Οικονομία|21.10.2020 22:26

Αναδρομικά συνταξιούχων: Προσφυγή στο ΣτΕ για περικοπές δώρων και επικουρικών

Γιάννης Φώσκολος

Αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τον τρόπο πληρωμής των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα κατέθεσαν στο ΣτΕ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων από ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, καθώς και φυσικά πρόσωπα - συνταξιούχοι.

Λίγες ώρες πριν την μεγάλη πληρωμή των αναδρομικών από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της επίμαχης απόφασης, επειδή δεν δίνει τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών, αλλά μόνο τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων.

Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. «Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου», όπως αναφέρεται.

Βασικός λόγος για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι – πάντα κατά την αίτηση – η παραβίαση του δεδικασμένου των δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ – δηλαδή  των αρχικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2012 – αλλά και της πρόσφατης πιλοτικής δίκης 1439/2020.

Κατά τους προσφεύγοντες, η προσβαλλομένη ΚΥΑ παραβιάζει το δεδικασμένο των ανωτέρω αποφάσεων, στο βαθμό που περιορίζεται στην καταβολή ποσών συντάξεων μόνο στην κύρια σύνταξη, χωρίς να διαλαμβάνει ουδεμία ρύθμιση για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων και αδείας και γι αυτό πρέπει να ακυρωθεί.

Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τη διάταξη νόμου που έφερε όρισε ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Επιπρόσθετα, ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται οι ακόλουθοι:

  • Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
  • Η αντίθεση στο Σύνταγμα, στην ΕΣΔΑ και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη
δικαιούχοιΣυμβούλιο της Επικρατείαςσυντάξειςαναδρομικάεπικουρικές συντάξειςσυνταξιούχοι