Οικονομία|10.01.2019 22:41

Κατώτατος μισθός: Πίεση από τους θεσμούς για τη μη αύξησή του (vid)

Newsroom

Τις επόμενες μέρες, όπως έχει γράψει το ethnos.gr, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον οποίο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, το μέτρο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, αναμένεται να ισχύσει αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Οι δανειστές, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο του Open Tv, το οποίο παρουσιάζει η Έλλη Στάη, προσπαθούν να βάλουν φρένο στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Θεωρούν ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ωστόσο, στις πιέσεις αυτές η κυβέρνηση προβάλει σθεναρή αντίσταση και φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει αυτό το μέτρο.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η οποία συνομίλησε με δημοσιογράφο του Open Tv, αναφέρεται ότι «οι δανειστές δεν έχουν, πλέον, τη δυνατότητα επιβολής μέτρων εκ μέρους τους. Τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες στην απασχόληση».

Σε κάθε περίπτωση, με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Όπως αποκάλυψε και το Έθνος στις 23 Δεκεμβρίου 2018, ο κατώτατος μισθός (το ποσό για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο) που υπολογίζεται στα περίπου 586 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 7% έως 8%. Δηλαδή, θα αυξηθεί από 41 έως 47 ευρώ. Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 630 ευρώ το μήνα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 550.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση να γίνει ήδη από το Φεβρουάριο με την υπουργική απόφαση να θέλουν κυβερνητικά στελέχη να έχει εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Σημαντική αύξηση θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Γι' αυτούς τους εργαζομένους ισχύει μέχρι στιγμής ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, για αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.

Open TVκατώτατος μισθόςΘεσμοί