Οικονομία|30.03.2021 23:02

Στην αγορά της κυκλικής οικονομίας εισέρχεται η Polygreen

Newsroom

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε σήμερα, 30 Μαρτίου, η ελληνική εταιρία Polygreen, η οποία δραστηριοποιείται ήδη στο εξωτερικό με βασικό αντικείμενο τις ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες και στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζει και υλοποιεί.

Η εταιρία, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος έχει ήδη παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και «είναι στρατηγικά τοποθετημένη με τρόπο που της επιτρέπει να αναλαμβάνει άμεσα και να υλοποιεί με επιτυχία τα πιο απαιτητικά, σε τεχνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά έργα σε όλο τον κόσμο». Στην Ελλάδα, η Polygreen φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και να συμβάλλει καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας στην κυκλική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο πυλώνα ανάπτυξης που θα ενισχύσει την περαιτέρω δραστηριοποίηση της στα Βαλκάνια, όπου η Polygreen καταγράφει ήδη σημαντική παρουσία.

Στρατηγικής σημασίας για την Polygreen είναι η αγορά της Μέσης Ανατολής όπου μόλις υπέγραψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια κοινοπραξία με την εταιρία Bee’ah, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της περιοχής που δραστηριοποιείται στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Με τη νέα αυτή εταιρία, που θα ονομάζεται EvoGreen και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Polygreen εδραιώνει την παρουσία της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διεκδικώντας με ακόμα ισχυρότερες αξιώσεις έργα κυκλικής οικονομίας, περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας για το 2021 ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει πέραν της επένδυσης στη Μέση Ανατολή, επενδύσεις απόκτησης ακινήτων και επέκταση των δραστηριοτήτων στη ναυτιλία. Ταυτόχρονα σχεδιάζει την είσοδό της στη ναυτιλία με αγορά ειδικού πλοίου που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή της ικανότητα για αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ επόμενος σταθμός της στο εξωτερικό θα είναι η Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί ότι η Polygreen έχει ήδη στο ενεργητικό της το έργο αποκατάστασης της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο οικολογικό ατύχημα της περσινής χρονιάς, όταν το πλοίο «MV Wakashio» προσάραξε ανοικτά των ακτών του Μαυρικίου προκαλώντας τεράστιας έκτασης θαλάσσια ρύπανση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε μήνες, τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στην αρχή της περσινής χρονιάς, η Polygreen ανέλαβε έπειτα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, τη διαχείριση 20.000 τόνων αποβλήτων που παρήχθησαν όταν το εμπορικό πλοίο «Maersk Honam» υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.

Στην Ελλάδα η εταιρία ενδιαφέρεται για τα χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης έχοντας ήδη μελετήσει το ζήτημα ανακύκλωσης των γοπών από τσιγάρα, τεχνολογία που στην Ελλάδα δεν διατίθεται ακόμα.

Διαβάστε επίσης: Ανακύκλωση: Δήμοι και επιχειρήσεις απέναντι στην πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος

ανακύκλωσηρύπανση