Οικονομία|03.01.2019 11:16

Γενέθλια πανηγύρια αλλά και περίσκεψη για το ευρώ

Μαρία Ψαρά

Και οι Βρυξέλλες το γιορτάζουν µε δηλώσεις επισήµων και πανηγυρικά λόγια για το ενιαίο νόµισµα της ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρώ και η πορεία του διχάζουν ακόµη και κορυφαίους οικονοµολόγους, καθιστώντας δύσκολη την αποτίµηση της µεγαλύτερης αλλαγής στην ΕΕ. Σήµερα, 19 χώρες έχουν υιοθετήσει το ευρώ, καθιστώντας το ένα από τα δύο πιο ισχυρά νοµίσµατα στον πλανήτη.

Ήταν 1η Ιανουαρίου του 1999 όταν, ύστερα από χρόνια προετοιµασίας, 11 χώρες αρχικά υιοθέτησαν το ευρώ για τις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές τους. Τρία χρόνια αργότερα, το νέο νόµισµα συστήθηκε και στα νοικοκυριά. «Ηταν µια µεγάλη επιτυχία» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Το ευρώ σε τόσο διαφορετικές οικονοµίες ήταν λάθος» τόνισε ο Ροµάν Ρανσιέρ, οικονοµολόγος στο Πανεπιστήµιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Για «µεικτή επιτυχία» έκανε λόγο ο Φραντσέσκο Σαρατσένο από το Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονοµικών Συγκυριών (OFCE), µιλώντας στη Monde. «Ως ένας από τους υπογράφοντες τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που παραµένουν πολιτικά ενεργοί σήµερα, θυµάµαι τις σκληρές και ιστορικές διαπραγµατεύσεις για τη δροµολόγηση της Οικονοµικής και Νοµισµατικής Ενωσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοµισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είκοσι χρόνια αργότερα, είµαι πεπεισµένος ότι αυτή ήταν η σηµαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ. Το ευρώ είναι πλέον σύµβολο ενότητας, εθνικής κυριαρχίας και σταθερότητας. Εχει αποφέρει ευηµερία και προστασία στους πολίτες µας και πρέπει να εξασφαλίσουµε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόµαστε σκληρά για την ολοκλήρωση της Οικονοµικής και Νοµισµατικής µας Ενωσης, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ».

Κρίσιµη καµπή

«Η δηµιουργία του ευρώ πριν από 20 χρόνια -παράλληλα µε την απελευθέρωση της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και την ενοποίηση της Γερµανίας- ήταν κρίσιµη καµπή στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Το κοινό µας νόµισµα έχει ωριµάσει και έχει εξελιχθεί σε ισχυρή έκφραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως πολιτικής και οικονοµικής δύναµης στον κόσµο. Παρά τις κρίσεις, το ευρώ αποδείχθηκε ανθεκτικό και τα οκτώ µέλη που προστέθηκαν στα 11 αρχικά µέλη απολαµβάνουν τα οφέλη του. Καθώς ο κόσµος εξακολουθεί να αλλάζει, θα συνεχίσουµε την αναβάθµιση και την ισχυροποίηση της Οικονοµικής και Νοµισµατικής µας Ενωσης» πρόσθεσε ο πάντοτε ουσιαστικός πρόεδρος Τουσκ, του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου.

«Επειτα από 20 χρόνια, υπάρχει τώρα µια γενιά που δεν γνωρίζει άλλο εθνικό νόµισµα. Κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, η ΕΚΤ έχει επιτελέσει το κύριο καθήκον της, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιµών. Συµβάλλουµε όµως, επίσης, στην ευηµερία των πολιτών της ζώνης του ευρώ µέσω της ανάπτυξης ασφαλών, καινοτόµων χαρτονοµισµάτων, της προώθησης ασφαλών συστηµάτων πληρωµών, της εποπτείας των τραπεζών ώστε να διασφαλίσουµε ότι είναι ανθεκτικές και της επιτήρησης της χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ» επεσήµανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Το ευρώ έχει διανύσει µεγάλη διαδροµή από τότε που δηµιουργήθηκε και έχει υποστεί σηµαντικές αλλαγές υπό την επήρεια της κρίσης, προκειµένου να µπορέσουµε να ξεπεράσουµε τις δυσκολίες. Το έργο µας όµως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόµη, καθώς απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες µεταρρύθµισης τόσο σε περιόδους ευνοϊκής όσο και σε περιόδους δυσµενούς συγκυρίας. Η πολιτική µας βούληση για την ενίσχυση της Οικονοµικής και Νοµισµατικής Ενωσης είναι αδιαµφισβήτητη. Πρέπει να είµαστε έτοιµοι για όσα µας επιφυλάσσει το µέλλον, το οφείλουµε στους πολίτες µας» επεσήµανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο

ευρώ