Οικονομία|14.05.2020 09:47

Αλλάζει χέρια το botox- Ολοκληρώθηκε η εξαγορά μαμούθ της Allergan από την AbbVie

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανατροπή στη φαρμακευτική αγορά ολόκληρου του πλανήτη φέρνει η ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας Allergan που διαθέτει το botox από την φαρμακευτική εταιρεία AbbVie, αφού μετά από κοντά δύο χρόνια διαπραγματεύσεων και διαδικασιών ανακοινώθηκε επισήμως ότι η εταιρεία που παράγει το γνωστό botox θα είναι πλέον υπό τον έλεγχο μίας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο Σικάγο με κάθε επισημότητα, δεδομένου ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που μία εταιρεία φαρμάκων που μάλιστα εστιάζει και στην έρευνα νέων θεραπειών, εισχωρεί και στο χώρο της αισθητικής.

Άλλωστε το διάσημο πλέον botox έγινε περισσότερο γνωστό για τις αντιρυτιδικές του ιδιότητες παρά για τη νευρολογική του δράση για την οποία χρησιμοποιείται ακόμη και συστηματικά. Πάντως από την abbvie υπογραμμίζεται ότι η Allergan θα προσφέρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στη Νευρολογία και την Οφθαλμολογία, καθώς και στην Αισθητική Ιατρική, με κορυφαία επώνυμα προϊόντα.

Η εξαγορά αυτή φαίνεται ότι αλλάζει και τις ισορροπίες στην αγορά φαρμάκου, καθώς δημιουργείται μία νέα υπερ-εταιρεία που θα τροποποιήσει τον ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

O Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie στην Ελλάδα δήλωσε  ότι: «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την AbbVie και την Allergan, η οποία έρχεται μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς. Η Allergan είναι πλέον μέλος της AbbVie και η απόκτησή της μετασχηματίζει και ισχυροποιεί τη δραστηριότητά μας, διατηρώντας όμως στο επίκεντρό της την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών θεραπειών, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των ασθενών που στηρίζονται σε εμάς».

Το νέο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων και προϊόντων που προκύπτει από την ενοποίηση των δύο εταιρειών εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην τον κύκλο εργασιών της AbbVie, η οποία από κύκλο εργασιών περίπου $30 δισεκατομμυρίων το οικονομικό έτος 2020, με την εξαγορά της Allergan εκτιμάται ότι θα φτάσει σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου $50 δισεκατομμυρίων.

Ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager της Allergan Aesthetics επισήμανε ότι: «Η ενοποίηση της Allergan με την AbbVie είναι πλέον γεγονός και σηματοδοτεί μια νέα εποχή και για τις δύο εταιρείες. Μια νέα εποχή που προσβλέπουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η κοινή βασική μας αξία και το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε θετικά στη ζωή των ασθενών και να λειτουργούμε με πάθος και οργάνωση υποστηρίζοντας τις καλύτερες ιδέες απ’ όπου και αν προέρχονται. Η δέσμευσή μας απέναντι στους ασθενείς, τους συνεργάτες και τους εργαζομένους παραμένει ακλόνητη, και αυτή η αλλαγή μόνο θετικά θα επηρεάσει τις έως σήμερα εδραιωμένες συνεργασίες μας.

Τα οικονομικά δεδομένα

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Allergan θα λάβουν 0,8660 μετοχές της AbbVie και $120,30 σε μετρητά για κάθε μετοχή της Allergan, αντί συνολικού αντιτίμου $193,23 ανά μετοχή της Allergan (με βάση την τιμή κλεισίματος $84,22 της κοινής μετοχής της AbbVie στις 7 Μαΐου 2020). Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης παύει η διαπραγμάτευση της κοινής μετοχής της Allergan στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.