Οικονομία|09.01.2019 15:05

Έκθεση ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ

Newsroom

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται και τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην ΕΕ (κατά 2,2 μον., στις 107,3 μον.), αλλά και στην Ευρωζώνη κατά 2 μον., στις 107,6) μονάδες Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης υποχώρησε ήπια στη Βιομηχανία (-1,4), παρομοίως στις Υπηρεσίες (-1,4) και τις Κατασκευές (-1,0), ενώ το Λιανικό εμπόριο βελτιώνεται (+0,5) και επιδεινώθηκε αισθητά η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-2,3). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης επιδεινώθηκε σε όλες: στην Ιταλία (-1,4), στην Γερμανία (-1,9), στην Γαλλία (-2,0), μεταβάλλεται οριακά στην Ολλανδία (-0,3) και σημαντικά στην Ισπανία (-3,0).

Στην ΕΕ, η χειροτέρευση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του δείκτη στην Πολωνία (-1,2)., η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την οριακή βελτίωση του κλίματος στο Ην Βασίλειο (+0,1) Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση την Ευρωζώνη, όπου παρουσιάζουν οριακή βελτίωση οι προσδοκίες στο Λιανικό εμπόριο.

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +2,1 και +1,1 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται αρνητικάκαι στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης αλλά και τα εκτιμώμενα αποθέματα.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +8,7 και +12,0 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τουςμεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +0,3 και 0 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Περισσότερο θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, όπως και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες όμως να εξασθενούν.
  • Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις +5,1 και +7,2 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών και οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώνονται σε αμφότερες τις ζώνες.
  • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -6,0 και -6,2 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, η πρόθεση αποταμίευσης, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας και η γενική κατάσταση της οικονομίας μεταβάλλονται αρνητικά, με την τελευταία μεταβολή να είναι ιδιαίτερα έντονη για την Ευρωζώνη.
  • Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) βελτιώνεται σε αμφότερες τις δύο ζώνες (+10,9 από +10,1 μον. στην ΕΕ και +13,7 από +11,5 μον. στην Ευρωζώνη) με την Ευρωζώνη να παρουσιάζει πιο έντονη ενίσχυση. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης βελτιώνονται, με τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο να περιορίζουν περαιτέρω αύξηση του δείκτη
ευρωζώνηοικονομικό κλίμαΙΟΒΕ