Οικονομία|18.12.2018 09:33

Αγώνας δρόµου για τα χρήµατα των γιατρών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Εννέα ηµέρες έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες των δηµόσιων νοσοκοµείων προκειµένου να ολοκληρώσουν τις καταστάσεις µε τους δικαιούχους γιατρούς των αναδροµικών, ώστε να καταβληθούν τα χρήµατα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Βέβαια οι γιατροί παραµένουν πιο άτυχοι σε σύγκριση µε τους άλλους εργαζοµένους που ανήκουν στα ειδικά µισθολόγια, όπως οι ένστολοι και οι δικαστικοί, αφού σε αυτούς έχουν ήδη καταβληθεί τα χρήµατα από τα αναδροµικά. Οπως προκύπτει από την ενηµέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τα χρήµατα στους γιατρούς θα δοθούν µάλλον σταδιακά, καθώς όποιο νοσοκοµείο ολοκληρώσει τη διαδικασία θα καταβάλει και τα αντίστοιχα ποσά στο ιατρικό προσωπικό νωρίτερα.

Πάντως το υπουργείο Υγείας επισηµαίνει ότι από την πλευρά του έχει ολοκληρωθεί όλη η απαραίτητη προεργασία, ώστε να δοθούν τα χρήµατα σε όλους τους γιατρούς το αργότερο µέχρι την ηµεροµηνία που ορίζει η τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Να σηµειωθεί ότι η καταβολή πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 27 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει και η σχετική τροπολογία, ενώ η φορολόγηση θα γίνει µία φορά στο ποσό που θα καταβληθεί και θα είναι παρακράτηση σε ποσοστό 20%. Γεγονός που σηµαίνει ότι τα αναδροµικά δεν θα προστεθούν στο συνολικό εισόδηµα των δικαιούχων, ώστε να ξαναφορολογηθεί µε βάση την κλίµακα.

Ηδη πάντως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει παραδώσει το κονδύλι των 189,5 εκατοµµυρίων ευρώ (µεικτά) στον κεντρικό κωδικό µισθοδοσίας του υπουργείου Υγείας, ενώ ήδη έχει δοθεί και η εντολή στις οικονοµικές υπηρεσίες όλων των νοσοκοµείων και των Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ξεκινήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πληρωµή.

Με βάση τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τα νοσοκοµεία και οι ΥΠΕ θα πρέπει να υπολογίσουν τα αναδροµικά για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά αλλά και να καταρτίσουν τις σχετικές λίστες.

Οσες Υπηρεσίες προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες άµεσα και πριν από τις γιορτές, θα µπορέσουν να καταβάλουν στους γιατρούς τα αναδροµικά στις 27 ∆εκεµβρίου, που είναι η τελευταία ηµέρα του χρόνου για πληρωµές από το ∆ηµόσιο.

Οι άλλες ηµεροµηνίες

Οσες Υπηρεσίες όµως δεν ολοκληρώσουν τα γραφειοκρατικά, τα χρήµατα θα τα καταβάλουν τον Ιανουάριο, είτε στις 13 είτε στις 27 Ιανουαρίου που είναι και η τελική ηµεροµηνία.

Να σηµειωθεί ότι όσοι γιατροί είναι σήµερα συνταξιούχοι, αλλά ήταν εν ενεργεία από τον Νοέµβριο του 2014 έως τον ∆εκέµβριο του 2016, θα πληρωθούν από τον ΕΦΚΑ, όπου και τα νοσοκοµεία θα αποστείλουν τις σχετικές λίστες, ενώ το κονδύλι των 31,7 εκατ. ευρώ έχει ήδη αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας ώστε να κατανεµηθεί αναλόγως.

Πάντως η καταβολή του χρηµατικού ποσού θα γίνει εφάπαξ στους γιατρούς του ΕΣΥ, γιατρούς και οδοντιάτρους ∆ηµόσιας Υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς γιατρούς και ειδικευόµενους γιατρούς, ενώ στις λίστες είναι και οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Αξιοσηµείωτο είναι επίσης ότι, σύµφωνα µε όσα έχουν δροµολογηθεί, ότι η καταβολή του ποσού θα γίνει µε ξεχωριστή µισθοδοτική κατάσταση, όπου το εν λόγω ποσό  θα εµφανίζεται συνολικά  για κάθε δικαιούχο, από τους εκκαθαριστές των αρµόδιων Υπηρεσιών του υπουργείο Υγείας, των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων, των ΟΤΑ, των νοσηλευτικών ιδρυµάτων και των ΥΠΕ. Οι καταστάσεις µε τα ποσά αναλυτικά για κάθε δικαιούχο θα πρέπει να αποστέλλονται στην Ενιαία  Αρχή  Πληρωµής, ώστε να µπορούν να δοθούν στους δικαιούχους γιατρούς.

γιατροίαναδρομικά