Οικονομία|21.12.2020 23:15

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Ντόμινο αντιδράσεων στις Περιφέρειες που ανοίγει η πλατφόρμα

Μαρία Λιλιοπούλου

Ούτε ένα τέταρτο της ώρας δεν κατάφερε να παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης την ώρα που οι μηχανικοί βρίσκονται στα ...κάγκελα και οι αντιδράσεις των τοπικών συλλόγων αλλά και των κατά τόπους επιτροπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μετακυλίονται από Περιφέρεια σε Περιφέρεια ανάλογα με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας σαν ντόμινο.

Τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης όσο και στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου η ακολουθούμενη διαδικασία άφησε για άλλη μια φορά εκτός προγράμματος χιλιάδες αιτήσεις καθώς όλα ...κρίθηκαν από την ταχύτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σήμερα για την Περιφέρεια Κρήτης, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.14 το πρωί παραμένοντας ανοιχτή για μόλις 14 λεπτά. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308  δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (28,2 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.550 ευρώ.

Με δύο λεπτά διαφορά, στις 10.16, έκλεισε η πλατφόρμα και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Υποβλήθηκαν 1.701 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι  610, δεσμεύοντας το σύνολο του προϋπολογισμού (13,5 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση διαμορφώνεται στα 22.130 ευρώ.

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.27 π.μ. Υποβλήθηκαν 1.903 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.211, δεσμεύοντας το σύνολο του προϋπολογισμού (23 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση διαμορφώνεται στα 19.000 ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα συνεχιστεί  τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 10 π.μ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Για ένα συνεχιζόμενο φιάσκο ολίγων λεπτών ανά Περιφέρεια κάνει λόγο ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Βορειανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Ευστράτιος Μανωλακέλλης: «To πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο, πολλά υποσχόμενο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ-αυτονομώ» εξελίσσεται σε ένα συνεχιζόμενο ανά περιφέρεια φιάσκο ολίγων λεπτών, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο που η διάθεση πόρων έκλεισε σε 15 λεπτών περίπου» σημειώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το υπουργείο κωφεύει συστηματικά στις αντιδράσεις του συνόλου του τεχνικού και μη κόσμου για τη δυσλειτουργία  του συστήματος «για το οποίο ενώ έχει την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας δεν την αναλαμβάνει, προσπαθώντας να επιρρίψει στους Μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες τις ευθύνες».

Προσθέτει ότι αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος με εφαρμογή κριτηρίων επιλεξιμότητας που θα βασίζονται σε κοινωνικοοικονομικά και ενεργειακά κριτήρια και όχι στην ταχύτητα εισαγωγής δεδομένων σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και όπως αποδείχτηκε πολλές φορές στην ίδια την τύχη.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν εμμονές ως προς την τήρηση μιας διαδικασίας για την οποία έχουν εκφραστεί επανειλημμένως αμφιβολίες και αντιδράσεις» επισημαίνει και καταλήγει: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Πολύ δε περισσότερο,  το τρις και τετράκις».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης: «Δυστυχώς σήμερα, ημέρα έναρξης για την Περιφέρεια Κρήτης, επαληθεύτηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις μας καθώς το σύστημα υποβολής αιτήσεων έμεινε ανοικτό για δώδεκα (12) λεπτά!» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπενθυμίζοντας ότι από την περασμένη εβδομάδα είχε επαναλάβει το αίτημά του για την αναμόρφωση του προγράμματος προτείνοντας τα εξής:

• Την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε» αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να καταχωρηθούν για κάθε Περιφέρεια χωριστά, όλες οι αιτήσεις

Εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης και βαθμολόγησης και αφού γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων να προκριθούν αυτές με την καλύτερη βαθμολογία Επειδή τον τελευταίο καιρό ήταν ξεκάθαρη η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών και των μηχανικών για το θέμα και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με την έντονη οικονομική κρίση και την οικοδομική δραστηριότητα να έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα, είναι πραγματικά κρίμα να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα ενώ η λύση τους ανάγεται σε θέματα εύρεσης πόρων, οργάνωσης και προγραμματισμού.

Ερώτηση από το ΚΙΝΑΛ

Για ... click away «Εξοικονομώ» της Κυβέρνησης της ΝΔ κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής σε ερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη Γιώργου Αρβανιτίδη, ζητώντας να τεθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» από το νέο έτος, ώστε να διορθωθούν οι μεγάλες ανεπάρκειες του τρέχοντος.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «αντί να προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, επιβραβεύονται οι γρηγορότεροι και αρχειοθετούνται οι περισσότεροι. Το ζητούμενο όμως δεν θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα υποβολής της αίτησης, αλλά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κτηρίων για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση».

Εξοικονομώ - ΑυτονομώΤΕΕυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας