Οικονομία|11.06.2020 16:46

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιες οι αλλαγές στη δήλωση

Άρης Χατζηγεωργίου

Προς δίμηνη παράταση οδεύει η δυνατότητα δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων ακινήτων χωρίς επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών και προσαυξήσεων ενώ εκατοντάδες δήμοι δηλώνουν αδυναμία να επεξεργαστούν γρήγορα τα στοιχεία με συνέπεια οι πρόσθετες χρεώσεις να φθάσουν μαζεμένες στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έως τώρα έχουν δηλωθεί περίπου 11 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε 500.000 ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής διόρθωσης (tetragonika.govapp.gr) Η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Φεβρουάριο με αρχική προθεσμία την 31η Μαρτίου που μετακινήθηκε στις 30 Ιουνίου 2020.

Μέσω της πλατφόρμας, είναι εφικτό να δηλωθούν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά με ηλεκτρονικό τρόπο και απλές κινήσεις χωρίς να χρειάζεται υποβολή συνημμένων, καθώς γίνεται αυτόματη διασταύρωση των τετραγωνικών του Ε9 με εκείνα που χρεώνει κάθε δήμος μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Πριν την πλατφόρμα, όσοι πήγαιναν να δηλώσουν πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα χρεώνονταν αναδρομικά και με πρόστιμα έως και σε βάθος 5 ετών. Η πλατφόρμα συνδυάστηκε με νομοθετικό πλαίσιο που απαλλάσσει από αναδρομικά και προσαυξήσεις, οπότε όσοι δηλώνουν χρεώνονται κανονικά από την 1/1/2020.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει υποβάλει αίτημα προς την κυβέρνηση για δίμηνη παράταση, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν λύνονται μέσω της πλατφόρμας και χρειάζεται να εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης αυτοπροσώπως στον δήμο. Τέτοιου είδους περιπτώσεις ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό οπότε κρίνεται απαραίτητη η δίμηνη παράταση.

Ομως, ο εντεταλμένος από πλευράς ΚΕΔΕ για θέματα Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού, Γιάννης Τσιάμης, ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την επεξεργασία των διορθωτικών δηλώσεων ειδικά στους μικρότερους δήμους. Οπως είπε ο κ. Τσιάμης, από τις 500.000 δηλώσεις, οι δήμοι έχουν επεξεργασθεί μόλις 80.000 ώστε να βγουν στο ερχόμενο διάστημα οι λογαριασμοί με τα διορθωμένα δημοτικά τέλη και τα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2020.

Πρέπει, δηλαδή, κάθε δήμος να πάρει τα στοιχεία από τις διορθωτικές δηλώσεις, να τις οργανώσει και να τις στείλει στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό μπορεί να καθυστερήσει με συνέπεια οι πρώτες χρεώσεις να φθάσουν στον λογαριασμό του Φεβρουαρίου του 2021. Αυτό, κατά τον κ.Τσιάμη θα σημαίνει ότι εκείνος ο λογαριασμός θα έχει αναδρομικά ενός ολόκληρου έτους. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός εκείνος θα φουσκώσει επικίνδυνα. Για παράδειγμα, ένας δήμος που χρεώνει ετησίως περίπου 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (όπως η Αθήνα), θα βγάλει αναδρομική χρέωση 100 ευρώ για δημοτικά τέλη σε έναν ιδιοκτήτη που δήλωσε 40 πρόσθετα τετραγωνικά. Η απανταχούσα θα ήταν λιγότερο βαριά εάν μοιραζόταν καθώς αντιστοιχεί σε 8,4 ευρώ ανά μήνα. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν υπήρχε η ρύθμιση ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα χρεωνόταν με 500 ευρώ σε βάθος πενταετίας συν τις προσαυξήσεις.

Πάντως, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, υλοποιήθηκαν πρόσθετες λειτουργίες τόσο για τη περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και των υπαλλήλων των ΟΤΑ:

Δυνατότητα Δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Έγινε προσθήκη 2 πεδίων (Αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού, τ.μ. κοινοχρήστου χώρου)

  • Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση
  • Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου ώστε να έχουμε και κινητά κατοίκων του εξωτερικού (περισσότερα ψηφία)
  • Προστέθηκε το Οικοδομικό Τετράγωνο (μη υποχρεωτικό)
  • Προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου σαν Εντός-Εκτός Οικισμού
  • Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής. (αφορά υπαλλήλους ΟΤΑ)
  • Βελτιώθηκαν οι αναζητήσεις στη λίστα των δηλώσεων για τους υπαλλήλους των Δήμων
ηλεκτρικό ρεύματετραγωνικάΚΕΔΕακίνηταΚορονοϊός