Οικονομία|24.11.2020 18:37

Εμβόλιο και Μπάιντεν οδηγούν σε χαμηλό 4μήνου την τιμή του χρυσού

Newsroom

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε η τιμή του χρυσού, καθώς τα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και η εκκίνηση της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκάλεσαν αισιόδοξες αντιδράσεις στους κόλπους των επενδυτών.

Η τιμή σποτ του χρυσού μειώθηκε έως και 0,9% στα 1.821,37 δολ/ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.

Το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά επιστεγάζεται και από την επίσημη αναγνώριση του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, υποχρεώνοντας και τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία διαδοχής. Θετικής υποδοχής έτυχαν και οι πληροφορίες ότι η πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών υπό τη νέα διακυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις των τελευταίων εβδομάδων για πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έβαλαν επίσης «φρένο» στο ράλι της τιμής του χρυσού που παρατηρούταν το τελευταίο διάστημα.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω και μετά τα τελευταία νέα για τα εμβόλια των AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οδηγώντας επενδυτές σε πωλήσεις των θέσεων που είχαν στον χρυσό προς περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο.

Αισιόδοξοι οι επενδυτές

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Λαν της GoldSilver Central: «Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα, καθώς οι όροι επιτοκίου και ο χρόνος που απαιτείται για την κυκλοφορία εμβολίων θα υποστηρίξει τον χρυσό».

«Οι τιμές του χρυσού στα τρέχοντα επίπεδα αναμένεται να προσελκύσουν τους επενδυτές, καθώς και εμπόρους χονδρικής που θα θελήσουν να καλύψουν τα για να καλύψουν τα ελλείψεις τους ή να αγοράσουν απόθεμα για το τέλος του έτους που γίνονται πολλοί γάμοι και για να εφοδιαστούν για το σεληνιακό νέο έτος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι η τιμή του αργύρου μειώθηκε κατά 0,6%, της πλατίνας αυξήθηκε κατά 0,9% και του παλλαδίου υποχώρησε κατά 0,5%. Τέλος, ο δείκτης του Bloomberg για την τιμή σποτ του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,2%.

ΚορονοϊόςεμβόλιαΤζο Μπάιντενχρυσός