Οικονομία|20.04.2020 16:30

Ψηφιακή σύνταξη: Οδηγός με εικόνες για την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης

Γιάννης Φώσκολος

Με δυο ταχύτητες λειτουργεί η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής ψηφιακής αίτησης συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ. Για δυο κατηγορίες αιτημάτων και ειδικότερα για 

  • μεταβιβάσεις κύριων συντάξεων λόγω θανάτου συνταξιούχου (ασφαλισμένοι όλων των πρ. Ταμείων) και

  • κύριες συντάξεις γήρατος αγροτών με χρόνο ασφάλισης μόνο στον πρ. ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση

Η ηλεκτρονική αίτηση προχωράει στην καινούρια πλατφόρμα της ψηφιακής διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ που λειτουργεί πιλοτικά για τους επόμενους δυο μήνες. Η νέα πλατφόρμα υποστηρίζει όχι μόνο την ηλεκτρονική αίτηση αλλά και τα υπόλοιπα στάδια της διαδικασίας που οδηγούν στην έκδοση της απόφασης. Όλα τα υπόλοιπα αιτήματα για κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας λόγω θανάτου ασφαλισμένου προχωρούν προς το παρόν με το σύστημα της παλαιάς ηλεκτρονικής αίτησης.  Στην εποχή του κορονοϊού, ωστόσο, κι ενώ οι υπηρεσίες των Ταμείων είναι δύσκολα αν όχι καθόλου προσβάσιμες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα αποδεικνύεται το χρησιμότερο εργαλείο για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

«Ειδικά οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται στο κατώφλι της σύνταξης πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση για τη σύνταξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ενώ εντός μηνός από την υποβολή, η ηλεκτρονική αίτηση εκτυπωμένη μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή πρέπει να κατατεθεί στο πρωτόκολλο του αρμόδιου υποκαταστήματος. Η εν λόγω επιλογή αφορά μόνο τους ασφαλισμένους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα και όχι τους δημοσίους υπάλληλους οι οποίοι ακόμη δεν μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά. Να επισημάνουμε πώς ο ασφαλισμένος για να υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησής του δεν απαιτείται να έχει διακόψει την εργασία του. Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία αφορά σε πρώτη φάση αιτήσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται επεξεργασία του χρόνου ασφάλισης, όπως είναι η μεταβίβαση για την οποία έχει ήδη εκδοθεί σχετική συνταξιοδοτική απόφαση, αλλά και η ασφάλιση στον πρ. ΟΓΑ», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. 

Διονύσης Ρίζος

Αν και ψηφιακή, η διαδικασία απαιτεί αρκετό χρόνο και συγκέντρωση, καθώς χρειάζεται να συμπληρωθούν μια σειρά από εξειδικευμένα στοιχεία. Όσον αφορά στην πιλοτική λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής αίτησης, αυτή υποστηρίζει σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αυτοματοποιημένα τα 4 από τα 5 στάδια της διαδικασίας και ειδικότερα:

  1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (4670/2020) που πρόσφατα ψηφίστηκε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και τους Αγρότες του τ. ΟΓΑ. 
  2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
  3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.
  4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο. 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για τις υπόλοιπες αιτήσεις, που αφορούν προς το παρόν στην πλειοψηφία των συντάξεων γήρατος, ο ασφαλισμένος πρέπει οπωσδήποτε πριν ξεκινήσει να είναι εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, καθώς στην πορεία θα του ζητηθεί να καταχωρίσει σχετικές πληροφορίες από διάφορα έγγραφα. Επίσης θα πρέπει να έχει μια εικόνα του χρόνου ασφάλισής του καθώς η πλατφόρμα απαιτεί αυτός να δηλωθεί με βάση την έναρξη ασφάλισης και τους φορείς που έχει διανυθεί. “Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει καταλήξει αν θα προχωρήσει σε εξαγορά πλασματικών ετών ή όχι καθώς και αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στη σχετική ενότητα”, προσθέτει ο κ. Ρίζος και αναλύει βήμα - βήμα, στον ειδικό οδηγό που κυκλοφόρησε με το «Εθνος της Κυριακής», την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η πρόσβαση για την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης γίνεται μέσω της σελίδας www.efka.gov.gr. Η διαδικασία για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση είναι κοινή, είτε ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει αίτηση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του συστήματος «Άτλας» (προέρχεται από τον τ. ΟΓΑ ή υποβάλλει αίτηση για σύνταξη χηρείας) είτε θα υποβάλλει αίτηση στην παλαιά φόρμα (προέρχεται από τα υπόλοιπα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα).  Το πρώτο βήμα είναι η πιστοποίησή του χρήστη μέσω των κλειδαρίθμων τουTaxisnet, που διαθέτει για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ ακολουθούνται τα εξής βήματα:

  • Επιλογή συνδέσμου «Συνταξιούχοι» και είσοδος στην «Ηλεκτρονική Αίτηση συνταξιοδότησης».
Βήμα 1
Βήμα 2
  • το σύστημα ανακατευθύνει τον αιτούντα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου απαιτείται να εισάγει τους κλειδαρίθμους του.
Βήμα 3
Βήμα 4
  • Η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ αλληλεπιδρά με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος μεταφέρεται στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ όπου καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ και επιλέγοντας το πλήκτρο «Είσοδος» εισέρχεται στην κεντρική σελίδα, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του.
Βήμα 5

Προσοχή: Σε περίπτωση που το σύστημα δεν επιβεβαιώσει την αντιστοίχιση των δηλωθέντων Α.Φ.Μ και Α.Μ.Κ.Α, θα εμφανίζεται στην οθόνη σχετικό μήνυμα που θα ζητά στον αιτούντα είτε να καταχωρήσει ορθά τα στοιχεία ή να απευθυνθεί στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να γίνει διόρθωση στοιχείων και να επιχειρήσει εκ νέου τη σύνδεση.

Την πρώτη φορά που ο αιτών θα επισκεφθεί την πλατφόρμα ηλεκτρονικών συντάξεων e-ΕΦΚΑ μετά την πιστοποίησή του θα κληθεί να συμπληρώσει τα ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας του: 

•Διεύθυνση Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

•Κινητό τηλέφωνο

και αν επιθυμεί ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας κάποιου εκπροσώπου.

Πιο αναλυτικά:

  1. Ο αιτών συμπληρώνει την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  2. Επιλέγει το κουμπί «Αποστολή κωδικού επιβεβαίωσης».
  3. Έπειτα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβει στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναν κωδικό επιβεβαίωσης
  4. Πληκτρολογεί τον κωδικό που έλαβε στο πεδίο «Κωδικός επιβεβαίωσης».
  5. Επιλέγει «αποθήκευση»

Η παραπάνω διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια και για την αποθήκευση κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος μπορεί ανά πάσα χρονική στιγμή να αλλάξει αυτά τα στοιχεία επικοινωνίας. 

Με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και πιστοποίησης του αιτούντος, του επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην πλατφόρμα των αιτήσεων. 

Στην επόμενη οθόνη ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει μεταξύ αίτησης για: 

  • κύρια σύνταξη γήρατος (στο περιβάλλον του νέου συστήματος μόνο για συντάξεις αμιγώς ΟΓΑ)

  • κύρια σύνταξη αναπηρίας (στο περιβάλλον της παλαιάς αίτησης) 

  • μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου (στο περιβάλλον του νέου συστήματος) 

  • απονομή κύριας σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου (στο περιβάλλον της παλαιάς αίτησης)

ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΓΑ ΚΑΙ ΧΗΡΕΙΑΣ

Στην καινούρια πλατφόρμα της ψηφιακής διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ υπάρχει δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής για: 

  • κύρια σύνταξη γήρατος για αγρότες, με αποκλειστικά χρόνο ασφάλισης στον τ. ΟΓΑ. 

  • Μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου (οποιοδήποτε Ταμείο)

Μετά την πιστοποίηση ο αιτών οδηγείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συντάξεων e-ΕΦΚΑ επιλέγει «Αιτήσεις e-ΕΦΚΑ» και εμφανίζεται πλοηγός με τις επιλογές κατηγορίας σύνταξης που επιθυμεί να υποβάλλει και συγχρόνως παρέχεται οδηγός συμπλήρωσης αιτήσεων. Το σύστημα παρέχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 15 λεπτών παραμονή στην εφαρμογή χωρίς δραστηριότητα. 

Ο αιτών που έχει χρόνο ασφάλισης μόνο στον τ. ΟΓΑ επιλέγει από το μενού την κατηγορία «Απονομής Κύριας Σύνταξης Γήρατος». Αντίστοιχα, ο ασφαλισμένος αιτών που επιθυμεί την μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου επιλέγει την κατηγορία «Μεταβίβαση Σύνταξης Λόγω Θανάτου Συνταξιούχου». Στην επόμενη οθόνη, με την επιλογή του εικονιδίου «Νέα» ανοίγει η διαδικασίαγια νέα αίτηση.

Στο πάνω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το Υποκατάστημα e-ΕΦΚΑ που ανήκει ο Ασφαλισμένος (βάσει του Τ.Κ.) στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί για την προσκόμιση των δικαιολογητικών του. Εντός της οθόνης της ψηφιακής αίτησης υπάρχουν τρία ενεργά κουμπιά: 

  • Αποθήκευση: δίνει τη δυνατότητα στον αιτούντα να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση του και να του γνωστοποιηθεί ο αναγνωριστικός αριθμός αίτησης. Η προσωρινά αποθηκευμένη αίτηση επιδέχεται διορθώσεις – τροποποιήσεις, ως προς τα συμπληρωμένα πεδία, όσες φορές το επιθυμεί ο αιτών. Ο αιτών επιλέγει το εικονίδιο για διορθώσεις-τροποποιήσεις της αίτησής του.

  • Ακύρωση: δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης των αλλαγών που έγιναν έπειτα από την τελευταία αποθήκευση

  • Υποβολή: δίνει τη δυνατότητα οριστικής υποβολής της αίτησης. Με την υποβολή γνωστοποιείται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Τα πεδία που φέρουν τον αστερίσκο είναι υποχρεωτικά. Πεδίο που φέρει το εικονίδιο βιβλίο αναζήτησης παραπέμπει σε οθόνη αναζήτησης με σχετική λίστα τιμών.

Κύρια Σύνταξη Αγροτών 

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την υποβολή της αίτησης - Δείτε το εδώ.

Η αίτηση έχει 4 πεδία - ενότητες: 

  1. Στοιχεία ασφαλισμένου, 
  2. Συμπληρωματικά στοιχεία, 
  3. Επισημάνσεις παρατηρήσεις
  4. Υπεύθυνη δήλωση 

Ενότητα 1: Στοιχεία Ασφαλισμένου 

Η πρώτη ενέργεια στην οποία θα προβαίνει κάθε αιτών είναι η επιλογή της ενότητας «Στοιχεία Ασφαλισμένου/Δικαιοδόχου» για επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων του. Στην ενότητα αυτή εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος που ταυτοποιήθηκε κατά την είσοδο στο σύστημα και όπως αυτά είναι δηλωμένα και αντλούνται από το ηλεκτρονικό μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Πρέπει να εμφανίζονται το πλήρες ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η χώρα γέννησης και στοιχεία ταυτοπροσωπίας όπως η Αστυνομική Ταυτότητα ή το διαβατήριο και η διεύθυνση κατοικίας. Προσοχή, τα στοιχεία πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ορθά, καθώς θα λαμβάνονται μετέπειτα υπόψη, κατά την κρίση του υποβληθέντος αιτήματος (π.χ. από την ημερομηνία γέννησης εξαρτάται εν μέρει η απονομή σύνταξης). Συνεπώς, ο αιτών υποχρεούται πριν την υποβολή του αιτήματος του, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (π.χ. επικαιροποίηση στοιχείων) προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την υποβολή και επεξεργασία του αιτήματος του.

Μετά τον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων, ο αιτών επιλέγει τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του. Προσοχή, για την υποβολή στην νέα εφαρμογή θα πρέπει ο τελευταίος φορέας ασφάλισης να είναι αποκλειστικά στον τ. ΟΓΑ και όχι σε άλλους φορείς (διαδοχική).

Στην περίπτωση που ο αιτών συμπληρώσει τελευταίο φορέα ασφάλισης εκτός τ. ΟΓΑ, επιλέγοντας την υποβολή της αίτησης του θα εμφανίζεται μήνυμα και σύνδεσμος για είσοδο στην παλαιά εφαρμογή. Ο αιτών θα ερωτάται για την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων της συγκεκριμένης ενότητας.

Εάν ο ασφαλισμένος δεν συμφωνεί με τα στοιχεία που εμφανίζονται ηλεκτρονικά τότε θα παραπέμπεται στις φυσικές υπηρεσίες του ασφαλιστικού του φορέα με το μήνυμα : «Μπορείτε να συνεχίσετε με την υποβολή της αίτησης εάν επιθυμείτε την κατοχύρωση ημερομηνίας. Παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στο τμήμα μητρώου του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία σας». Στην ίδια ενότητα ο αιτών καταχωρεί και επαληθεύει υποχρεωτικά τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού IBAN. 

Ενότητα 2: Συμπληρωματικά Στοιχεία 

Στην ενότητα αυτή ο αιτών καλείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με την εργασιακή κατάσταση του στην Ελλάδα. Ερωτάται αν εξακολουθεί να εργάζεται ή να αυτοαπασχολείται. Εφόσον ο αιτών εργάζεται και απαντήσει θετικά, θα πρέπει να προσδιορίσει τον τομέα εργασία του με επιλογές:

• ΙΔΙΩΤΙΚΟ

• ΔΗΜΟΣΙΟ

• ΑΓΡΟΤΗΣ

Στην ίδια ενότητα ο ασφαλισμένος απαντάει σε σειρά υποχρεωτικών ερωτήσεων όπως, εάν επιθυμεί να του χορηγηθεί το εξωιδρυματικό επίδομα (παραπληγίας), εάν επιθυμεί παρακράτηση για την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών Συνταξιούχων κ.α.

Ενότητα 3: Επισημάνσεις/Παρατηρήσεις 

Στην ενότητα «Επισημάνσεις/Παρατηρήσεις», ο αιτών καταγράφει με τη μορφή ελεύθερου κειμένου όποιες επισημάνσεις και παρατηρήσεις ο ίδιος κρίνει ότι είναι απαραίτητες για την ορθή και έγκαιρη διεκπεραίωση του αιτήματος του.

Ενότητα 4: Υπεύθυνη Δήλωση

Στην ενότητα αυτή, ο αιτών ενημερώνεται για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υποβολή του αιτήματος και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει σε περίπτωση μεταβολής της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, εφόσον αυτή ενδέχεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα της αίτησης του.

Απαντάει υποχρεωτικά στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Έχετε χρόνο ασφάλισης ή διαμονής στο εξωτερικό;

  • Λαμβάνετε ή εκκρεμεί για εσάς αίτημα συνταξιοδότησης από Φορέα Ασφάλισης της Ελλάδος ή του Εξωτερικού;

  • Έχετε αναγνωρίσει ή εκκρεμεί ή επιθυμείτε εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης ή εξαγορά οφειλόμενου χρόνου κλάδου πρόσθετης ασφάλισης αγροτών του τ.ΟΓΑ;

  • Έχετε χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα στην Ελλάδα εκτός του τ.ΟΓΑ;

Προσοχή, σε περίπτωση που δοθεί θετική απάντηση σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, ο αιτών δεν μπορεί να προχωρήσει στην νέα εφαρμογή και θα πρέπει να επιλέξει τον σύνδεσμο «εδώ» για είσοδο στην παλαιά εφαρμογή από το σχετικό αναδυόμενο μήνυμα.

Ακολούθως ο αιτών θα πρέπει να απαντήσει για την αποδοχή όλων όσων αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση και ότι αποδέχεται την επεξεργασία και χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον e-ΕΦΚΑ.

Εάν απαντήσει αρνητικά στις ερωτήσεις αποδοχής, δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης.

Προεπισκόπηση

Ο αιτών έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την αίτηση του σε προεπισκόπηση πριν την οριστική υποβολή πατώντας το εικονίδιο «Εκτύπωση».

Υποβολή 

Για να υποβάλλει τελικώς την αίτηση ο ασφαλισμένος αγρότης πρέπει να πατήσει το εικονίδιο «Υποβολή». Γίνεται έλεγχος από το σύστημα αν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία, εμφανίζεται επιβεβαιωτικό μήνυμα όπου ο αιτών επιλέγει «ΝΑΙ» και ακολούθως δίνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου. 

Αν δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος. Ακολούθως ο αιτών θα πρέπει να πατήσει το εικονίδιο «Επεξεργασία» για να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία και να πατήσει εκ νέου «Υποβολή».

Προσοχή, αν ο αιτών έχει απαντήσει πως δεν συμφωνεί με τα στοιχεία που διαθέτει ο e-ΕΦΚΑ για εκείνον (ενότητα «Στοιχεία Ασφαλισμένου») τότε με την «Υποβολή» δίνεται από το σύστημα ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής με προσωρινή ισχύ για 15 ημέρες. Ο αιτών υποχρεούται να αποταθεί στο τμήμα μητρώου του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες διόρθωσης.

Μετά την διόρθωση των στοιχείων του, ο ασφαλισμένος αναζητεί εκ νέου το ηλεκτρονικό του αίτημα για την επιβεβαίωση της διόρθωσης των στοιχείων του Μητρώου και για την Οριστική Υποβολή. Αυτό συμβαίνει με το πλήκτρο «Επιβεβαίωση διόρθωσης των στοιχείων του Μητρώου και Οριστική Υποβολή». Εφόσον οι διορθώσεις έχουν γίνει σωστά, ο ασφαλισμένος επιλέγει το πλήκτρο «Επιβεβαιώνω ΟΛΑ τα στοιχεία & οριστική υποβολή» και εμφανίζεται επιβεβαιωτικό μήνυμα για την οριστική υποβολή του αιτήματος. Σε περίπτωση που παρέλθει το χρονικό διάστημα των 15 ημερών και δεν επιβεβαιώνεται η διόρθωση των στοιχείων, ο αιτών θα πρέπει να δημιουργήσει νέα αίτηση.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα στον αιτούντα να εκτυπώσει και το σχετικό αποδεικτικό υποβολής αιτήματος, στο οποίο αναγράφεται η απαραίτητη πληροφορία για την παρακολούθηση της αίτησης του. 

Ο αιτών ενημερώνεται μέσω email του για την οριστική υποβολή του αιτήματος του, τον αριθμό πρωτοκόλλου, την ημερομηνία υποβολής καθώς και την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών.

Μεταβίβαση λόγω θανάτου συνταξιούχου

Η απόφαση εκδίδεται αυτοματοποιημένα μόνο για αιτήματα που προέρχονται από επιζώντες συζύγους και παιδιά θανόντων συνταξιούχων. Δείτε εδώ το αναλυτικό εγχειρίδιο του ΕΦΚΑ με τις οδηγίες. 

Η αίτηση έχει 7 πεδία - ενότητες: 

  1. Στοιχεία ασφαλισμένου/ Δικαιοδόχου
  2. Στοιχεία θανόντος / θανούσης 
  3. Συντάξεις θανόντος / θανούσης 
  4. Συντάξεις δικαιοδόχου
  5. Δικαιοδόχα μέλη
  6. Επισημάνσεις παρατηρήσεις
  7. Υπεύθυνη δήλωση 

Ενότητα 1 : Στοιχεία Ασφαλισμένου 

Η πρώτη ενότητα, η οποία αφορά στα προσωπικά στοιχεία του εν ζωή ασφαλισμένου – δικαιοδόχου είναι ίδια με την πρώτη ενότητα «Στοιχεία Ασφαλισμένου» της κύριας σύνταξης Αγροτών πρ. ΟΓΑ. 

Ενότητα 2: Στοιχεία θανόντος / θανούσης 

Ο αιτών πρέπει να πληκτρολογήσει το Α.Μ.Κ.Α και το Α.Φ.Μ. του θανόντος προσώπου, προκειμένου να συμπληρωθούν αυτόματα από το σύστημα τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο e-ΕΦΚΑ. 

Εάν ο θανών δεν ταυτοποιείται - λόγω πιθανών λανθασμένων καταχωρημένων στοιχείων – ο αιτών πρέπει να απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ.  Μετά την ταυτοποίηση, θα εμφανίζονται στην οθόνη ανωνυμοποιημένα τα στοιχεία του θανόντος. Ο αιτών θα ερωτάται για την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων που διαθέτει ο eΕΦΚΑ για τον θανόντα. 

Εάν ο αιτών εντοπίσει ότι υπάρχουν καταχωρημένα λανθασμένα στοιχεία, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με την υποβολή της αίτησης του για την κατοχύρωση της ημερομηνίας, όμως θα υποχρεούται να αποταθεί στο τμήμα μητρώου του e-ΕΦΚΑ για διορθώσεις. 

Στα στοιχεία θανόντα θα συμπληρώνονται από τον αιτούντα και πληροφορίες που αφορούν την αιτία θανάτου, καθώς καθορίζουν τη μεταβίβαση του δικαιώματος (ατύχημα/ βίαιο συμβάν, τρομοκρατική ενέργεια, φυσικές καταστροφές, ύπαρξη σύνταξης αναπηρίας).

Ο αιτών μέσα από λίστα πολλαπλών επιλογών συμπληρώνει τον λόγο κι εάν ο θανών λάμβανε σύνταξη αναπηρίας. Οι επιλογές που εμφανίζονται είναι:

• ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

• ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

• ΚΟΙΝΗ ΝΟΣΟΣ

• ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ


Ενότητα 3: Συντάξεις Θανόντος/ούσης

Στην ενότητα αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία κύριων συντάξεων του θανόντα , των οποίων την ορθότητα καλείται να επιβεβαιώσει ο αιτών. Ο αιτών ερωτάται εάν για τον θανόντα εκκρεμεί αίτημα συνταξιοδότησης στην Ελλάδα. Εφόσον εκκρεμεί αίτημα ο επιζών σύζυγος επιλέγει το εικονίδιο «Νέα Εγγραφή» και εισάγει ασφαλιστικό Φορέα, Αριθμό Μητρώου και κατηγορία. Με το εικονίδιο «Αποθήκευση» αποθηκεύονται τα στοιχεία. 

Ενότητα 4: Συντάξεις Δικαιοδόχου

Στην ενότητα αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία κύριων συντάξεων του ίδιου του αιτούντα, εφόσον είναι συνταξιούχος, των οποίων την ορθότητα καλείται να επιβεβαιώσει. Ο αιτών επιλέγει το εικονίδιο «Νέα Εγγραφή» για να δηλώσει αν είναι ήδη συνταξιούχος ή αν εκκρεμεί αίτημα συνταξιοδότησης στην Ελλάδα. Συμπληρώνει τα πεδία «ασφαλιστικός φορέας ή δημόσιο», «αριθμός μητρώου στον φορέα» και «κατηγορία» και πατάει «Αποθήκευση». 

Αν έχει πάνω από μια συντάξεις επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία. Στην συνέχεια ο αιτών πρέπει να συμπληρώσει εάν λάμβανε σύνταξη ή εκκρεμεί αίτημα συνταξιοδότησης από το εξωτερικό.

Με το εικονίδιο «Νέα Εγγραφή» εισάγει υποχρεωτικά χώρα (αναζήτηση από λίστα) και κατηγορία σύνταξης (επιλογή από λίστα), προαιρετικά συμπληρώνει τον Αριθμό Μητρώου στον Φορέα και επιλέγει «Αποθήκευση».

Ενότητα 5: Δικαιοδόχα Μέλη

Στην συγκεκριμένη ενότητα ο επιζών σύζυγος συμπληρώνει στοιχεία για την σχέση του με τον θανόντα και τυχόν άλλα δικαιοδόχα μέλη της οικογένειας. Προσοχή, ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά την ημερομηνία έκδοσης πιστοποιητικού Εγγυτέρων Συγγενών. Το Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών συγκαταλέγεται στα απαραίτητα δικαιολογητικά εάν η ημερομηνία έκδοσής του είναι πριν την 1/4/2020. Διαφορετικά αντλείται ψηφιακά. 

Ακολούθως, ο αιτών επιλέγει μέσα από λίστα πολλαπλών επιλογών, δηλώνοντας τη συγγενική σχέση που είχε με τον θανόντα συνταξιούχο:

•ΣΥΖΥΓΟΣ/ΣΥΜΒΙΟΣ-Α

• ΠΑΙΔΙ

•ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΣ/Η

• ΓΟΝΕΑΣ

• ΑΔΕΡΦΟΣ-Η

• ΠΡΟΓΟΝΟΣ-Η - ΕΓΓΟΝΟΣ-Η

Εάν η συγγενική σχέση που είχε ο αιτών με τον θανόντα είναι ΣΥΖΥΓΟΣ/ΣΥΜΒΙΟΣ-Α τότε πρέπει να συμπληρώσει την ημερομηνία γάμου/σύναψης συμφώνου συμβίωσης 

Εάν η συγγενική σχέση που είχε ο αιτών με τον θανόντα είναι ΠΑΙΔΙ τότε πρέπει να συμπληρώσει αν είναιαμφοτεροπλεύρως ορφανό

Επίσης αν ο αιτών βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης αναπηρίας, που απαιτεί συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση ή επιθυμεί να του χορηγηθεί το εξωιδρυματικό επίδομα (παραπληγίας) τότε παραπέμπεται στο υποκατάστημα προκειμένου να του χορηγηθεί παραπεμπτικό για να υποβάλει αίτηση στο ΚΕΠΑ. 

Στη συνέχεια, ο αιτών επιλέγει το εικονίδιο «Νέα Εγγραφή» για να δηλώσει τυχόν λοιπά δικαιοδόχα μέλη (για παράδειγμα ανήλικα παιδιά), εφόσον επιθυμεί. 

Εμφανίζεται νέα οθόνη κι εκεί ο αιτών επιλέγει από λίστα την κατηγορία μέλους (σύζυγος, σύμβιος/α, παιδί, ανάπηρος αδελφός/η, διαζευγμένος). Εάν επιλεγεί η κατηγορία «ΠΑΙΔΙ» τότε ο επιζών σύζυγος ενημερώνεται πως εάν επιθυμεί να προσθέσει ανήλικο παιδί ως δικαιοδόχο μέλος τότε θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση ΑΦΜ. 

Εάν το δικαιοδόχο μέλος είναι ενήλικο τέκνο τότε εμφανίζεται μήνυμα για την υποβολή ξεχωριστού αιτήματος.

Ο αιτών θα πρέπει να πληκτρολογήσει το Α.Μ.Κ.Α και το Α.Φ.Μ. του δικαιοδόχου μέλους, προκειμένου να συμπληρωθούν αυτόματα από το σύστημα τα υπόλοιπα στοιχεία. Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων τα στοιχεία έρχονται ανωνυμοποιημένα. Ο αιτών ερωτάται για την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων που διαθέτει ο e-ΕΦΚΑ 

Εκτός από τα στοιχεία ΑΦΜ και ΑΜΚΑ θα πρέπει να καταχωρείται και κάθε άλλη πληροφορία που είναι απαραίτητη για την κρίση του δικαιώματος (π.χ. εργασία, πιθανή αναπηρία κ.λπ.).

Ο αιτών καταχωρεί και επαληθεύει υποχρεωτικά στην ενότητα αυτή τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού IBAN του δικαιοδόχου μέλους. 

Στις περιπτώσεις που η Σχέση θανόντα δεν είναι ΣΥΖΥΓΟΣ/ΣΥΜΒΙΟΣ-Α ή ΠΑΙΔΙ η απόφαση δεν εκδίδεται αυτοματοποιημένα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αιτών ερωτάται εάν επιθυμεί τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης και στην συνέχεια επιλέγει το πλήκτρο «Υποβολή για Μη Αυτοματοποιημένη Διαδικασία».

Ενότητα 6: Επισημάνσεις/Παρατηρήσεις 

Στην ενότητα «Επισημάνσεις/Παρατηρήσεις», ο αιτών καταγράφει με τη μορφή ελεύθερου κειμένου όποιες επισημάνσεις και παρατηρήσεις ο ίδιος κρίνει ότι είναι απαραίτητες για την ορθή και έγκαιρη διεκπεραίωση του αιτήματος του.

Ενότητα 7: Υπεύθυνη Δήλωση 

Ο αιτών θα πρέπει να απαντήσει εάν αποδέχεται όλα όσα αναφέρονται στις υποχρεώσεις του και εάν αποδέχεται την επεξεργασία και χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον e-ΕΦΚΑ. 

Τα στάδια της προεπισκόπησης και της υποβολής είναι ίδια με την κύρια σύνταξη αγροτών. Το μόνο που διαφέρει είναι πως ο αιτών έχει τη δυνατότητα πατώντας το εικονίδιο «Δικαιολογητικά» να εκτυπώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για κύρια σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι : 

  1. Φωτοτυπία της σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ με αριθμό λογαριασμού IBAN

  2. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών εφόσον η ημερομηνία έκδοσής του είναι πριν από 1/4/2020. 


ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 

Η αίτηση

Στην παλαιά ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης η πρώτη εργασία είναι η συμπλήρωση από τον ασφαλισμένο του τελευταίου φορέα ασφάλισής του ανεξάρτητα από το αν είναι εκείνος που θα απονείμει τελικά τη σύνταξη. Το πεδίο αυτό είναι υποχρεωτικό και εξαιρετικά σημαντικό καθώς καθορίζει τον φορέα και το υποκατάστημα που θα υποδεχθεί την αίτηση. 

Ατομικά Στοιχεία

Κατόπιν ο ασφαλισμένος καλείται να συμπληρώσει τα ατομικά ασφαλιστικά του στοιχεία όπως Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου.

Στη συνέχεια βρίσκεται ο πίνακας με τα ατομικά στοιχεία του ασφαλισμένου. Ο εν λόγω πίνακας σε πολλές περιπτώσεις έχει κενά ή μη ενήμερα στοιχεία αλλά είναι κλειδωμένο πεδίο. Ο ασφαλισμένος δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι από αυτά καθώς το σύνολο των στοιχείων μπορεί να αλλάξει αποκλειστικά υπηρεσιακά είτε από τον υπάλληλο που θα χρεωθεί τον συνταξιοδοτικό φάκελο, είτε ο υπάλληλος θα παραπέμψει τον ασφαλισμένο στο Τμήμα Μητρώου του ΕΦΚΑ για ενημέρωση των εν λόγω στοιχείων. Επομένως ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να παρέμβει στον εν λόγω πίνακα παρά μόνο για να καταχωρίσει το τηλέφωνό του και τον αριθμό δημοτολογίου. 

Τέλος υπάρχει στη συνέχεια επιλογή καταχώρισης στοιχείων εκπροσώπου εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί κάποιος εκπρόσωπός του να έχει πρόσβαση στον φορέα και να ενημερώνεται ή να πραγματοποιεί εργασίες για λογαριασμό του. Στην περίπτωση που οριστεί κάποιος εκπρόσωπος θα πρέπει πέρα από τη δήλωση στην πλατφόρμα ο ασφαλισμένος να τον έχει εφοδιάσει με σχετική εξουσιοδότηση.

Ασφάλιση 

Στο εν λόγω πεδίο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταχωρίσει το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Έτσι χρειάζεται να είναι οπλισμένος με υπομονή και γνώση των περιόδων ασφάλιση του σε κάθε φορέα και να καταχωρίσει με τη σειρά τους εν λόγω χρόνους είτε είναι στο ΙΚΑ, είτε στον ΟΑΕΕ είτε σε κάποιον άλλο φορέα ασφάλισης. Για το σκοπό αυτό καταχωρούνται οι αριθμοί μητρώου κάθε φορέα, τα χρονικά διαστήματα (από - έως), οι ημέρες ασφάλισης σαν σύνολο και με ποια ειδικότητα έχουν διανυθεί. Κατόπιν ο ασφαλισμένος ζητά τον συνυπολογισμό των εν λόγω χρονικών διαστημάτων ώστε να συνυπολογιστούν στο σύνολο του χρόνου ασφάλισής του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται στους σχετικούς πίνακες για όλους τους φορείς ασφάλισης, πλην του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο ακόμη δεν δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικά για την ενότητα της ασφαλιστικής κατάστασης, η οποία είναι και από τις πλέον πολύπλοκες για τον επίδοξο συνταξιούχο στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ υπάρχει εγχειρίδιο αναλυτικών οδηγιών.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, στην υποενότητα «Ασφαλιστική Κατάσταση» εισάγονται οι χρόνοι ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν σε φορείς της Ελλάδας ή του Εξωτερικού. Προσοχή, καθώς η καταχώρηση των χρόνων ασφάλισης είναι απαραίτητη για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης που ανέρχεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν δυο «ταχύτητες» συμπλήρωσης : 

  1. οι μισθωτοί με ασφάλιση στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να εισάγουν τον χρόνο ασφάλισης (ημέρες εργασίας) που πραγματοποιήθηκε έως και το 2001, καθόσον ο χρόνος ασφάλισης από το 2002 και μετά, εμφανίζεται αυτόματα στη φόρμα της αίτησης. 

  2. οι ασφαλισμένοι σε άλλους Φορείς, δηλαδή για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ ή του πρ. ΕΤΑΑ θα πρέπει να εισάγουν όλο τον χρόνο ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στον Φορέα τους.

Τα επιμέρους πεδία αναλύονται ως εξής:

ΧΩΡΑ: εμφανίζεται συμπληρωμένη η χώρα Ελλάδα (GR) κι έχετε τη δυνατότητα αλλαγής αυτής από τη σχετική λίστα τιμών.

Επιλέξτε τον φορέα ασφ/σης: κάνετε επιλογή του επιθυμητού φορέα ασφάλισης από τη σχετική λίστα τιμών.

Α.Μ. στον ΦΟΡΕΑ : συμπληρώνετε τον Αριθμό Μητρώου που είχατε στο Ταμείο σας πριν αυτό ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤ. ΑΠΟ – ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤ. ΕΩΣ: συμπληρώνετε το διάστημα του χρόνου ασφάλισης στον επιλεγμένο φορέα.

ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ή ΕΤΗ-ΜΗΝΕΣ-ΜΕΡΕΣ: καταχωρείτε το σύνολο του χρόνου ασφάλισης στον επιλεγμένο φορέα, είτε σε Ημέρες είτε σε Έτη-Μήνες Μέρες, αναλόγως του καθεστώτος της ασφάλισής σας ( π.χ. εάν είστε μισθωτός ο χρόνος ασφάλισης καταχωρείται σε ημέρες, εάν είστε αυτοτελώς εργαζόμενος –μη μισθωτός, ο χρόνος ασφάλισης καταχωρείται σε έτη –μήνες – μέρες).

ΑΣΦΑΛΙΣΗ: επιλέγετε από το αναδυόμενο μενού την τιμή μιας κατηγορίας ασφάλισης δηλαδή (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ/ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΑ/ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑ). Προσοχή, καθώς : 

  • Ως πραγματική ασφάλιση νοείται η ασφάλιση που προκύπτει κατόπιν καταβολής εισφορών λόγω εργασίας ή ιδιότητας του κάθε ασφαλισμένου.

  • Ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης με εξαγορά, θεωρείται ο χρόνος που υπόκειται σε αναγνώριση, για τον οποίο προβλέπεται καταβολή εισφορών για τον κλάδο σύνταξης.

  • Ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης χωρίς εξαγορά, θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, χωρίς να έχουν καταβληθεί εισφορές (όπως χρόνος τακτικής ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας, κλπ). 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: καταχωρείτε την ειδικότητα με την οποία απασχοληθήκατε, μόνο εάν έχετε επιλέξει την τιμή «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ» στο πεδίο «ΑΣΦΑΛΙΣΗ».

ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ: συμπληρώνετε το εν λόγω πεδίο μόνο σε περίπτωση που έχετε επιλέξει τις τιμές ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΑ ή ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑ, στο πεδίο «ΑΣΦΑΛΙΣΗ». Στην περίπτωση αυτή, καταχωρείτε τον Αριθμό της Απόφασης Αναγνώρισης, όταν έχει ήδη εκδοθεί απόφαση ή τον Αριθμό της Αίτησης Αναγνώρισης, εφόσον εξακολουθεί να εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.

ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: γίνεται επιλογή της τιμής ΝΑΙ ή ΟΧΙ υποχρεωτικά. 

Μετά τη συμπλήρωση όλων των αναγκαίων πεδίων της υποενότητας 2.1 πατάτε το κουμπί «Εισαγωγή στοιχείων» για να ολοκληρωθεί η εισαγωγή τους. 

Εργασιακή Κατάσταση

Στο εν λόγω πεδίο ο ασφαλισμένος απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν την εργασιακή του κατάσταση. Αν συνεχίζει εργαζόμενος, αν διέκοψε, το πότε κλπ. Επίσης απαντά αν έχει καταθέσει ήδη κάποια αίτηση καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισής του σ ε καιρό προγενέστερο της αίτησης για τη σύνταξη ώστε οι 2 αιτήσεις να συσχετιστούν. Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές στη δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων, ένας ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλει τη σχετική αίτηση για σύνταξη και να συνεχίσει εργαζόμενος λαμβάνοντας για το χρονικό διάστημα που εργάζεται το 70% του ποσού της σύνταξης. 

Πλασματικοί χρόνοι

Στο σημείο αυτό ο ασφαλισμένος πρέπει να συμπληρώσει αν επιθυμεί την αναγνώριση πλασματικών χρόνων για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος και την προσαύξηση της σύνταξης του. Οι εν λόγω χρόνοι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες και 2 πίνακες, τους δωρεάν αναγνωριζόμενους που είναι η επιδοτούμενη ανεργία, ασθένεια και κύηση λοχεία και στους εξαγοραζόμενους με εισφορές που είναι τα τέκνα, οι σπουδές, η στρατιωτική θητεία, τα κενά ασφάλισης κλπ. Ο ασφαλισμένος επιλέγει την κατηγορία του χρόνου που επιθυμεί να εξαγοράσει και όχι την ποσότητα. Αν θέλει να διευκρινίσει την ποσότητα (π.χ. 2 έτη και 10 μήνες) το διευκρινίζει στο τέλος της αίτησης στο σημείο «ΣΧΟΛΙΑ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ».

Συντάξεις 

Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος συμπληρώνει το επόμενο πεδίο για το αν λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη και αν ναι από ποιον φορέα ή από ποια χώρα του εξωτερικού. Ακόμη κι αν λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου από μεταβίβαση αυτό θα πρέπει να δηλωθεί. Σημαντικό είναι οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν σύνταξη από τρίτες χώρες πάντοτε να δηλώνουν την εν λόγω σύνταξη για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα στη συνέχεια κατά τη διασταύρωση στοιχείων.

Ειδικές πληροφορίες

Το εν λόγω πεδίο είναι από τα πιο σημαντικά καθώς καταχωρούνται πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Έτσι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δηλώσει τα έτη μόνιμης διαμονής του στην Ελλάδα για να κριθεί η Εθνική Σύνταξη, εάν οφείλει σε κάποιο φορέα εισφορές ή έχει βεβαιωμένες οφειλές άλλου τύπου, εάν επιθυμεί να συνεχίσει την ασφάλιση αν δεν φτάνουν οι προϋποθέσεις, αν είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά και άλλες σημαντικές πληροφορίες αναλόγως με την περίπτωση του, όπως αν επιθυμεί μειωμένη σύνταξη εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Η συμπλήρωση του εν λόγω πεδίου είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες για ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων όπως τα θέματα βαριάς αναπηρίας, τύφλωσης κλπ. Θα πρέπει επομένως να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή οι ασφαλισμένοι.

Προσοχή, κρίσιμο είναι το ερώτημα 4.1, καθώς συνδέεται με την χορήγηση προσωρινής σύνταξης (βλέπε βήμα 11). 

Οικογενειακή κατάσταση

Το τελικό πεδίο αφορά την οικογενειακή κατάσταση του ασφαλισμένου που υποβάλλει την αίτηση και πρέπει να καταχωρούνται τόσο η σύζυγος όσο και τα τέκνα που είναι εξαρτώμενα μέλη.

Μετά τη συμπλήρωση

Μετά τη συμπλήρωση ο ασφαλισμένος οριστικοποιεί αποθηκεύει και υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση. Τότε χορηγείται ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και αναφέρεται το υποκατάστημα που θα υποδεχθεί την αίτηση. Κατόπιν την εκτυπώνει και μαζί με τα δικαιολογητικά σε έγγραφα προχωράει στην κατάθεση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ. 

Στην σχετική καρτέλα «Δικαιολογητικά» μπορείτε να ενημερωθείτε και να εκτυπώσετε όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά τα οποία και πρέπει να καταθέσετε στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αιτήσεις της οριστικής και της προσωρινής σας σύνταξης. 

Η επικουρική 

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθεί ο ασφαλισμένος για την υποβολή της αίτησης για την επικουρική του σύνταξη εφόσον έχει επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ (τελευταίος φορέας). Συγκεκριμένα επιλέγει το πεδίο «ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» και τον εισάγει στην πλατφόρμα του ΕΤΕΑΜ. Σημείωση ότι ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης, μπορεί να υποβάλλει ο ασφαλισμένος μόνο για σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας. Στην περίπτωση θανάτου η κατάθεση γίνεται μόνο χειρόγραφα. 

Εάν έχει επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ (τελευταίος φορέας), τότε θα πρέπει να μπει στο site www.eteaep.gov.gr, να εκτυπώσει την αντίστοιχη αίτηση συνταξιοδότησης, να την συμπληρώσει και στη συνέχεια, είτε να την αποστείλει με e –mail είτε με courier.

Η προσωρινή σύνταξη

Στη φόρμα υποβολής της αίτησης για την κύρια σύνταξη υπάρχει ειδική πλατφόρμα για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Εκεί ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εισαγάγει το χρόνο ασφάλισής του και (όπου δεν εμφανίζονται αυτόματα) τις αποδοχές του από το 2002 κι έπειτα και αρκετά άλλα στοιχεία για να του χορηγηθεί το 80% της σύνταξης ως προσωρινή. Σε αντίθετη περίπτωση υποβάλει χειρόγραφη αίτηση και λαμβάνει ως προσωρινή σύνταξη το 50% των αποδοχών του, το προηγούμενο από την υποβολή της αίτησης έτος. Σημείωση ότι η προσωρινή σύνταξη χορηγείται υπό προϋποθέσεις. 

Ειδικότερα, επιλέγοντας το ΝΑΙ στο ερώτημα 4.1 – Ειδικές Πληροφορίες - εμφανίζεται νέο μενού για τις αποδοχές της Ανταποδοτικής Σύνταξης. Στην οθόνη αυτή θα πρέπει να καταχωρήσετε τις αποδοχές σας ή τις εισφορές που έχετε καταβάλλει, για το διάστημα από το 2002 και μετά, είτε μηνιαία (κουμπί «Μηνιαία») είτε μαζικά (κουμπί «Μαζική»). Για τους μισθωτούς με ασφάλιση στο πρώην ΙΚΑ οι αποδοχές μετά το 2002, ανασύρονται αυτόματα από τις οριστικοποιημένες εγγραφές της ΑΠΔ, με δυνατότητα συμπλήρωσης των τυχόν επιπλέον αποδοχών. 

Καταχώρηση Μηνιαία

Έτος / Μήνας: συμπληρώνετε το έτος και τον μήνα ασφάλισης

Τομέας Απασχόλησης: επιλέγετε σύμφωνα με το καθεστώς ασφάλισης ανάμεσα στα 

  • Ασφαλισμένος ΟΓΑ, 

  • Αυτοαπασχολούμενος / Ελ. Επαγγελματίας 

  • Μισθωτός

Μέρες ανά Μήνα: εισάγετε τις ημέρες του αντίστοιχου μήνα που καταχωρήσατε παραπάνω (υποχρεωτικό μόνο για Μισθωτούς)

Μικτές Μηνιαίες Αποδοχές: εισάγετε τις μικτές μηνιαίες αποδοχές του αντίστοιχου μήνα (υποχρεωτικό μόνο για Μισθωτούς)

Μηνιαίες Εισφορές: εισάγετε τις εισφορές του αντίστοιχου μήνα (υποχρεωτικό μόνο για ασφαλισμένους ΟΓΑ Αυτοαπασχολούμενους/ Ελ.Επαγγελματίες).

Με το κουμπί «Εισαγωγή Στοιχείων» ολοκληρώνεται η εγγραφή. 

Επιλέγοντας το κουμπί «Μαζική» έχετε τη δυνατότητα να κάνετε είτε Μαζική Εισαγωγή είτε Μαζική Διαγραφή εγγραφών που έχετε ήδη καταχωρήσει από τη Μηνιαία Καταχώρηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, αποτελεί η συμπλήρωση των αναγκαίων στοιχείων πληρωμής στην ενότητα 4 :

Τράπεζα: Επιλέγετε μία από τις τράπεζες της σχετικής λίστας. 

IBAN: Πληκτρολογήστε τα ψηφία του αριθμού λογαριασμού που επιθυμείτε, όπως αυτός εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης σας (πλην της ένδειξης GR η οποία εμφανίζεται ήδη προσυμπληρωμένη). 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με συγκεκριμένες παθήσεις, που απαιτούν κάποιο ποσοστό αναπηρίας, εάν αυτό είναι ήδη γνωστό, το συμπληρώνετε στο σχετικό πεδίο «Ποσοστό Αναπηρίας» ως και τα ανάλογα διαστήματα «Από» - «Έως» ή τικάρετε την ένδειξη «Επ’ αόριστον», σύμφωνα με ότι ορίζεται στη σχετική απόφαση ΚΕΠΑ. Η συμπλήρωση στα συγκεκριμένα πεδία είναι προαιρετική.

ψηφιακή σύνταξηΑΑΔΕσυνταξιοδότησησυνταξιούχοιe-ΕΦΚΑ