Οικονομία|11.02.2021 12:59

Εργασία: Πώς δηλώνεται η τηλεργασία, τι ισχύει για μετακίνηση και δωρεάν τεστ covid

Γιάννης Φώσκολος

Δέσμη τριών μέτρων ενεργοποιεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς. Από την μια επιχειρεί να παρέμβει προληπτικά καλύπτοντας το κόστος των rapid test για COVID-19 σε εργαζόμενους μεγάλων επιχειρήσεων και από την άλλη εξαπολύει «σαφάρι» ελέγχων για την τήρηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, των αναστολών, της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων.

Καθώς στο προηγούμενο lockdown του Νοεμβρίου η κίνηση στους δρόμους ήταν εξαρχής «κανονική» και σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε Μάρτιο, επιχειρεί να «σφίξει» τις προϋποθέσεις των μετακινήσεων, αφαιρώντας από τους τηλεργαζόμενους και τους μισθωτούς σε αναστολή τις «μαϊμού» βεβαιώσεις μετακίνησης.

Τα μέτρα ξεδιπλώνονται ως εξής:

  1. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr (ergasiatesting.gov.gr), όπου οι εργοδότες με επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και εφόσον οι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα δηλώνουν την πρόθεσή τους, ώστε να κάνουν rapid test για COVID-19 μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος. Ισχύει η χορήγηση άδειας 3 ωρών εντός ωραρίου εργασίας στον μισθωτό για διενέργεια τεστ για τον κορoνοϊό.
  2. Εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων όσον αφορά στους κανόνες για την τηλε-εργασία, τη χρήση μη ιατρικής μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή με προαναγγελία και επί των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Η Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ανακοινώνοντας χθες το νέο πλαίσιο μέτρων υπενθύμισε πως η υποχρεωτική τηλεργασία προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» με το ειδικό έντυπο (4.1), ενώ η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ. Συνεπώς απαιτείται ΠΡΟΣΟΧΗ : Όσοι εργοδότες δεν έχουν ακόμη υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» για τον Φεβρουάριο την προαναγγελία των μισθωτών τους σε τηλεργασία πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν το αργότερο έως την Δευτέρα, όταν και ξεκινούν οι εντατικοί έλεγχοι. Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις όλης της χώρας ανεξαρτήτως κλάδου υποχρεούνται να εφαρμόζουν τηλεργασία σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Για τον υπολογισμό του 50% δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια.

Για παράδειγμα: Σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 50% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου. Εν προκειμένω η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 10 υπαλλήλους.

  1. Στο ίδιο πλαίσιο αυστηροποιούνται και οι έλεγχοι της κινητικότητας προς τους χώρους δουλειάς. Μετά από διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αποφασίστηκε χθες πως όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr. Επίσης όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα «Εργάνη» θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν νόμιμα και κανονικά στον φυσικό χώρο δουλειάς τους θα συνεχίσει να ισχύει – σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους του υπουργείου Εργασίας – ότι ισχύει και σήμερα, δηλαδή η παράλληλη χρήση της Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων τύπου Α από το forma.gov.gr και η βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη". Κι αν ο έλεγχος στους χώρους δουλειάς είναι σχετικά εύκολος – εφόσον εντοπίζονται να βρίσκονται στο γραφείο τηλε – εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι σε αναστολή – ζητούμενο είναι πως θα καταστούν αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στο δρόμο με βάση τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων τύπου Α από το forma.gov.gr.

Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr η παράλληλη χρήση της χειρόγραφης Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr με την βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για αυθαιρεσίες εργοδοτών αλλά και για… ελευθέρας σε επιτήδειους. Στο προηγούμενο lockdown του Νοεμβρίου, σε περιοχές της Αθήνας κυκλοφορούσαν… μαϊμού Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας Εργαζόμενων που δημιουργούνταν από επιτήδειους, με πλαστές σφραγίδες ανύπαρκτων εταιρειών και διανέμονταν στη γειτονιά, ώστε να κυκλοφορούν για τουλάχιστον ένα 8ωρο δεκάδες πολίτες χωρίς εμπόδια… 

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV 

επιχειρήσειςlockdownrapid testΚορονοϊόςτεστβεβαίωση μετακίνησης