Οικονομία|10.06.2020 17:28

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι στόχοι του πλεονάσματος ίσως πρέπει να επαναπροσδιοριστούν

Μαρία Ψαρά

Την εκταμίευση της τρίτης δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup που πραγματοποιείται διαδικτυακά την Πέμπτη. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ωστόσο, οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 και το 2021 «ίσως πρέπει να επαναπροδιοριστούν».

Οι υπουργοί θα συζητήσουν την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες η Κομισιόν. Και, παρόλο που ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης δεν θέλησε να προδικάσει την απόφαση του Eurogroup, η θετική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, αλλά και οι ιδιαίτερες καταστάσεις λόγω της κρίσης του κορονοϊού αναμένεται να κάνουν τους υπουργούς να πουν το «ναι» στην εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ληφθούν υπόψη το 2020, αλλά και το 2021. «Η κρίση του κορονοϊού θα χτυπήσει σκληρά την ελληνική οικονομία. Δεν είναι τόσο λόγω των μέτρων που λήφθηκαν ή της καραντίνας αλλά λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Αυτό αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην αγορά εργασίας. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και να επαναπροσδιοριστούν», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι υπουργοί έχουν επίγνωση του τι είναι λογικό να περιμένει κανείς από την Ελλάδα δεδομένων των συνθηκών. Οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στόχος του ελλείμματος αυτό το χρόνο και μπορεί και τον επόμενο να χρειαστεί να επαναπροσδιοριστεί. Ωστόσο, δεν έχει γίνει συζήτηση για μια μόνιμη μείωση των στόχων και δεν μπορώ να το σχολιάσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας καταγράφει ότι οι Αρχές έχουν προσαρμόσει τις κινήσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η συνολική αξιολόγηση είναι θετική και οι Αρχές παραμένουν δεσμευμένες στο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να πάρουν πρόσθετα μέτρα.

Το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να είναι ένα από τα τελευταία του Προέδρου του, Μάριο Σεντένο. Ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση της Λισαβόνας και ταυτόχρονα τερματίζεται η θητεία του ως προέδρου του Eurogroup. O Σεντένο το ανακοίνωσε μέσω Twitter, καλώντας τους υποψήφιους αντικαταστάτες του να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους. Μία από τις υποψήφιες είναι η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνιο.

Eurogroupπρωτογενές πλεόνασμαΚορονοϊόςΜάριο ΣεντένοΚομισιόν