Οικονομία|23.06.2020 23:09

Αδήλωτα τετραγωνικά: Μέχρι πότε δίνεται η παράταση για τους ιδιοκτήτες

Άρης Χατζηγεωργίου

Δίμηνη παράταση έως τις 31 Αυγούστου 2020 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή στην προθεσμία για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Την τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και επικαλείται την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο μέτρο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία ξεκίνησε η λειτουργία πλατφόρμας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μέσω της οποίας μπορεί να γίνει διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων βάσει των οποίων χρεώνονται δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έως τότε, όποιος πήγαινε να ζητήσει διόρθωση καθώς στο Ε9 ο αριθμός των τ.μ. ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που γνωρίζουν οι δήμοι, χρεωνόταν με αναδρομικά τέλη και πρόστιμα σε βάθος έως και πενταετίας. Με την νέα ρύθμιση, η διορθωτική δήλωση απαλλάσσει από αναδρομικές χρεώσεις. Αρχικά είχε τεθεί ως προθεσμία η 31η Μαρτίου που άλλαξε σε 30 Ιουνίου και τώρα μετακινήθηκε για τις 31 Αυγούστου 2020.

Με άλλη τροπολογία από 1/11/2020 συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) –ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό. Πρόκειται για ρύθμιση που απασχολεί πολλούς δήμους και ιδιαιτέρως όσους δεν έχουν οργανωμένη υπηρεσιακή δομή με επάρκεια υπαλλήλων και μάλιστα σε απαιτητικές ειδικότητες που απαιτούν οι πολεοδομικές διατάξεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:

  • Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15.7.2020 προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω του Covid-19.
  • Αναπροσαρμόζεται η προθεσμία για αξιολόγηση. Νέα ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 ορίζεται η 15η/7/2020.
  • Ρυθμίζονται -για λόγους ταχύτητας- τεχνικά θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των συμβουλίων για επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.
ακίνητατετραγωνικά