Οικονομία|09.06.2020 17:33

Προσφορές πάνω από 16 δισ. για το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Με προσφορές κοντά στα 17 δισ. ευρώ και επιτόκιο που εκτιμάται κοντά στο 1,55% κλείνει το βιβλίο των προσφορών για το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο που έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά, αξιοποιώντας και τα νέα δεδομένα που προκαλεί η στήριξη της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά, αυτή τη φορά και στην ελληνική. 

Η έκδοση ολοκληρώνεται και αποτελεί μια σημαντική ανάσα για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που ενισχύονται κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ίσως και ελαφρώς υψηλότερα ανάλογα με τα δεδομένα μετά την ολοκλήρωση της κατανομής, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα και προς τις αγορές με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί τακτική επαφή, υλοποιώντας το ετήσιο δανειακό της πρόγραμμα όπως το είχε ανακοινώσει στο τέλος Δεκεμβρίου. 

Η έκδοση ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες μόλις ώρες, αφού το βιβλίο των προσφορών άνοιξε νωρίς το πρωί της Τρίτης, 9 Ιουνίου. Την έκδοση διαχειρίστηκαν ως ανάδοχοι, κορυφαίες ξένες τράπεζες και συγκεκριμένα το σχήμα των BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου δανειακού προγράμματος της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το Έθνος, τα συνολικά ποσά που θα αντληθούν φέτος εκτιμάται πως θα κινηθούν κοντά στα 10 δισ. ευρώ, πέριξ δηλαδή του δεύτερου σεναρίου του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Ωστόσο είναι πιθανόν κινήσεις που είχαν προγραμματιστεί όπως η μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων, η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΤΝ αλλά και του πρώτου πακέτου στήριξης,  να μην προχωρήσουν τελικά εξαιτίας της έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.  Η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει περίπου 4,5 δισ. ευρώ που θα ανέβουν περίπου στα 7,5 δισ. με τη σημερινή έκδοση καλύπτοντας, εμπροσθοβαρώς, το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος. 

υπουργείο Οικονομικώνδεκαετές ομόλογο