Οικονομία|18.12.2018 09:45

Επιβεβαίωση του ΕΘΝΟΥΣ: Παράταση και διεύρυνση για τον εξωδικαστικό

Μάκης Αποστόλου

Τροπολογία που αφορά στην παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του θα περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παρουσίασε δέκα νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, στο πλαίσιο της γενικότερης αναπτυξιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του «Εθνους, παρατείνεται για έναν χρόνο η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού,με τροπολογία που θα περάσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ θα υπάρξουν βελτιώσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους στους οποίους η πολυμερής διαδικασία αποτυγχάνει λόγω μη συμμετοχής τόσων ιδιωτών πιστωτών, ώστε να μην επιτυγχάνεται απαρτία, να ρυθμίσουνδιμερώς τις οφειλές τουςπρος το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Θα ισχύουν οι ίδιοι όροι με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Επεκτείνεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών (το όριο των συνολικών οφειλών αυξάνεται από τα 50.000 στα 300.000 ευρώ).

Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «το ιδιωτικό χρέος, που είναι μία από τις πιο οδυνηρές πλευρές της κρίσης, είναι προτεραιότητα της επόμενης περιόδου. Εχουμε καταθέσει τροπολογία που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία θα συνοδευτεί από απλούστευση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

Σύντομα δε θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη Βουλή θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση. Στόχος μας είναι η εν λόγω προστασία να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών, η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία».

Σε ό,τι αφορά στη μέχρι τώρα πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας ΔιαχείρισηςΙδιωτικού Χρέους(ΕΓΔΙΧ) δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίαςτης αίτηση 59.558 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ υποβλήθηκαν 5.742 αιτήσεις.

Από αυτές έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.150 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίεςκαι αγρότες,δηλαδή περίπου 1 στους 5οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση.

Σχετικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρουν «σάρκα και οστά» μέσα στο νέο έτος, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι:

  • Στις αρχές Ιανουαρίου έρχεται στη Βουλή διάταξη για τη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων, με στόχο εξειδικευμένη στήριξη των μικρομεσαίων εταιρειών.
  • Μέσα στον Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου «για τηνπροσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων», που είναι σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο νόμου κινείται συγχρόνως σε δύο άξονες: πρώτον, στο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό για τους επενδυτές και, δεύτερον, στο να διασφαλίζει καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, αποκτώντας συγκεκριμένη στόχευση.
  • Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για μικροπιστώσεις, με στόχο τη ρευστότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.
  • Θα ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου η επεξεργασία του σχεδίου νόμου που αφορά στη Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο.
  • Σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο θα μπει και το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) κατ’ αντιστοιχία με το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το αμιγώς εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.
  • Θα ακολουθήσει σχέδιο νόμου το οποίο θα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών υλοποίησης του συνόλου του ΠΔΕ (Εθνικού και Συγχρηματοδοτούμενου). Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να κωδικοποιεί την υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία και να απλοποιεί τις διαδικασίες χρηματοδότησης ενός έργου.
  • Βρίσκεται σε τελική επεξεργασία και θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή σχέδιο νόμου περίμετασχηματισμώνμε τον οποίο επιδιώκονται η αναμόρφωση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματισμών και η συστηματοποίησή του για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο.
  • Βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί τον Μάρτιο του 2019 νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), με στόχο ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.
  • Τέλος, βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για το ΓΕΜΗ διατάξεις για το ζήτημα της εποπτείας των εταιρειών, με στόχο την πρόληψη αλλά και τη γρήγορη ενημέρωση της αγοράς με επαρκή πληροφόρηση.
εξωδικαστικός συμβιβασμός