Οικονομία|13.11.2020 13:35

Black Friday: Ξεκίνησαν οι προσφορές - Τι ανησυχεί τους καταστηματάρχες

Newsroom

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η φετινή Black Friday παρά το καθολικό lockdown που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα σε ολόκληρη τη χώρα. Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του αυστηρού lockdown, οι επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στις ηλεκτρονικές προσφορές, καθώς η φυσική παρουσία των πελατών στα καταστήματά την ημέρα της Black Friday δεν είναι εφικτή. 

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επαγγελματίες ζητούν την μεταφορά της Black Friday την πρώτη Παρασκευή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα για να υπάρχει δικαιοσύνη και ισορροπία στην αγορά. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, ότι πολλοί καταστηματάρχες ήλπιζαν πως την συγκεκριμένη ημέρα θα καλύψουν ένα μέρος από τις οικονομικές ζημιές που τους έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.    

Ξεκίνησαν οι προσφορές 

Η Black Friday συνηθίζεται στην Ελλάδα να διαρκεί όχι για μια μόλις ημέρα αλλά για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Οι ειδικοί της αγοράς αναφέρουν ότι οι προσφορές της περίφημης «Black Week» ίσως ξεκινήσουν και από την Κυριακή, στις 22 Νοεμβρίου. Μάλιστα κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ξεκίνησαν ήδη να διαφημίζουν προσφορές που θα ξεπερνούν ακόμα και το 80%, μέσα από τα site τους αλλά και από τα social media

Μάλιστα, κάποιες μεγάλες προσφορές έχουν ήδη ξεκινήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών που στις 12 Νοεμβρίου και -για λίγες ώρες- έβαλε προσφορά -30% σε όλες τις τηλεοράσεις.

Οι ανησυχίες των επιχειρηματιών

Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους καταστηματάρχες είναι η άμεση παράδοση των προϊόντων τους από τις εταιρείες διανομής οι οποίες έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας εξαιτίας του lockdown. Σημειώνουν μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια του lockdown της άνοιξης, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των παραγγελιών οι διανομές καθυστερούσαν ακόμα και εβδομάδες.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες προβληματίζονται καθώς βλέπουν ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει πληγεί σημαντικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού και δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μεγάλες αγορές, όπως τα προηγούμενα έτη.

Το βέβαιο είναι ότι η φετινή Black Friday στις 27 Νοεμβρίου θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες και αποτελεί στοίχημα για τους επιχειρηματίες, που όπως φαίνεται θα συμμετέχουν δυναμικά - όσοι μπορούν-, πραγματοποιώντας μεγάλες προσφορές για να καλύψουν κάποιο από το χαμένο οικονομικό τους «έδαφος». 

lockdownπροσφορέςκαταναλωτέςεκπτώσειςBlack FridayΚορονοϊός