Οικονομία|18.11.2020 19:18

Morgan Stanley: Eρχεται μεγάλο ράλι στο χρηματιστήριο

Newsroom

Η θετική εικόνα του διεθνούς οίκου οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαφαινόμενες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και του τουρισμού μετά την κυκλοφορία ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, αλλά και την εκταμίευση των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ένας από τους κλάδους - κλειδιά της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στην οποία τοποθετεί την Ελλάδα, είναι ο τουρισμός, και η χώρα μας έχει την υψηλότερη έκθεση στον συγκεκριμένο τομέα. Οπως σημειώνει, ο τουρισμός συμβάλλει περίπου 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και πάνω από 20% στις θέσεις εργασίας της χώρας.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα trades διεθνώς σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη μετά την πανδημία, κάτι που υπογραμμίζει το γεγονός πως οι διεθνείς αναλυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος και του Covid, καταστρώνοντας τη στρατηγική τους.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας ήταν μειωμένες κατά 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα ακολουθήσει λογικά ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, σε σχήμα «V».

Η Morgan Stanley «βλέπει» ράλι 27% στην ελληνική αγορά, το μεγαλύτερο στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η χώρα μας ανήκει στο γκρουπ των αγορών που προσφέρουν έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας οι οποίες και θα επωφεληθούν περισσότερο από το re-rating που προβλέπει ότι θα σημειωθεί.

Ειδικότερα για τις τραπεζικές μετοχές, η Morgan Stanley, αν και θετική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζει ότι είναι οι τίτλοι με το υψηλότερο ρίσκο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Σημειώνει ωστόσο ότι η πρόσφατη αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τη μετατροπή του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε σε πτώση ολόκληρου του δείκτη, ακόμη και των πιο αμυντικών μετοχών, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον οίκο ήταν αδικαιολόγητo. 

μετοχέςοίκος αξιολόγησηςχρηματιστήριοMorgan Stanley