Οικονομία|28.12.2018 13:03

Υπερπλεόνασµα 7,6 δισ. στο 11µηνο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Πλεόνασµα-µαµούθ, 7,6 δισ. ευρώ, αντί στόχου για περίπου 4 δισ. ευρώ στο ενδεκάµηνο Ιανουαρίου – Νοεµβρίου 2018, επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισµού τα οποία ανακοινώθηκαν χθες.

Η υπέρβαση στον στόχο για τα έσοδα, η µεγάλη συγκράτηση στις δαπάνες του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων αλλά και η υστέρηση στις επιστροφές φόρων διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα το πρωτογενές πλεόνασµα στο ενδεκάµηνο.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών: 

1) Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού ανήλθε 
σε 47,4 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 760 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει τεθεί για τη φετινή χρονιά. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισµού ανήλθαν σε 45,6 δισ. ευρώ, αυξηµένα κατά 655 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι του στόχου.

2) Στο σκέλος των εσόδων, στο ενδεκάµηνο Ιανουαρίου-Νοεµβρίου αύξηση έναντι του στόχου καταγράφηκε µεταξύ άλλων στις εξής κατηγορίες:

  • Φόρος εισοδήµατος φυσικών προσώπων κατά 17 εκατ. ευρώ ή 0,2%
  • Φόρος εισοδήµατος νοµικών προσώπων κατά 129 εκατ. ευρώ ή 4,3%
  • Φόροι στην περιουσία κατά 22 εκατ. ευρώ ή 0,8%

Μειωµένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα µεταξύ άλλων στις εξής κατηγορίες εσόδων:

  • Αµεσοι φόροι ΠΟΕ (παρελθόντων οικονοµικών ετών) κατά 102 εκατ. ευρώ ή 5,7%
  • Λοιποί άµεσοι φόροι κατά 27 εκατ. ευρώ ή 1,3%
  • Τέλος ταξινόµησης οχηµάτων κατά 16 εκατ. ευρώ ή 6,2%
  • Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 61 εκατ. ευρώ ή 2,2%

Την ίδια στιγµή οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,18 δισ. ευρώ και ήταν µειωµένες κατά 475 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον στόχο.

Επιπλέον, στο ενδεκάµηνο έχουν πραγµατοποιηθεί και επιστροφές εσόδων της τάξης των 1,59 δισ. ευρώ που χρηµατοδοτήθηκαν από το πρόγραµµα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου προς τρίτους. Πρέπει να σηµειωθεί πως η εξέλιξη του συγκεκριµένου προγράµµατος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεσµών και θα αποτελέσει σηµαντικό θέµα στην επικείµενη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση.

3) Στο σκέλος των δαπανών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισµού στο ενδεκάµηνο Ιανουαρίου - Νοεµβρίου 2018 ανήλθαν στα 44,9 δισ. ευρώ και ήταν µειωµένες κατά 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων διαµορφώθηκαν σε 2,49 δισ. ευρώ και ήταν µειωµένες κατά 1,55 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί για συνολικές δαπάνες 4 δισ. ευρώ στο ενδεκάµηνο Ιανουαρίου-Νοεµβρίου 2018. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού διαµορφώθηκαν σε 42,1 δισ. ευρώ και ήταν µειωµένες κατά σχεδόν 1,26 δισ. ευρώ σε σχέση µε τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος 

υπουργείο Οικονομικώνπρωτογενές πλεόνασμα