Οικονομία|27.04.2020 17:36

Ολο το παρασκήνιο γύρω από την 85η ΔΕΘ - Θα γίνει τελικά ή όχι η Εκθεση

Τίμος Φακαλής

Μια διαφορετική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης-αλλιώτικη από αυτές των προηγούμενων χρόνων-προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό.

Μιλώντας την Δευτέρα, 27 Απριλίου, στο κρατικό κανάλι ο πρόεδρος της ΔΕΘ τόνισε ότι πρόθεση της διοίκησης δεν είναι η ματαίωση της 85ης Διεθνούς Εκθεσης αλλά η πραγματοποίησή της προσαρμοσμένη, ωστόσο, στις νέες συνθήκες που έχουν δρομολογηθεί λόγω κορονοϊού και πάντα υπό τον όρο ότι θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στο ίδιο πλαίσιο. 

«Μπορούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο να κάνουμε μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες φορές. Μια έκθεση Be to Be όπου θα είναι ένα μοντέλο για το πως θα είναι ζωή μας με τις προφυλάξεις, ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο» δήλωσε ο Τάσος Τζήκας και πρόσθεσε: «Αν πάει έτσι η αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως φαίνεται, πάμε σε ένα μοντέλο έκθεσης διαφορετικό, με λιγότερο κόσμο, be to be συναντήσεις, απόλυτες προφυλάξεις μέσω του οποίου η Ελλάδα και η Γερμανία- ως τιμώμενη χώρα-μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται». 

Αναφερόμενος στην παραδοσιακή ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς τόνισε ότι το πιθανότερο είναι να δούμε μία ομιλία με πολύ λιγότερο κόσμο αλλά με διευρυμένο κοινό καθώς μπορεί να μεταδοθεί μέσω live streaming όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, συμμετέχοντας παράλληλα και Γερμανός πολιτικός. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση.

Προσκεκλημένη η Ανγκελα Μέρκελ

Η φετινή ΔΕΘ είναι προγραμματισμένη να διοργανωθεί από τις 5 εώς τις 13 Σεπτεμβρίου, Τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ αποδέχθηκε πρόσφατα σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να την επισκεφθεί. 

Νέες τεχνολογίες, καινοτόμες ιδέες και φιλόδοξα επιχειρηματικά εγχειρήματα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην 85η ΔΕΘ.σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. μετρά ήδη ζημιές καθώς ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των εκθέσεων και εκδηλώσεων μέχρι και το καλοκαίρι. 

Το ακριβές μέγεθος των απωλειών για τις πόλεις που ϕιλοξενούν τις εκθέσεις είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Με βάση όμως τον πολλαπλασιαστή πωλήσεων για τον εκθεσιακό κλάδο (2,37), για κάθε ένα ευρώ άμεσων εκθεσιακών δαπανών υπολογίζεται ότι παράγονται 1,37 ευρώ σε έμμεσες και επαγόμενες συνέπειες για την οικονομία παγκοσμίως.

ΘεσσαλονίκηΚορονοϊόςΆνγκελα ΜέρκελΔΕΘ