Οικονομία|11.05.2020 10:26

Σταύρος Καφούνης στο ethnos.gr: «Σήμερα ξεκινάει η μάχη για το εμπόριο»

Γιώργος Μανέττας

Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος τη σημερινή μέρα, η οποία σηματοδοτεί την επαναλειτουργία της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από σχεδόν δυο μήνες απραξίας. Η πρώτη αντίδραση των καταναλωτών στο… μεγάλο «comeback» της αγοράς αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό εάν θα μπορέσουν τελικά οι επαγγελματίες να «γεμίσουν ή όχι τα ταμεία τους» και να καλύψουν μέρος της… χασούρας.

«Από σήμερα ξεκινάει η πιο κρίσιμη μάχη για τις εμπορικές επιχειρήσεις» λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης και τονίζει πως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πορεία της κίνησης.

Τα καταστήματα έχουν προετοιμασθεί σε βαθμό μεγαλύτερο των απαιτήσεων και είναι πανέτοιμα απ’ όλες τις απόψεις για να υποδεχθούν το αγοραστικό κοινό. Αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους και στα ταμεία, οι πωλητές έχουν εφοδιαστεί με προστατευτικές μάσκες ενώ όλα τα προϊόντα θα απολυμαίνονται μετά την επαφή με τον πελάτη. Τα ράφια είναι γεμάτα ενώ το παζλ έρχονται να συμπληρώσουν οι γενναίες προσφορές, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 50%. Μια κίνηση, η οποία θα βοηθήσει στη προσέλκυση των καταναλωτών και στην διάθεση του στοκ που έχει συσσωρευθεί λόγω του δίμηνου lockdown.

Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έμποροι να αδειάσουν τα ράφια και να τοποθετήσουν την καινούρια σεζόν, ο κ. Καφούνης έχει ζητήσει από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι θερινές εκπτώσεις να μεταφερθούν την 1η Αυγούστου αντί την 15η Ιουλίου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους.

Οι έμποροι πάντως κρατάνε… μικρό καλάθι παρά τις γενναίες προσφορές. Εξάλλου, η εικόνα από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε και επετράπη η επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων ήταν πτωτική, με τους καταναλωτές να είναι αρκετά επιφυλακτική, με εξαίρεση τα κουρεία και τα κομμωτήρια που είχαν την τιμητική τους. Υπολογίζεται πως τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας, οι πωλήσεις αναμένεται να είναι μειωμένες κατά  30% με 35%. Ο πρόεδρος του ΕΣΑ υπογραμμίζει ωστόσο πως η κάμψη αυτή αναμένεται να εξομαλυνθεί στη συνέχεια, με την κάμψη να κινείται μεσοσταθμικά στο 20% για το 2020

Ακόμη και έτσι όμως, οι απώλειες για την αγορά θα είναι τεράστιες πυροδοτώντας ένα καταστροφικό σπιράλ. «Εκτιμάται πως 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν ανταπεξέλθουν το επόμενο τρίμηνο… αυτό σημαίνει περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και 250.000 θέσεις εργασίες χαμένες. Εύχομαι να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις», επισημαίνει ο κ. Καφούνης.  

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να κρίνει πολλά και κυρίως εάν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις αναφορικά με την επιβίωση των επιχειρήσεων και την απασχόληση. Για αυτό και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑ, χρειάζονται να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις για την στήριξη του εμπορικού κόσμου.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, υπογραμμίζει ο κ. Καφούνης, θα πρέπει να εστιάσουν στα εξής σημεία:

  1. Πρώτον στο φλέγον ζήτημα των ενοικίων. Η μείωση κατά 40% που αποφασίσθηκε με κυβερνητική εντολή προτείνεται να επεκταθεί μέχρι τέλους του 2020,
  2. Δεύτερον στη δημιουργία ευέλικτων δανειακών προϊόντων που θα συμβάλλουν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και
  3. Τρίτον σε φορολογικές ελαφρύνσεις, αρχής γενομένης από τη μείωση της προκαταβολής φόρου, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μείνουν χρήματα για κατανάλωση, η οποία όπως λέει ο κ. Καφούνης είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας, αφού τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι αρκετά δυσοίωνα.
ελληνικές επιχειρήσειςλιανεμπόριοΕμπορικός Σύλλογος ΑθηνώνΚορονοϊός