Οικονομία|17.12.2018 18:48

Airbnb: Ειδικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα ελέγχει τις μισθώσεις ακινήτων

Newsroom

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε σαρωτικούς ελέγχους για όσους νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb και δεν εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισπράττουν. Συγκεκριμένα με τη βοήθεια του μηχανισμού (search robot), η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να «ξεσκονιστούν» όλα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει στην πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα φανεί ποιοι τα έχουν δηλώσει, ενώ θα ελεγχθούν εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα. Αυτός ο έλεγχος θα γίνει με σκοπό να υπαχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε καθεστώς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες φθάνουν τις 5.127. Η μέση τιμή ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και η μέση πληρότητα διαμορφώνεται στο 73%.

Με τον νέο τύπο ηλεκτρονικών ελέγχων μπορούν να εντοπιστούν διαχειριστές ή ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιων Μισθώσεων» καθώς και αν όσοι έχουν εγγραφεί, έχουν δηλώσει όπως έχουν υποχρέωση τις ενοικιάσεις των ακινήτων τους που έκαναν σε πελάτες τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως όσοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν με τις σχετικές υποδείξεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Με βάση τους ελέγχους θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων με τα όσα αναγράφονται στο Ε9. Οι ελεγκτές -μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες- έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν όλα τα ακίνητα που διατίθενται για ενοικίαση και στη συνέχεια να ψάξουν τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους, έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Εάν αυτό δεν έχει δηλωθεί, τότε θα ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και θα τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος.

ΑΑΔΕAirbnb