Οικονομία|01.04.2021 19:38

ΤΑΙΠΕΔ: Δύο δεσμευτικές προσφορές για την Εγνατία Οδό

Μαρία Λιλιοπούλου

Με την παραλαβή δύο δεσμευτικών προσφορών συνεχίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε σήμερα Πέμπτη δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της από τα σχήματα:

  • VINCI HIGHWAYS S.A.S. - VINCI CONCESIONES S.A.S. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε – ΑΒΑΞ Α.Ε.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Διαβάστε επίσης: Φονική ηλεκτροπληξία από 20.000 volt: 3 νεκροί, ένας τραυματίας στην Εύβοια

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών και 40 ετών κατ΄ ανώτατο όριο.

Εκτός της διαδικασίας έμεινε τελικά η Ελλάκτωρ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκε αρνητικό στο αίτημα παράτασης του διαγωνισμού παραχώρησης.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι είχαν ήδη εξαγγείλει για σήμερα, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, 24ωρη απεργία καταγγέλλοντας για ακόμα μία φορά την αντίθεσή τους με τη σχεδιαζόμενη Παραχώρηση και ζητώντας τη ματαίωση του διαγωνισμού, ο οποίος – όπως υποστηρίζουν - «διεξάγεται κάτω από ειδικές συνθήκες (πανδημία και μειωμένοι κυκλοφοριακοί φόρτοι), οι οποίες θα οδηγήσουν σε χαμηλές οικονομικές προσφορές που δεν συνάδουν με τη αξία του έργου».

Διαβάστε επίσης: «Έχω υποβάλει αίτηση για 400 θέσεις»: Αναζητώντας εργασία εν μέσω lockdown

διαγωνισμόςΤΑΙΠΕΔαυτοκινητόδρομοιΕγνατία Οδός