Οικονομία|18.12.2018 10:13

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται, πώς υπολογίζεται, πότε θα δοθεί

Γιάννης Φώσκολος

Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, όλοι οι µισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας αορίστου ή ορισµένου χρόνου, πλήρους ή µερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών. Για τον υπολογισµό του ποσού των δώρων λαµβάνεται υπόψη ο τρόπος αµοιβής των µισθωτών, δηλαδή αν αµείβονται µε ηµεροµίσθιο ή µε µισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαϊου και ολοκληρώνεται την 31η ∆εκεµβρίου κάθε έτους.

Oι εργαζόµενοι που η σχέση εργασίας τους µε τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραµε, δηλαδή από την 1η Μαΐου µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο µε έναν µηνιαίο µισθό για τους αµειβόµενους µε µισθό και µε 25 ηµεροµίσθια για τους αµειβόµενους µε ηµεροµίσθιο.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Δεκεµβρίου κάθε έτους

Οσοι όµως από τους παραπάνω µισθωτούς, που η σχέση τους µε τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστηµα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τµήµα του δώρου ανάλογο µε τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του µηνιαίου µισθού ή 2 ηµεροµίσθια -ανάλογα µε το πώς αµείβονται- για κάθε 19 ηµερολογιακές ηµέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόµα και οι µισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστηµα µικρότερο των 19 ηµερών δικαιούνται ανάλογο κλάσµα του δώρου.

δώρο Χριστουγέννων