Οικονομία|17.12.2018 12:23

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τα «ορφανά» ακίνητα

Newsroom

Νομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή δίνει μία τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης να τη διατηρήσουν πριν αυτή περιέλθει οριστικά στο Δημόσιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Συγκεκριμένα ορίζεται ότι για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από τις 2 Αυγούστου 2006 η αποκλειστική προθεσμία άσκησης αγωγής για τη διόρθωση της πρώτης εγγραφής ως ανακριβούς είναι -υπό προϋποθέσεις- 15 χρόνια.

Βασική προϋπόθεση είναι η προθεσμία άσκησης αγωγής για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής να μην είχε λήξει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Επί της ουσίας δίνεται παράταση ενός έτους, η οποία αφορά σε 111 περιοχές και περισσότερες από 170.000 ιδιοκτησίες που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται προθεσμία μηδενικού προστίμου ανέγερσης και διατήρησης για πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες αφορούν εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», εφόσον η προβλεπόμενη έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας εκδοθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2019.

Επίσης «αυστηροποιούνται» οι ρυθμίσεις για ανέγερση αυθαιρέτου, καθώς προβλέπεται ότι πρόστιμο που ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της αξίας των αυθαιρέτων κτισμάτων θα επιβάλλεται και στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης χώρων του υπογείου από βοηθητική σε κύρια, καθ’ υπέρβαση του συντελεστή δόμησης.

Επιπλέον προβλέπεται:

- Παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ καταβολή του υπολειπόμενου ποσού του προστίμου για την υπαγωγή αυθαιρέτου στον νόμο 3843/2010 έως τις 30 Ιουνίου 2019 (η προθεσμία έληξε στις 12 Δεκεμβρίου).

- Η ακριβής διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου συμμόρφωσης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων από τους ιδιοκτήτες τους (που ήδη προβλέπεται), ώστε να διαγραφούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

- Για τις περιπτώσεις εκτέλεσης της κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών σε ζώνη αιγιαλού, δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου διαγράφονται τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που επιβάλλονται στις αυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 28/7/2011.

- Θεσμοθετείται η παράταση που είχε ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο των προθεσμιών υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων με έκπτωση στο πρόστιμο στον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα ως εξής: Μείωση ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10% αν η υπαγωγή γίνει από 1/11/2018 έως 8/4/2019 και μείωση του προστίμου κατά 10% όταν υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας.

- Παράταση κατά 6 μήνες της προθεσμίας από την πληρωμή του σχετικού παραβόλου κατά το οποίο ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής

κτηματολόγιο