Οικονομία|08.01.2019 13:06

Ο κυβερνητικός σχεδιασµός για τους 25.000 µονίµους

Άρης Χατζηγεωργίου

Οι διορισµοί στο ∆ηµόσιο είτε έχουν ήδη δροµολογηθεί είτε µπαίνουν τώρα στις... ράγες και περιλαµβάνονται στον σχεδιασµό της κυβέρνησης για το 2019.

Στον τοµέα των µόνιµων προσλήψεων και µε βάση την εφαρµογή της σχέσης 1 προς 1 µεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, το υπουργείο ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης σχεδιάζει την κατανοµή συνολικά 9.000 θέσεων.

Ταυτόχρονα, από το υπερπλεόνασµα και τις σχετικές συνεννοήσεις µε τους θεσµούς προκύπτουν οι 4.500 διορισµοί εκπαιδευτικών οι οποίοι θα στελεχώσουν δοµές της Ειδικής Αγωγής, αλλά και ακόµη 3.200 θέσεις τακτικού προσωπικού για το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» που προσφέρει υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ηλικιωµένους µέσω των δήµων. Στις παραπάνω θέσεις προστίθενται και οι 8.166 για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήµων (καθαριότητα, ύδρευση-αποχέτευση).

Για το πώς θα κατανεµηθούν οι 8.000 προσλήψεις µονίµων, δηλαδή σε ποιες κρατικές δοµές θα κατευθυνθούν, ο σχεδιασµός έχει ολοκληρωθεί στις γενικές του γραµµές µε περιθώρια κάποιων διορθώσεων αναλόγως των αναγκών. Στην κατανοµή µεταξύ άλλων περιλαµβάνονται οι 2.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στον χώρο του υπουργείου Υγείας, προκειµένου να καλυφθούν τα κενά που οξύνονται µε τις συνεχείς αποχωρήσεις επιστηµόνων καθώς συµπληρώνονται 35ετίες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ.

Οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, ενώ στις επόµενες εβδοµάδες αναµένεται να αναδροµολ ογηθεί από το ΑΣΕΠ άλλη προκήρυξη 1.116 προσλήψεων για επικουρικό προσωπικό. Στον χώρο της Παιδείας αναµένονται µέσα στο 2019 οι πρώτες 4.500 προσλήψεις από το σύνολο των 15.000 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον περασµένο Σεπτέµβριο προκειµένου να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας.

Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, µέσα στους ερχόµενους µήνες αναµένεται να προκύψουν τα οριστικά αποτελέσµατα της προκήρυξης-µαµούθ 3Κ/2018 για 8.166 προσλήψεις στην καθαριότητα και άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό.

Παιδείαπροσλήψεις