Οικονομία|22.07.2020 17:09

Εκθεση ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Πρόβλεψη για ύφεση έως και 9,8%-Ποιες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Newsroom

Πακέτο που θα φέρει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 1% ετησίως έως το 2030, προτείνει Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) σε έκθεσή του, σε μία κατά τα άλλα δυσοίωνη πρόβλεψη, καθώς η ύφεση που βλέπει φτάνει μέχρι και το 9,8% με ανάκαμψη 2,1 το 2021.

Η πανδημία του κορονοϊού είναι κατά βάση η πηγή των αρνητικών προβλέψεων που ακόμα και αν υπολογίσει κανείς τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τη μη ύπαρξη έξαρσης του Covid, το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για ύφεση 8% με ανάκαμψη 4,5 το 2021 στη χώρα μας.

Στις 135 σελίδες της έκθεσης του ΟΟΣΑ μιλά για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από 3% το 2021, την ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας για τη μείωση των ανισοτήτων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης και την αύξηση των δαπανών για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης.

Τέλος σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, η εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2030 και 24,2 μονάδες ως το 2050. Στην περίπτωση που αυξηθεί και το εργατικό δυναμικό (ταχύτερη αύξηση πληθυσμού), τότε η θετική επίπτωση υπολογίζεται σε 7,1 και 35,6 μονάδες αντιστοίχως.

ΟΟΣΑΤαμείο ΑνάκαμψηςΚορονοϊόςελληνική οικονομία