Οικονομία|10.06.2020 17:22

ΕΥΔΑΠ: 100.000 «έξυπνοι» μετρητές θα αντικαθίστανται κάθε χρόνο

Μαρία Λιλιοπούλου

Οχι μόνο παρούσα αλλά και βέβαιη ότι με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα μπορέσει να κερδίσει το έργο ΣΔΙΤ για την διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας όποτε αυτό προκηρυχθεί, δήλωσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, στην οποία υπογραμμίστηκε ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να μην φτάνει στον πολίτη το νερό ακριβότερο.

Η εταιρεία, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Σαχίνης, προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στην πενταετία και συνολικά 1 δισεκατομμυρίου σε βαθος δεκαετίας, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη δικτύων αποχέτευσης και κέντρων επεξεργασίας λυμάτων στην ανατολική Αττική.

Ο ίδιος επανέλαβε την απόφαση της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην αντικατάσταση των περίπου δύο εκατομμυρίων υδρομετρητών του δικτύου με καινούριους συμβατικούς αλλά και «έξυπνους» μετρητές και με ρυθμό, ο οποίος θα φτάνει τους περίπου 100.000 το χρόνο με φθίνουσα σειρά παλαιότητας. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά 80.000 έξυπνοι υδρομετρητές, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός για τη διεύρυνση του πιλοτικού προγράμματος τοποθετείται σε έναν χρόνο από τώρα.

Αναφορικά με τη νέα 20ετή σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου για την τιμή του αδιύλιστου νερού και την συντήρηση του ΕΥΣ, ο κ. Σαχίνης εκτίμησε ότι αναμένεται να έχει υπογραφεί έως το τέλος του έτους, οπότε λήγει και η τελευταία παράταση που έχει δοθεί. «Είναι μία δύσκολη εξίσωση αλλά όχι άλυτη» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στόχος είναι να μην ακριβύνει το νερό αλλά και να διευκρινιστούν οι «γκρίζες ζώνες» της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2017.

Να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ έως τώρα δεν πληρώνει στο δημόσιο το κόστος του αδιύλιστου νερού ως αντιστάθμισμα της δαπάνης συντήρησης του ΕΥΣ.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρία είναι έτοιμη να διεκδικήσει το έργο όποτε αυτό προκηρυχθεί από το υπουργείο Υποδομών: «Αν αποφασιστεί το ΣΔΙΤ, η ΕΥΔΑΠ θα το διεκδικήσει δεδομένου ότι έχει την τεχνογνωσία και το έχει κάνει επιτυχημένα όλα αυτά τα χρόνια και σε δύσκολες περιπτώσεις έχει αποδείξει ότι τα προβλήματα διορθώθηκαν άμεσα. Επομένως εάν πάει σε ΣΔΙΤ, θα κατέβουμε, θα το διεκδικήσουμε και θα το πάρουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης.

Εθελουσία

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι η εταιρία συζητά ήδη την ενεργοποίηση ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο στην πρώτη φάση θα αφορά περί τους 100 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν η αποχώρηση θα συνοδεύεται και από οικονομικά κίνητρα.

Σήμερα η ΕΥΔΑΠ απασχολεί περί τα 3.000 άτομα, με το μέσο όρο ηλικίας του εργατικού δυναμικού της να είναι αρκετά υψηλός.

Εργα

Αναφορικά με τα έργα της ΕΥΔΑΠ, η αιχμή του δόρατος, όπως επεσήμανε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, είναι αυτά της ανατολικής Αττικής, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει, ενώ άλλα είναι σε φάση δημοπράτησης ή ωρίμανσης. Στα περισσότερα, το 90% της χρηματοδότησης θα προέλθει από ευρωπαικούς πόρους. Με την ολοκλήρωση τους θα μπορέσουν να συνδεθούν με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι, ενώ θα λυθεί και το πρόβλημα άρδευσης με ποιοτικό, επανακτημένο και επεξεργασμένο νερό για πάνω από 35.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Τα εν λόγω έργα αφορούν τέσσερεις περιοχές και συγκεκριμένα: Ραφήνας - Σπάτων – Αρτέμιδας - Πικερμίου, Μαραθώνα, Γλυκών Νερών Παιανίας και Σαρωνικού – Κρωπίας.

Τα έργα σε Γλυκά Νερά έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ για την Παιανία αναμένεται απόφαση του ΣτΕ. Ο συνολικός προυπολογισμός των έργων για όλη την Ανατολική Αττική ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ, με τα 200 εκ των οποίων να αφορούν τη Ραφήνα και συγκεκριμένα τα δίκτυα αλλά και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.

Διαρροές

Την ίδια στιγμή το ποσοστό του μη τιμολογούμενου νερού στην Αθήνα ανέρχεται σε περίπου 25%, ποσοστό το οποίο δε θεωρείται υπερβολικό δεδομενου ότι σε πόλεις της Ιταλίας φτάνει το 40% και σε βαλκανικές πόλεις το 60%.

Παρόλα αυτά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναζητεί τρόπους να μειώσει το χαμένο νερό χωρίζοντας το δίκτυο αγωγών του λεκανοπεδίου σε ζώνες και τοποθετώντας μετρητές πιέσεων ώστε να επεμβαίνει χωρίς καθυστέρηση σε περιπτώσεις αγωγών του λόγω γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών σπάνε συχνά.

Θετικό ειναι, πάντως, το γεγονός ότι η πρωτεύουσα έχει ξεφύγει από τον εφιάλτη της λειψυδρίας, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η Αθήνα χρησιμοποιεί μόνο το 80% του νερού που της παρέχουν οι υποδομές της.

ΕΥΔΑΠ