Οικονομία|07.05.2020 16:45

Οι λόγοι για το ράλι του πετρελαίου για πρώτη φορά μέσα στην πανδημία

Newsroom

Μετά τη μικρή διόρθωση που σημείωσαν χθες οι αγορές του πετρελαίου μπρεντ από το πρωί της Πέμπτης 7 Μαΐου καταγράφουν τρελό ράλι συμπαρασύροντας τα κορυφαία χρηματιστήρια αλλά και την αισιοδοξία των αγορών για ένα καλύτερο μέλλον στην παγκόσμια οικονομία.

Μόνο μέσα στην Πέμπτη η άνοδος ξεπερνάει το 10% και είναι η μεγαλύτερη από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι λόγοι για το ράλι του πετρελαίου με συμβόλαια Ιουνίου είναι πολλοί και «πυροδοτήθηκαν» από την απόφαση της Aramco να αυξήσει την επίσημη τιμή πώλησής για το κορυφαίο αργό Arab Light σε αγοραστές στην Ασία κατά 1,40 $ το βαρέλι, με έκπτωση 5,90 $ κάτω από το σημείο αναφοράς της Μέσης Ανατολής.

Η εταιρεία αναμενόταν να μειώσει την επίσημη τιμή της κατά 2,50 δολάρια το βαρέλι, πραγματοποιώντας έκπτωση 9,80 δολάρια, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις του Bloomberg.

Αυξάνοντας τις τιμές για την Ασία, η Aramco δείχνει με εμφατικό τρόπο πως η ζήτηση για το μαύρο χρυσό αρχίζει να ανακάμπτει στη μεγαλύτερη περιφερειακή της αγορά. Η εταιρεία αντιστρέφει τρεις διαδοχικούς μήνες μειώσεων των τιμών για τη μεγαλύτερη περιοχή κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία - η οποία στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο τιμών που κατέρρευσε την αγορά - τώρα αναφέρει πως "θα κάνει ό, τι χρειάζεται" για να υποστηρίξει την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Το βασίλειο μείωσε επίσης τις εκπτώσεις, κυρίως για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, την κύρια αγορά ρωσικού αργού. Αυτό φαίνεται να είναι ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο αφού το Ριάντ και η Μόσχα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να συνεργαστούν ξανά μέσω της συμμαχίας του ΟΠΕΚ + και να τερματιστεί ο πόλεμος των τιμών.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται επίσης λόγω της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας ως μέρος ενός παγκόσμιου συμφώνου που στοχεύει στη μείωση του εφοδιασμού και στην ενίσχυση των τιμών.

Το μπρεντ την Πέμπτη σημειώνει αύξηση άνω των 2 δολαρίων ανά βαρέλι και διαπραγματεύεται τηκε τελευταία στα 31,76 δολάρια λίγο πριν από το απόγευμα ώρα Ελλάδας την Πέμπτη 7 Μαΐου.

Σαουδική ΑραβίαμπρεντΚορονοϊόςπετρέλαιο