Οικονομία|08.05.2020 13:27

Κορονοϊός: «Χασούρα» 50 εκατ. ευρώ από την ακύρωση εκθέσεων στη χώρα

Newsroom

Μέχρι και 50 εκατ. ευρώ έχει χάσει μέχρι τώρα η ελληνική οικονομία από την ακύρωση μεγάλων εκθέσεων στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ για τη ΔΕΘ η ζημιά έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ από το πλήγμα σε δύο μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα, την Freskon και την Εκθεση Βιβλίου. Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης. Όπως τόνισε σε διεθνές επίπεδο η ακύρωση των εκθεσιακών γεγονότων έχει προκαλέσει ζημιά ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ από τα οποία τα 28 δισ. ευρώ αφορούν την Ευρώπη.

Ο κ. Ποζρικίδης, σε δηλώσεις του, στο ειδικό ενημερωτικό δελτίο  FOODReporter  ανέφερε πως «από την αρχή του έτους όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες ακυρώσεις, χάθηκαν περίπου 250.000 θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης. Συνολικά, ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν περίπου 10.000 εκθέσεις». Σε ό,τι αφορά δύο δικές μας εκθέσεις, η Freskon, η οποία αφορά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακυρώθηκε ενώ η έκθεση βιβλίου μετατέθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο. «Η απώλεια τζίρου για την εταιρεία μας ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 1,5 εκατ. ευρώ» είπε.

Ο κορονοϊός, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που υποχρεώθηκαν οι χώρες να επιβάλουν για να περιορίσουν την πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα, να ακυρωθούν ή να αναβληθούν μέχρι τώρα όλες οι εκθεσιακές εκδηλώσεις  στην Ελλάδα. Οι οικονομικές απώλειες για τις διοργανώτριες εταιρείες με βάση τους τζίρους τους ανέρχονται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ και δευτερογενώς άνω των 50 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται από τις ακυρώσεις αυτές.

Για τη μορφή και τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι εκθέσεις στο εξής, ο κ. Ποζρικίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα συνεχίσουν να γίνονται με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, δεδομένου ότι η ανθρώπινη επαφή δεν υποκαθίσταται. Ακόμα και εάν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω πλατφορμών όπως η Alibaba, δεν θα πάψει να υφίσταται η ανθρώπινη συναναστροφή».

Όπως είπε οι προσεχείς εκθέσεις θα έχουν πιθανότατα λιγότερους επισκέπτες και εκθέτες, μεταξύ των οποίων θα τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις, ωστόσο εκτιμά ότι το αποτέλεσμα ως προς τον τζίρο των εκθέσεων θα είναι το ίδιο με πριν «διότι μπορεί οι αγοραστές που θα τις επισκέπτονται να είναι ισχυρότεροι».

Ο κ. Ποζδρικίδης τόνισε ότι «εφόσον εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα στην Ελλάδα, εκτιμώ ότι θα επανέλθουμε σε μία νέα κανονικότητα, όπου θα υφίστανται πρωτόκολλα για την λειτουργία όλων των δομών, είτε πρόκειται για σούπερ μάρκετ και εκθεσιακούς χώρους, είτε για αθλητικές εγκαταστάσεις».

 

Τι θα γίνει με τη φετινή ΔΕΘ

Αναφορικά με τη φετινή ΔΕΘ, επισήμανε ότι θα είναι επιτυχημένη όπως και τις προηγούμενες χρονιές. «Μπορεί να μην προσέλθουν 300.000 επισκέπτες, ωστόσο θα δώσουμε βαρύτητα στο Β2Β, πραγματοποιώντας και ορισμένες ψηφιακές εκδηλώσεις. Τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχει κανονικά», είπε.

Όπως τόνισε χτες σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανοίξει κανονικά τις πύλες της στις 5 Σεπτεμβρίου. Επισήμανε πάντως πως η μορφή που θα έχει εξαρτάται από το αν θα συμμετέχει η Γερμανία, η οποία είναι και η τιμώμενη χώρα φέτος. Υπάρχουν ερωτηματικά για τη συμμετοχή της γιατί η Γερμανία έχει ακυρώσει όλες τις δικές της Εκθέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. «Εάν συμμετέχει η Γερμανία, η φετινή Έκθεση θα είναι κλειστή για το κοινό και θα έχει μόνο εμπορικούς επισκέπτες. Στην περίπτωση που ακυρωθεί η συμμετοχή της, τότε θα οδηγηθούμε σε μια Έκθεση που θα είναι μικρότερη τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε έκταση. Από τη δική μας πλευρά καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε τελικά η Γερμανία να συμμετέχει ακόμη και με μικρή αντιπροσωπεία» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το τοπίο για τη ΔΕΘ αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ μελών της διοίκησης της ΔΕΘ- Helexpo και υπουργών της κυβέρνησης, με πιθανό το σενάριο τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

ΔΕΘ-HelexpoΔΕΘεκθέσεις