Οικονομία|12.01.2019 13:49

Το µετέωρο βήµα της Folli Follie

Πένυ Κούτρα

Σε αγωνία διαρκείας βρίσκονται οι περίπου 1.150 εργαζόµενοι της Folli Follie στην Ελλάδα, οι οποίοι παρακολουθούν µήνες τώρα το σίριαλ αποδόµησης της επιχείρησης και την προσπάθεια εξυγίανσής της. Αν και µέχρι σήµερα αµείβονται κανονικά, και µάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις (όπως συνέβη µε το δώρο Χριστουγέννων) προκαταβολικά, η άδηλη εξέλιξη όσον αφορά τη βιωσιµότητα του οµίλου έχει διαµορφώσει καθεστώς ανησυχίας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, διοικητικά στελέχη έχουν υποστεί µειώσεις αποδοχών, τις οποίες όµως δεν αποδέχονται, άλλοι εργαζόµενοι αποχωρούν οικειοθελώς και άλλοι διεκδικούν τις αποζηµιώσεις τους ώστε να αποχωρήσουν. Ωστόσο, ο κύριος όγκος των υπαλλήλων παραµένει στη θέση του αναµένοντας τις εξελίξεις. Σηµειώνεται δε ότι η πλειονότητα έχει στηρίξει και τα δύο αιτήµατα υπαγωγής της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα κατά το άρθρο 106α ενώπιον του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, τα οποία -ως γνωστόν- απορρίφθηκαν.

Στην παρούσα φάση, οι εµπλεκόµενοι αναµένουν την έκβαση της διαπραγµάτευσης µε τους βασικούς της πιστωτές, δηλαδή τους οµολογιούχους της ή τον… από µηχανής θεό (στρατηγικό επενδυτή). Το χαµηλό ποσοστό συµµετοχής, ωστόσο, στη γενική συνέλευση των οµολογιούχων της FFG, η οποία πραγµατοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου χωρίς την απαιτούµενη απαρτία, δίνει τον τόνο µιας µάλλον αδιάφορης διαδικασίας που δεν προοιωνίζεται λύση.

Τι µπορεί να γίνει

Το τελευταίο διάστηµα η διοίκηση της FFG, όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία γενική συνέλευση της εισηγµένης, έχει εναποθέσει τις ελπίδες επιβίωσής της στην εν λόγω διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές-οµολογιούχους της. Αυτοί δήλωναν πρόθυµοι να εισφέρουν «φρέσκο» χρήµα, εάν και εφόσον οι εξασφαλίσεις που ελάµβαναν αλλά και η δυναµική της εισηγµένης παρείχαν ελπίδες βιωσιµότητας.

Ωστόσο, έπειτα από µήνες και διάφορες παρελκυστικές τακτικές, οι οµολογιούχοι απουσίασαν από τη γενική συνέλευση που επρόκειτο να αποτιµήσει το περιβόητο term sheet και τις εξασφαλίσεις που παρέχει η FFG προς τους κατόχους οµολογιών 245 εκατ. ευρώ λήξης το 2019.

Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραµµα προβλέπει τη σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης σε δύο εβδοµάδες, µε στόχο τη συγκέντρωση απαιτούµενης απαρτίας του 33%, προκειµένου να υπάρξει συλλογική και δεσµευτική απόφαση επί του term sheet. Εάν και εφόσον όλα τα παραπάνω επιτευχθούν, αναµένεται η αντίστοιχη διαδικασία για τους κατόχους του οµολόγου 150 ελβετικών φράγκων οι οποίοι ακολούθως θα «µετρήσουν» την πρόταση της FFG.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, οι εξασφαλίσεις που παρέχει ο όµιλος είναι µόνον ορισµένα ακίνητα, και ειδικότερα αυτά που έχουν δεσµευθεί από την ελληνική ∆ικαιοσύνη. Το περιβόητο ποσοστό συµµετοχής στην Dufry εξαιρείται (λόγω κωλύµατος εκποίησής του…), ενώ εκτός µένουν και αλλά εµβληµατικά ακίνητα που η εταιρεία ισχυριζόταν ότι ελέγχει (Ρουµανία, Μινιόν κ.λπ.).

Σηµειώνεται δε ότι πουθενά δεν υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις των βασικών µετόχων, δηλαδή της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Επιπλέον, εφόσον η εµπορική δραστηριότητα του οµίλου χάνεται (σχετικό θέµα αντιπροσωπείες), αποµακρύνεται η όποια πιθανότητα επιβίωσής της µέσω του σχήµατος «καλή» και «κακή» FFG. Υπενθυµίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης, που οφείλει να επικυρωθεί από την ελληνική ∆ικαιοσύνη, απαιτεί τη συναίνεση του 60% των πιστωτών της εταιρείας και την εισφορά νέας χρηµατοδότησης, κατά το 106δ του πτωχευτικού κώδικα

Folli FollieΤζώρτζης ΚουτσολιούτσοςΔημήτρης Κουτσολιούτσος