Οικονομία|15.12.2020 14:26

H Sunlight και η μάχη των 5 δισ. ευρώ για τις μπαταρίες λιθίου - Τα οφέλη της ΛΑΡΚΟ

Newsroom

Στο ειδικό ενδιαφέρον που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραγωγή μπαταριών, με στόχο να μη χάσει το παιχνίδι των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, «ακουμπάει» η στήριξη της κυβέρνησης στην σχεδιαζόμενη επένδυση της Sunlight, του ομίλου Olympia, για τις μπαταρίες λιθίου.

Η επένδυση της Sunlight, ύψους 106 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα, περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή πρόταση EuBatIn (European Battery Innovation) που αποτελεί «Σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» (“Important Project of Common European Interest” - IPCEI).Το ερευνητικό κέντρο αποτελεί τον προπομπό της επένδυσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Sunlight στην Δυτική Μακεδονία για τη δημιουργία πλήρως καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, για αγορές που δεν αφορούν την αυτοκίνηση, αλλά είναι εξίσου μεγάλες όπως βιομηχανικά οχήματα, αποθήκευση ενέργειας ανανεώσιμων πηγών, για πλοία ή σκάφη αναψυχής, για τρένα, κ.α.

Η πρώτη επένδυση, αυτή των 110 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός μηνός, επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη των στοιχείων λιθίου και για την λειτουργία μιας μικρής παραγωγικής μονάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

μπαταρίεςμπαταρία λιθίουSunlightηλεκτροκίνηση