προσθέτοντας πως «η μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση για την αντιμετώπιση της διαχρονικής παθογένειας του ασφαλιστικού μας συστήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο διευθέτησης.  Σε 2 μήνες από σήμερα, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες, υλοποιούμε κανονικά τη δέσμευσή μας για πλήρη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ μέσα στον Ιούνιο. Σε 2 μήνες από σήμερα, ξεπερνώντας ακόμα και τις δεσμεύσεις μας, το 40% και πλέον των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Ούτε μέρες, ούτε εβδομάδες, ούτε μήνες, ούτε χρόνια». Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, που συντόνισαν το έργο της ψηφιοποίησης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης). Ο ίδιος προανήγγειλε πως σε δυο μήνες θα ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση και θα ξεκινήσει η πλήρης παραγωγική λειτουργία της ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ»

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρίστος Χάλαρης σημείωσε πως "ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης αποτελεί τη σημαντικότερη από τις 40 δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο  του e-ΕΦΚΑ για το 2020. Από σήμερα όλοι οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησης τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο διαδικτυακό τόπο gov.gr ή στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Για τους αγρότες και τα δικαιοδόχα μέλη θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή για 4 από τους 10 ασφαλισμένους που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης, ξεκινά πιλοτικά η ψηφιακή απονομή της σύνταξης. Σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων, αυξάνοντας το πλήθος των ασφαλισμένων που θα επωφελούνται. Σήμερα, σχεδιάζουμε την αξιοποίηση της νέας πλατφόρμας και για την επίσπευση των εκκρεμών αιτήσεων. Στο επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις  που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα. Σκοπός και για αυτές να εκδοθούν εντός του καλοκαιριού, ψηφιακά, οι σχετικές αποφάσεις  ώστε να προωθηθούν για πληρωμή».

ΕΦΚΑΓιάννης ΒρούτσηςΚορονοϊός