Οικονομία|06.10.2020 12:19

Σταύρος Εφραιμίδης: Ο Ελληνας που αγόρασε το εμβληματικό ακίνητο του Λάκη Γαβαλά στο Κολωνάκι

Βάσω Ασμανίδου

Το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο της οδού Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι, που κάποτε ανήκε στον Λάκη Γαβαλά, ανήκει εδώ και λίγο μόνο χρονικό διάστημα στον Ελληνα γεννημένο στην Γερμανία, Σταύρο Εφραιμίδη.

Πρόκειται για τους καλά γνωρίζοντες για ένα ακόμη σημαντικό ακίνητο στην «καρδιά» της πρωτεύουσας που βρίσκεται συγκεκριμένα επί της οδού Βουκουρεστίου 33, εκεί δηλαδή όπου παλαιότερα στεγαζόταν η κεντρική μπουτίκ του σχεδιαστή μόδας, Λάκη Γαβαλά. Το κτίριο της Βουκουρεστίου κατ’ αρχάς θεωρείται διατηρητέο, ένα νεοκλασικό ακίνητο που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Ως προς τη δομή του, συνιστά μία τριώροφη κατοικία αποτελούμενη από ένα ισόγειο 132 τ.μ., έναν πρώτο όροφο 155 τ.μ. και έναν δεύτερο όροφο 168 τ.μ.. Οι κοινόχρηστοι χώροι καταλαμβάνουν επιφάνεια 128,60 τ.μ., σε ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 766 τ.μ.

Το εμβληματικό ακίνητο της οδού Βουκουρεστίου 33 στο Κολωνάκι

Το ακίνητο πέρασε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε η Alpha Bank, στην εταιρεία Invivo One του Σταύρου Εφραιμίδη, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχει στόχο να μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά, να επενδύσει στην πατρίδα και να προσφέρει στον τόπο μας.

Ποιος είναι ο Σταύρος Εφραιμίδης

Ο Σταύρος Εφραιμίδης που γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη τον Σεπτέμβριο του 1968, ασχολείται με τα ακίνητα στη Γερμανία και ήδη έχει αρχίσει να κάνει τα βήματά του και στην ελληνική αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την αγορά, ότι έχει ήδη αγοράσει 3 με 4 ακίνητα (σε Μύκονο και Αθήνα) και σχεδιάζει να κάνει και άλλες αγορές, επενδύοντας κυρίως σε ακίνητα που θεωρεί ευκαιρίες. Πρόκειται για όσους τον γνωρίζουν για έναν ήπιων τόνο άνθρωπο, αφοσιωμένο στη δουλειά του και τους στόχους του. Όπως λένε χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του, είναι ένας άνθρωπος που δεν αποζητά τυμπανοκρουσίες, θέλει μόνο να δουλεύει και το κάνει αρκετά με όραμα να προσφέρει.

Ο Σταύρος Εφραιμίδης προς το παρόν μένει στο Βερολίνο και κρατά χαμηλό προφίλ. Είναι ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ολοκληρώνοντας τη σχολική του εκπαίδευση στη Φρανκφούρτη και στη συνέχεια εγγράφτηκε στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης. Καθʼ όλη την καριέρα του τον διακατέχει ένα μεγάλο πάθος για την τέχνη. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δημιούργησε μια αξιόλογη συλλογή με έργα της σύγχρονης τέχνης.

Ο Σταύρος Εφραιμίδης

Από το 1997 κατέχει ανώτερες θέσεις σε διάφορες εταιρείες στον τομέα των ακινήτων. Το 2007 έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της KWG, Kommunale Wohnen AG στο Αμβούργο. Μετά την εξαγορά της KWG από την conwert SE το 2013, μία από τις μεγαλύτερες αυστριακές εταιρείες ακινήτων, κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για ένα επιπλέον έτος στην εταιρεία.

Στη συνέχεια, στο τέλος του 2014, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της WCM Beteiligungs- und Grundbesitz AG, την οποία δημιούργησε και εισήγαγε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταφέρνοντας να ενταχθεί η εταιρεία στον δείκτη SDAX μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Το 2017 η WCM Beteiligungs- und Grundbesitz AG εξαγοράστηκε από την TLG Immobilien AG και τον Απρίλιο του 2018 ξεκίνησε ως ιδρυτής το πρώτο blind pool IPO με ποσό 375 εκατ. μιας εταιρείας ακινήτων στη Γερμανία. Τη στιγμή της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο η εταιρεία δεν διέθετε περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας.

Μέχρι την ανακοίνωση της προσφοράς της εξαγοράς από τον γαλλικό όμιλο ακινήτων Covivio στις αρχές του 2020, θεμελίωσε τις οργανωτικές δομές και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με αξία μεγαλύτερη από 1,3 δισ. ευρώ. Με την εξαγορά, το Godewind Immobilien AG έγινε η πιο επιτυχημένη real estate IPO pool blind στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στις 23 Μαρτίου 2020, η Godewind Immobilien AG εντάχθηκε στο δείκτη SDAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Και έτσι κάπως με αυτό το βιογραφικό και την εμπειρία, ο Σταύρος Εφραιμίδης συνεχίζει – πάντα με πολλή προσοχή – τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα που περιλαμβάνουν και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλωστε, αυτός είναι ο τόπος του, η πατρίδα του και σε αυτόν θέλει να επενδύσει.

Σταύρος ΕφραιμίδηςακίνηταΛάκης ΓαβαλάςΚολωνάκι