Οικονομία|24.04.2020 11:50

Κεντρική Μακεδονία: Δύο προτάσεις για την ανάκαμψη της αγοράς

Newsroom

Το δανεισμό των επιχειρήσεων με εγγυήσεις του δημόσιου και περίοδο γενναίων εκπτώσεων, μια... Black Friday διαρκείας, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων προτείνει η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, προκειμένου η αγορά σταδιακά να επανέλθει στην κανονικότητα.

Ο κ. Γιουτίκας σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει αποστείλει σχετικές  επιστολές προς τους υπουργούς  Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και  Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη για τη στήριξη των επιχειρήσεων μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει στις επιστολές  του  προς  τους υπουργούς,  η μόνη αποτελεσματική λύση για να μπορέσουν να κρατηθούν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο  δανεισμός  τους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου  να ανταποκριθούν έγκαιρα στο σύνολο των  ανελαστικών  οικονομικών τους υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί  σε πρώτη φάση κατά την περίοδο που  μένουν κλειστές  λόγω των περιοριστικών μέτρων και σε δεύτερη φάση  από την επαναλειτουργία  της αγοράς έως το τέλος  του τρέχοντος έτους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Γιουτίκας

«Είναι  σημαντικό για τις επιχειρήσεις να παγώσουν το χρόνο του αναγκαστικού κλεισίματος και να εκκινήσουν από  το σημείο που βρίσκονταν πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Χωρίς, γενναίο  πακέτο ενισχυτικών μέτρων, όπως αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος  δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και η εθνική οικονομία να ανακάμψει»,  επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας.

Παράλληλα όπως τονίζει στηρίζει την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονλικης, για απευθείας  αποπληρωμή των οφειλομένων  των επιχειρήσεων  από τα πιστωτικά ιδρύματα  ή το φορέα που θα χορηγήσει τα δάνεια με εγγύηση  του Ελληνικού Δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο θα προκύψουν  άμεσα έσοδα  στα κρατικά ταμεία για τους μήνες που δεν λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τα έσοδα της ΔΕΗ Α.Ε. , άλλων ανώνυμων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των ασφαλιστικών φορέων.

Black Friday διαρκείας

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτείνει  να ισχύσουν μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές  που θα αποτελέσουν  ισχυρό δέλεαρ για τους καταναλωτές από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, κάτι σαν μια παρατεταμένη χρονικά «Black Friday». Αντίστοιχη πρόταση έχει καταθέσει και ο εμπορικός σύλλογος Ευόσμου.  «Είναι κρίσιμο,  μέτρα αυτής  της μορφής να υλοποιηθούν άμεσα και οι ειδικές πλατφόρμες για την αναγραφή των  έως τώρα  οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων να δημιουργηθούν πριν δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία  των καταστημάτων. Οι όποιες καθυστερήσεις, θα επιβαρύνουν δυσανάλογα τις επιχειρήσεις και όποιες  ρυθμίσεις  γίνουν στη συνέχεια δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικές», τονίζει ο κ. Γιουτίκας.

μικρομεσαίες επιχειρήσειςαγοράΚορονοϊόςεπιχειρήσεις