Οικονομία|27.12.2018 12:02

Δίµηνο-φωτιά µε αξιολόγηση και έκδοση οµολόγου

Ελευθερία Αρλαπάνου

Για δίµηνο-φωτιά προετοιµάζεται το υπουργείο Οικονοµικών µε δύο κεντρικές επιδιώξεις: να ολοκληρώσει το συντοµότερο και επιτυχώς τη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση, ώστε να µπουν 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταµεία, και να αξιοποιήσει το πρώτο διαθέσιµο παράθυρο για νέα οµολογιακή έκδοση.

Πρώτος σταθµός στις συνοµιλίες µε τους θεσµούς είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 10 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποτιµηθεί η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισµού και θα εξεταστούν οι εκκρεµότητες που αποµένουν για τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειµένου να καθοριστεί η ηµεροµηνία επιστροφής των κλιµακίων των θεσµών στην Αθήνα.

Στην παρούσα φάση, οι κινήσεις όλων ευθυγραµµίζονται µε στόχο να ενισχυθεί η αίσθηση -ειδικά στους επενδυτές του εξωτερικού- ότι η ελληνική οικονοµία επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας και πως, παρότι βγήκε από τον στενό κλοιό των µνηµονίων, δεν παρεκκλίνει από τους δηµοσιονοµικούς στόχους.

Στην κατεύθυνση αυτή το ∆ηµόσιο ανακοίνωσε το ετήσιο δανειακό πρόγραµµά του για το 2019 – το πρώτο που ανακοινώθηκε µετά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν η ελληνική αγορά οµολόγων διαλύθηκε.

Το ∆ηµόσιο σκοπεύει να δανειστεί 5-7 δισ. µέσω νέων εκδόσεων το 2019, ενώ διαθέτει επαρκή ρευστότητα 26,5 δισ.

Το νέο πρόγραµµα περιλαµβάνει τους σχεδιασµούς για δανεισµό 5-7 δισ. ευρώ µέσω νέων οµολόγων το 2019, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και διαθέσιµα, της τάξης των 26,5 δισ. ευρώ, έχοντας την πολυτέλεια να περιµένει την κατάλληλη στιγµή για συµφέρουσες εκδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο πρόγραµµα περιλαµβάνει τρία διαφορετικά σενάρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ευελιξία στον σχεδιασµό, ανάλογα µε τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τόσο για το πότε θα γίνει η πρώτη έκδοση όσο και για το πόσες εκδόσεις θα γίνουν µέσα στο έτος. Την ίδια στιγµή, σε µια καθαρά προεκλογική χρονιά, η διατήρηση ενός θετικού µοµέντουµ στις µεταµνηµονιακές αξιολογήσεις και φυσικά η επιστροφή στις αγορές είναι δύο σηµαντικές συνθήκες όσον αφορά το αφήγηµα για την οικονοµία.

Δύσκολο το 2019

Η διαδικασία, όµως, λήψης αποφάσεων δυσκολεύει, δεδοµένου ότι τα µηνύµατα από το µέτωπο των αγορών για το 2019 προκαλούν ήδη προβληµατισµό, καθώς το νέο έτος προµηνύεται πλούσιο σε αναταράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί σηµαντικοί παίκτες εκτιµούν πως στους πρώτους µήνες του 2019, εάν προκύψει παράθυρο για νέα έκδοση -το πιθανότερο σύµφωνα µε εκτιµήσεις 5ετούς ή 7ετούς οµολόγου-, είναι σηµαντικό αυτή να αξιοποιηθεί για να γίνει η επιστροφή στις αγορές µετά την έξοδο από το τρίτο µνηµόνιο.

Τα µηνύµατα από το µέτωπο των αγορών για το νέο έτος προκαλούν ήδη προβληµατισµό, καθώς το 2019 προµηνύεται πλούσιο σε αναταράξεις

Δεν λείπουν, όµως, οι εισηγήσεις να µην υπάρξει βιασύνη προκειµένου να µην περάσει µήνυµα ότι το ∆ηµόσιο θέλει να δανειστεί πάση θυσία, µε αποτέλεσµα να διατηρηθούν οι πιέσεις στα επιτόκια

Euroworking Groupελληνικό ομόλογοΔημόσιο