Οικονομία|07.09.2020 12:40

Επίδομα 534 ευρώ: Στο τραπέζι η παράτασή του έως το τέλος του 2020

Newsroom

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό, δηλαδή τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις επιχειρήσεις, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο «Mega» ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις για παράταση του επιδόματος των 534 ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Για το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που αφορά την επιδότηση έως 60% του μισθού των εργαζομένων, ο υπουργός τόνισε ότι συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε για να μείνει». Το δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης, η πολιτεία θα αναλάβει το κόστος για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν οι εργαζόμενοι, με τα χρήματα που θα καταβληθούν να έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Επιπλέον, το δώρο του Πάσχα, θα καταβληθεί σε όσους δεν το έχουν λάβει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ρυθμίσεις οφειλών και υπερωρίες

Για τις ρυθμίσεις οφειλών που προκλήθηκαν από τον κορονοϊό ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα καταβληθούν από την 1η Απριλίου ενοποιημένες με τις φορολογικές υποχρεώσεις, σε 12 ή 24 δόσεις. Οι 12 δόσεις θα έχουν μηδενικό επιτόκιο, ενώ οι 24 δόσεις 2,5% επιτόκιο.

Για τις υπερωρίες ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι δεν θίγεται ο πυρήνας του εργατικού δικαίου της χώρας. «Λόγω των εκτάκτων καταστάσεων, μόνο για τις 7 ή 14 μέρες, εάν και εφόσον ένας εργαζόμενος μπει σε καραντίνα, θα πληρωθεί για όλες τις ημέρες, τις μισές δε θα τις δουλέψει τις άλλες μισές θα τις δουλέψει με μια ώρα παραπάνω που δε θα είναι ούτε υπερεργασία ούτε υπερωρία, για να συμψηφίσει τις μισές ώρες που θα βρίσκεται σπίτι του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άτλας» και συντάξεις 

Το ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας» βρίσκεται σε λειτουργία και οι συντάξεις βγαίνουν πλέον σε λίγα δευτερόλεπτα, δήλωσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η γρήγορη πληρωμή των συντάξεων θα ισχύει για «όλες τις νέες γενιές συνταξιούχων». Μάλιστα, από τις επόμενες ημέρες δηλαδή κύριες και επικουρικές υποχρεώσεις θα έρχονται μαζί. 

δώρο ΧριστουγέννωνυπερωρίεςΣυνεργασίαεπίδομα 534 ευρώΓιάννης Βρούτσηςσυντάξεις