Οικονομία|26.10.2018 11:37

Αραχωβίτης στο ethnos.gr: «Νέες ενισχύσεις στους αγρότες»

Γιώργος Μανέττας

Έκτακτες κρατικές ενισχύσεις έρχονται μετά τους κτηνοτρόφους και για άλλους παραγωγούς και περιοχές της χώρας, όπως προαναγγέλλει με αποκλειστικές δηλώσεις του στο ethnos.gr ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης υπογραμμίζει πως πρόκειται για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), οι οποίες θα δοθούν σε παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Η καταβολή της ενίσχυσης, τονίζει, αναμένεται να γίνει μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόσφατα την παροχή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους κτηνοτρόφους ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

«Αυτήν την ώρα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και αφετέρου να μπορέσουν να αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε έτσι ώστε να φέρουμε πραγματικά αποτελέσματα για το εισόδημά τους»

δήλωσε ο υπουργός μετά από συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τους κτηνοτρόφους του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)..

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης του πρωτογενούς τομέα που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο εξετάζονται στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλά και σειρά παρεμβάσεων για τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίστανται σήμερα οι Έλληνες αγρότες. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που μελετώνται είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία έπληξε βαρύτατα τον αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού έχει εξαγγείλει ήδη την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Στο μεταξύ, σήμερα είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στους αγρότες η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης (ύψους άνω των 680 εκατ. ευρώ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της μέρας θα έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.