Οικονομία|26.06.2020 12:12

Επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά: Ρευστοποιεί ομόλογα 286 εκατ. ευρώ ο ΕΦΚΑ για να τις καταβάλει

Γιάννης Φώσκολος

Ομόλογα συνολικού ύψους 286 εκατομμυρίων ευρώ από την περιουσία του πρ. ΕΤΕΑΕΠ ρευστοποιεί τμηματικά ο ΕΦΚΑ σε 3 δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του επικουρικού Ταμείου, λόγω της αύξησης των επικουρικών και της καταβολής των αναδρομικών στις 9 Ιουλίου κι ενώ τα έσοδά του καταγράφουν σημαντική μείωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Την σχετική απόφαση για την τμηματική ρευστοποίηση μεριδίων συνολικής αξίας 286 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του κλάδου επικουρικής ασφάλισης (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) στο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Οργανισμών που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε χθες, Πέμπτη 25 Ιουνίου, το ΔΣ του ΕΦΚΑ. Το "σπάσιμο" των ομολόγων θα προχωρήσει με τον εξής προγραμματισμό:

  • 90 εκατομμύρια στις 20 Ιουλίου
  • 130 εκατομμύρια στις 18 Αυγούστου
  • 66 εκατομμύρια στις 18 Σεπτεμβρίου

Η ρευστοποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας που προκύπτουν από την πληρωμή των αυξημένων μηνιαίων επικουρικών συντάξεων, των αναδρομικών 8 μηνών που θα καταβληθούν στις 9 Ιουλίου αλλά και της αναδρομικής καταβολής επικουρικών του 2018, που δεν είχαν καταβληθεί στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και με δεδομένη την υστέρηση εσόδων που αντιμετωπίζει το Ταμείο λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι πως ο προϋπολογισμός του πρ. ΕΤΕΑΕΠ που ήταν πλεονασματικός πλέον «γυρνάει» σε έλλειμμα, λόγω της σημαντικής απομείωσης εσόδων τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται πως η συνολική αξία της περιουσίας των μεριδίων του πρώην ΕΤΕΑΕΠ στο Κοινό Κεφάλαιο αποτιμάται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση η ρευστοποίηση καθίσταται αναγκαία για μια σειρά από λόγους και δεδομένης της διαμόρφωσης των ταμειακών διαθεσίμων του κλάδου και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα θα δοθούν για την κάλυψη πληρωμών Ιουλίου και των αναδρομικών  του 8μήνου Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020 και των επόμενων συντάξεων Αυγούστου – Δεκεμβρίου  που καταβάλλονται επαυξημένες μετά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο θα καταβληθούν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις – στη βάση και της απόφασης του ΣτΕ του περασμένου Οκτωβρίου - γεγονός που επιφέρει πρόσθετο κόστος 27,1 εκατ. ευρώ το μήνα. Η συνολική επιβάρυνση έως και τον Ιούλιο φέτος υπολογίζεται στα 271 εκ. ευρώ, καθώς η αναπροσαρμογή μετράει από 1η Οκτωβρίου 2019.

Πρόσθετος λόγος που καθιστά υποχρεωτική την ρευστοποίηση είναι η υποχρέωση που ανέλαβε το πρώην ΕΤΕΑΕΠ να καταβάλλει τις συντάξεις της περιόδου 3-12/18 για τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και 8-12/18 για τους δικαιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ. Η υποχρέωση αυτή κοστολογείται στα 55 εκ. ευρώ περίπου και δεν καλύπτεται, πλήρως, από την πρόσθετη εισφορά της ΕτΕ που για το 2018 είναι 39 εκατομμύρια περίπου.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης, προέβλεπε αρχικά πλεόνασμα 110,3 εκ. ευρώ, δηλαδή πλεόνασμα εσόδων κατά μέσο όρο 9,2 εκ. ευρώ το μήνα, κάτι που έδειχνε την οικονομική δυνατότητα του Κλάδου υπό ομαλές συνθήκες και με βάση τα ισχύοντα το Νοέμβριο του 2019. Τις ισορροπίες ωστόσο ανατρέπουν οι επιπτώσεις που έχουν στην είσπραξη των εσόδων από εισφορές τα μέτρα λόγω κορωνοιού, δηλαδή οι εκπτώσεις και οι ρυθμίσεις που έγιναν λόγω της έλευσης του COVID-19. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση «η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί, ως προς την είσπραξη εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές μετά το πέρας του καλοκαιριού και ευελπιστούμε ότι με την επαναφορά της κανονικότητας της πληρωμής των εισφορών και το ξεκίνημα καταβολής των δόσεων για τις εισφορές 3-5/2020 που εντάχθηκαν σε ρύθμιση για τους πληττόμενους ΚΑΔ, η υστέρηση αυτή θα καλυφθεί»,

Τον δικό του ρόλο παίζει επίσης και το γεγονός πως οι επικουρικές συντάξεις θα προπληρώνονται από τον Αύγουστο μαζί με τις κύριες συντάξεις. Συνεπώς εντός Ιουλίου θα καταβληθούν: 

  • Στις 2 Ιουλίου οι αυξημένες επικουρικές για 2ο συνεχόμενο μήνα 
  • Στις 9 Ιουλίου τα αναδρομικά των επικουρικών 8 μηνών 
  • Στα τέλη Ιουλίου οι επικουρικές του Αυγούστου

Παρέμβαση για την ρευστοποίηση των ομολόγων έκανε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου : "Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης η ΝΔ μετέτρεψε το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε έλλειμμα. Σήμερα πουλάει το 20% της περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ και «σπάει» τον κουμπαρά για την αλληλεγγύη των γενεών. Η κυβέρνηση της ΝΔ και μείωσε το ποσό που δαπανά για τις συντάξεις και εκποιεί περιουσία των ταμείων και δημιούργησε έλλειμμα και «σπάει» τον
κουμπαρά της κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα σε 11 μήνες όσα πέτυχαν οι πολίτες για το ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται ότι πάνε στράφι", δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου. 

δικαιούχοιαναδρομικάεπικουρικές συντάξειςσυνταξιούχοι