Οικονομία|04.09.2020 10:58

Επίδομα 534 ευρώ: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για δηλώσεις - Ποιοι εντάσσονται

Γιάννης Φώσκολος

Τελευταία ευκαιρία σήμερα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, για δηλώσεις αναστολών και δηλώσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» για Ιούνιο και Ιούλιο. Η τελευταία παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας λήγει σήμερα και αφορά στις αιτήσεις της τελευταίας στιγμής για:

  • υπεύθυνες δηλώσεις επιχειρήσεων – εργοδοτών στο σύστημα «Εργάνη» αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο, καθώς και
  • δηλώσεις ένταξης στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» Β Φάση, όπως επίσης και ορθές επαναλήψεις των δηλώσεων της Β Φάσης για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Η υποβολή της Β Φάσης της δήλωσης ένταξης στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» είναι απαραίτητη από τους εργοδότες προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από το κράτος το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. Ειδικότερα, στην Β Φάση της αίτησης – δήλωσης της επιχείρησης στο σύστημα “Εργάνη”, οι επιχειρήσεις δηλώνουν,

  • τις μηνιαίες δηλωθείσες μικτές αποδοχές του εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του,
  • τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο, κατά το μήνα ένταξής του στον Μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας και
  • τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και την Τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του εργαζόμενου που θα ενταχθεί στον Μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από 1η Ιουλίου ισχύει το νέο πλαίσιο για τον μηχανισμό που προβλέπει πως επιδοτούνται 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8.

Με μείωση 50% του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης πληρώνει:

  • το 50% του καθαρού μισθού και
  • το 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

Το κράτος πληρώνει:

  • το 60% του μισού καθαρού μισθού και
  • το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα: Μισθωτός με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ και μείωση ωραρίου 50%. Καθαρός μισθός 846,7 ευρώ. Ο εργοδότης καταβάλλει 423,4 ευρώ καθαρό μισθό και 198,3 ευρώ σε εισφορές. Το κράτος καταβάλλει 254 ευρώ οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας και 198,3 ευρώ εισφορές.

Παράταση επίσης έλαβαν την 1η Σεπτεμβρίου και οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή όπως επίσης και οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης (τομέας τουρισμού).

Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σήμερα, επίσης, πιστώνεται στους λογαριασμούς 2.796 δικαιούχων η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που αφορά σε:

  • μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία και
  • σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ ανά μήνα αναδεικνύεται στο βασικό μέτρο που επικράτησε την περίοδο της πανδημίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν για Αύγουστο και για Σεπτέμβριο επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Με νέα ρύθμιση που έρχεται η χρονική επέκταση καταλαμβάνει πλέον και τον Οκτώβριο. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι το εν λόγω μέτρο να αξιολογείται μήνα – μήνα, ώστε εφόσον χρειαστεί κι ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να επεκταθεί εκ νέου. Προς το παρόν, στις αναστολές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου εντάσσονται εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως 10/8.

Με την ίδια δέσμη μέτρων θα νομοθετηθεί και η επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν -Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου και όχι μέχρι 15 Οκτωβρίου όπως είναι σήμερα, για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών. Μετά τα απανωτά “λίφτινγκ” στον μηχανισμό κι ενώ πλέον επιδοτείται το σύνολο των εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, το στοίχημα για την μαζική συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα μεταφέρεται στο φθινόπωρο.

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών για την εφάπαξ αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, που είχε νομοθετηθεί τους πρώτους μήνες της πανδημίας και αφορά εποχικούς, οικοδόμους, φορτοεκφορτωτές, καλλιτέχνες, ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, προπονητές κ.α.

επίδομα 534 ευρώΣυνεργασίαΚορονοϊός