Οικονομία|09.10.2020 11:06

Μειώσεις ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις Covid 19

Newsroom

Λήγει την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου η προθεσμία που δόθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, ώστε να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «δήλωση Covid», προκειμένου να αποζημιωθούν για το 30% των μειωμένων ενοικίων τους. Σύμφωνα με την σελίδα της ΑΑΔΕ, έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής 258.621 οριστικές δηλώσεις Covid και 78.248 τροποποιητικές.

Η έκπτωση φόρου για τα χαμένα ενοίκια των ιδιοκτητών θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποζημιωθούν για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις Covid:

  • αρχικές δηλώσεις για την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 (για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει ακόμα αρχικές δηλώσεις) και τροποποιητικές για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.
  • αρχικές ή τροποποιητικές «δηλώσεις Covid» για τον μήνα Σεπτέμβριο, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν έως και την 20η Οκτωβρίου2020. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Η αποδοχή των «Δηλώσεων Covid» από τους μισθωτές γίνεται μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Εάν η αποδοχή δεν διενεργηθεί εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι η «Δήλωση Covid» έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στοTaxisnet.

ιδιοκτήτες ακινήτωνενοίκιαεκπτώσειςΑΑΔΕμείωση ενοικίου