Οικονομία|14.05.2020 11:31

Τιτάν: Το σχέδιο «άμυνας» έναντι της πανδημίας

Newsroom

Πλέγμα τριών δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού ανέλαβε η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία δεδομένης της αβεβαιότητας προχώρησε προληπτικά στις εξής κινήσεις:

  1. Ενίσχυσε τη ρευστότητά της στα 400 εκατ. ευρώ  (ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες γραμμές χρηματοδότησης).
  2. Προχώρησε σε εξονυχιστικό έλεγχο του προγράμματος επενδυτικών δαπανών του ομίλου και ανέστειλε δαπάνες ύψους 50 εκατ. ευρώ που κρίθηκαν προς το παρόν μη απαραίτητες.
  3. Εντόπισε δυνατότητες περικοπής των δαπανών και ήδη προβαίνουμε σε ενέργειες για τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ

Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω προσαρμογές ανάλογα με την εξέλιξη της δυναμικής των αγορών Όσον αφορά στον αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 στις εργασίες και τα αποτελέσματα της Τιτάν, επηρέασε τη ζήτηση για τα προϊόντα της αλλά σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται. Μάλιστα, οι πρώτες συνέπειες στον κλάδο του τσιμέντου ήταν λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η λειτουργία του κατασκευαστικού κλάδου κρίθηκε αναγκαία στις περισσότερες χώρες και έτσι όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου Τιτάν συνέχισαν να λειτουργούν, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους στα επίπεδα της τρέχουσας ζήτησης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για το συγκεκριμένο διάστημα των προηγούμενων έξι εβδομάδων, η αγορά τσιμέντου κατέγραψε από πτώση της τάξης του 10% στη Φλόριντα, στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες όπως επίσης και στην Τουρκία, έως περίπου 30%-40% στις αγορές οι οποίες επλήγησαν περισσότερο, όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Νέα Υόρκη. Το ποσοστό για την Ελλάδα τοποθετείται ανάμεσα σε αυτές τις τιμές, ενώ στην Αίγυπτο σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Καθώς σταδιακά καταργούνται τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρείται ήδη κάποια αύξηση της κατανάλωσης στις αγορές.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Τιτάν

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σχολιάζοντας τα παραπάνω:

«Οι δράσεις μας στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αποφασίζονται με γνώμονα τα παρακάτω κριτήρια: α) Πάνω από όλα, προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων μας και δράσεις για τη στήριξη των προσπαθειών που αποβλέπουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, β) Μέριμνα για τη διατήρηση του καλύτερου δυνατού επιπέδου απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των πελατών μας, γ) Πρόβλεψη για ενδεχόμενα προβλήματα στη λειτουργία μας και εφαρμογή σχεδίων για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας. Ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων και διαμόρφωση όσο το δυνατόν πιο ευέλικτων λύσεων.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε και μακροπρόθεσμα, όπως πάντα στον Τιτάνα: φροντίζουμε τους ανθρώπους μας, στηρίζουμε ενεργά τις τοπικές κοινότητες, τοποθετούμαστε αποτελεσματικά στην αγορά, μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμά μας, υιοθετούμε νέες τεχνολογίες και καινοτομούμε. Όπως κάθε κρίση, έτσι κι αυτή θα περάσει – και θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να συνεχίσουμε την πορεία μας δυναμικά όταν φτάσει αυτή η στιγμή.»

τσιμέντοΚορονοϊόςΤιτάνμέτρα προστασίαςεργαζόμενοιελληνικές επιχειρήσειςοικοδομή