Οικονομία|18.05.2020 13:45

Προχωράει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή - Στάρα Ζαγόρα

Newsroom

Με γρήγορα βήματα προχωράει η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα.

Μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί σωλήνες για τα 70 από τα συνολικά 182,6 χιλιόμετρα του έργου, έχουν αρχίσει εργασίες τοποθέτησης και συγκόλλησής τους  τους σε μήκος 7 χιλιομέτρων, ενώ έχει γίνει προετοιμασία του εδάφους σε μήκος 50 χιλιομέτρων.

Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφθηκε ένα από τα εργοτάξια του έργου κοντά στο χωριό Μογκίλα και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών.

Ο αγωγός IGB που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας έχει συνολικό μήκος 182,6 χλμ. Η χωρητικότητά του θα είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως με την επιλογή να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σχεδόν το 50% των απαιτούμενων σωλήνων που θα τοποθετηθούν έχουν ήδη παραχθεί από την ελληνική Σωληνουργία Κορίνθου. Οι παραδόσεις  των σωλήνων θα γίνουν σε πέντε φάσεις. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο παραδόσεις ενώ η παραγωγή της τρίτης μεγάλης παρτίδας βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Βοιωτία. Οι σωλήνες  αποθηκεύονται σε τέσσερις αποθήκες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία στις πόλεις Κομοτηνή, Χάσκοβο, Μμχίλγκραντ και Ντιμιτρόβγκραντ.

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλες οι ομάδες για να διασφαλιστεί ότι το έργο IGB προχωρά παρά τις ασυνήθιστες συνθήκες που αντιμετώπισε ο κόσμος τους τελευταίους μήνες. Η ICGB παραμένει σε συνεχή συντονισμό με τους κύριους εργολάβους του έργου για να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με η κατασκευή της διασύνδεσης συνεχίζεται σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, καθώς εκτιμούμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων πάνω απ΄  όλα», ανέφεραν οι εκτελεστικοί διευθυντές του ICGB Teodora Georgieva και Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος. Οπως τόνισαν καταβάλλονται προσπάθειες για την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων, έτσι ώστε οι προθεσμίες για την κατασκευή αγωγού να μην επηρεάζονται σοβαρά παρά τις προκλήσεις που φέρνει το COVID-19. «Επί του παρόντος, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από την αρχικά καθορισμένη προθεσμία σύμφωνα με τη σύμβαση για την εφαρμογή του IGB», επισήμαναν.

IGBφυσικό αέριο