Κορονοϊός - Ταμείο Αλληλεγγύης Ε.Ε.: Πάνω από 18 εκατ. στην Ελλάδα - 4,5 εκατ. η προκαταβολή
Μαρία ΨαράΤο ποσό των 823 εκατομμύρια ευρώ για οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, μια ενίσχυση που προέρχεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF). Ειδικότερα, η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει σε 18.142.000 ευρώ, εκ των οποίων λίγο περισσότερα από 4,5 εκατ. αντιστοιχούν στην προκαταβολή, ύψους 25%.
Πάνω από 132,7 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν σε προκαταβολές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία ως απάντηση στη μεγάλη έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού στις αρχές του 2020. Η Κροατία θα λάβει 683,7 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού στο Ζάγκρεμπ και τη γύρω περιοχή τον Μάρτιο του 2020. Μια πρώτη εκταμίευση 88,9 εκατομμυρίων ευρώ είχε ήδη κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2020. Πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην Πολωνία για να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά από πλημμύρες στην επαρχία Podkarpackie, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. τροποποιήθηκε ως απάντηση στην COVID-19. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων στην Ανταπόκριση στον κορονοϊό (CRII), το 2020 επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής των κανόνων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., επιτρέποντας στην Ε.Ε. να βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Συνολικά, 19 χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία) και τρεις υπό ένταξη χώρες (η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία) ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19. Από αυτές, επτά χώρες ζήτησαν να γίνει η πληρωμή εκ των προτέρων, την οποία το Κοινοβούλιο ενέκρινε με αυτήν την ψηφοφορία.
- Γρίφος η τύχη του Λαριτζανί: Διαψεύδει τον θάνατό του το Ιράν - Νέοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό
- Νέα προθεσμία πήρε ο 23χρονος για τη δολοφονία του Κλεομένη - «Υπάρχει ομερτά» καταγγέλλει η οικογένεια του 20χρονου
- Αφού δηλητηρίασε τον σύζυγό της, έγραψε παιδικό βιβλίο για το πένθος: Η ιστορία της «μαύρης χήρας», Κούρι Ρίτσιν
- Σκάνδαλο στα social media μετά τα Όσκαρ 2026: Σκουπίδια στο Dolby Theatre και αντιδράσεις για υποκρισία των σταρ